Одноклітинні організми

Про матеріал
Мета: дидактична: сформувати поняття про особливості будови одноклітинних організмів; процеси життєдіяльності (живлення, дихання, подразливість, розмноження, рух); оцінити роль одноклітинних організмів в екосистемах; зробити висновок: клітини можуть бути самостійними організмами; навчити розпізнавати інфузорію (на малюнках і фотографіях; під мікроскопом); описувати: середовище існування та будову інфузорії-туфельки. Виховна: виховувати акуратність, наполегливість, інтерес до навчання Розвиваюча: розвивати увагу, спостережливість, уміння порівнювати і робити логічні висновки Основні поняття і терміни: інфузорія туфелька, скоротлива вакуоля, травна вакуоля, війки, гетеротрофний тип живлення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Одноклітинні організми6 клас. Підготувалавчитель біологіїДоля Олена Олександрівна

Номер слайду 2

Мета урокурозглянути особливості будови і процесів життєдіяльності інфузорії;сформувати знання про одноклітинний організм як цілісний організм, його основні життєві функції; удосконалювати вміння працювати з мікроскопом, досліджувати та спостерігати за живими найпростішими на тимчасових препаратах, фіксувати результати спостережень та робити відповідні висновки; розвивати логічне мислення, вміння використовувати раніше засвоєну інформацію для аналізу біологічних явищ, процесів, творчі здібності учнів; виховувати розуміння єдності всього живого, бережливе ставлення до життя та розуміння відповідальності людини за наслідки її діяльності.

Номер слайду 3

Перевірка д/ЗЯкі організми називають одноклітинними?Який організм зображено на слайді? Які частини позначено цифрами?123456

Номер слайду 4

Правила уроку. Не просто дивитись, а бачити. Не просто відповідати, а міркувати. Не просто слухати, а чути. Дружно і плідно працювати

Номер слайду 5

Інфузорія-туфелька

Номер слайду 6

Лабораторне дослідження «Спостереження інфузорій»ІНСТРУКЦІЯ: Налаштуйте освітлення мікроскопа. На предметне скло за допомогою шприца нанесіть краплю води з інфузоріями. Помістить скло на предметний стіл. Опустіть тубус за допомогою ґвинта максимально вниз. Поступово рухаючи ґвинт до себе, налаштуйте чітке зображення.

Номер слайду 7

Питання для обговорення. Яке середовище існування інфузорій?Чи є інфузорії одноклітинними організмами?Чим живляться інфузорії?Чи активно вони рухаються?

Номер слайду 8

12345678910

Номер слайду 9

ІНСТРУКЦІЯ РОБОТИ З QR-КОДАМИ: На робочому столі відкрийте програму сканування QR-кодів My-qrcode.net. Оберіть сканер QR та натисніть на «КАМЕРА»Відскануйте QR-код, натисніть на посилання, ознайомтесь з інформацією

Номер слайду 10

ВІЙКИВійки – органели руху. Завдяки хвилеподібним рухам війок інфузорія-туфелька плаває у воді, «п'яткою» уперед.

Номер слайду 11

Клітинна глотка. Через клітинну глотку їжа потрапляє всередину тіла інфузорії.

Номер слайду 12

Велике ядро, або макронуклеус. Велике ядро відповідає за процеси руху, живлення, виділення.

Номер слайду 13

Скоротлива вакуоль. Органела клітини, яка виступає в ролі резервуара для періодичного випорожнення. Час від часу вакуоля скорочується та викидає свій вміст за межі тіла.

Номер слайду 14

Ектоплазма. Периферична частина цитоплазми, яка містить базальні тільця, від яких відходять війки. Бере участь у механізмі руху клітини.

Номер слайду 15

Мале ядро, або мікронуклеус. Містить спадкову інформацію, відіграє основну роль в процесі розмноження.

Номер слайду 16

Клітинний рот. Через клітинний рот інфузорія поглинає їжу. Ряди війок, що розташовані на стінках ротової заглибини, створюють течію води, що спрямовує поживні частки до клітинної глотки.

Номер слайду 17

Порошиця. Виводить неперетравлені рештки з організму

Номер слайду 18

Цитоплазма. В‘язка рідина, що заповнює клітину всередині. У цитоплазмі відбуваються всі процеси обміну речовин між органелами.

Номер слайду 19

Травна вакуоля. Пухирці, в яких відбувається перетравлення харчових часток.

Номер слайду 20

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва органели. Функції1.  2.  3.  4.  5.  6.  7.  8.  9.  10.  Заповніть таблицю, використовуючи картку з QR-кодами

Номер слайду 21

Перегляньте відео

Номер слайду 22

Дайте відповіді на питання:1. Яке середовище існування інфузорій?2. Який розмір має інфузорія?3. Якою частиною тіла інфузорія пересувається вперед?4. Як дихає інфузорія?5. Чим живляться інфузорії?6. З якою швидкістю скорочуються вакуолі?7. Скільки способів розмноження притаманні інфузоріям?

Номер слайду 23

2384756 Складіть пазли

Номер слайду 24

ПЕРЕВІРЯЄМО

Номер слайду 25

Рефлексія. Закінчіть речення: Сьогодні на уроці я дізнався………

Номер слайду 26

Домашнє завдання. Вивчити параграф 16 Письмово заповнити таблицю на сторінці 68

pptx
Додано
20 лютого 2023
Переглядів
487
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку