Однорічні квітково декоративні рослини. Урок

Про матеріал
Значення квітникарства в житті людини. Закріплення знань про однорічні, дворічні та багаторічні рослини.
Перегляд файлу

 

Тема:  Квітникарство як частина декоративного садівництва. Однорічні, дворічні та багаторічні квіти.

Мета: навчальна: ознайомити учнів з поняттям “квітникарство”; із видами квітів.

розвивальна: розвивати інтерес до квітникарства; формувати    знання про види рослин

виховна: виховувати бережливе ставлення до квітково-декоративних рослин, квіткових насаджень.

Корекційна: розвивати логічне мислення та память

Тип уроку: продовження вивчення квітково декоративних рослин

Матеріали: ілюстрації з журналів, фотографії квітів.

Хід уроку

І. Організаційний момент

Перевірка наявності учнів та готовності їх до уроку

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

         1. Які ви знаєте квіти?

         2.  Чи можете ви назвати з перелічених квітів однорічні?

            Дворічні? Багаторічні?

         3. Які квіти ростуть на шкільному квітнику?.

           4. Які квіти ви висаждували на квітнику?

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

IV. Повідомлення теми та мети уроку

Учитель записує тему на дошці та повідомляє очікувані результати:

-         знати основні поширені в нашій місцевості види квітів;

-         вміти поєднувати квіти на присадибних ділянках, клумбах.

V. Вивчення нового матеріалу

         Квітникарство  — галузь рослинництва, що займається селекцією і вирощуванням рослин з декоративними цілями: для зрізування букетів, створення оранжерей і зелених насаджень відкритого ґрунта, а також для прикрашання житлових і виробничих приміщень.

Квітникарство — один з напрямів декоративного садівництва. Воно має справу з вирощуванням рослин для прикрашання парків і скверів. Займатися квітникарством люди почали з глибокої древності.

Квіти, які розвиваються за один рік називаються однорічними. Деякі з них мають короткий період розвитку, і їх зазвичай висівають кілька разів за літо. Більшість рослин цієї групи розмножуються насінням.

         До групи дворічників належать ті рослини, які цвітуть і дають насіння на наступний рік. Всі рослини розмножуються насінням.

         Багаторічні квіти на одному місці ростуть декілька років. Трав’янисті надземні частини рослини щорічно на зиму відмирають, а коріння залишаються живими і перезимовують. Навесні від них відростають нові рослини.

         Однорічні.  Серед однорічників найбільш поширеними є: петунія, волошка, космея, ешольція, жоржина мінлива, майори, чорнобривці, ротики садові, вербена, агератум, шавлія блискуча (сальвія), матіола.

Петунія. Рослини можуть бути як високі так і низькі, а також звисаючі з простими чи махровими квітами найрізноманітніших відтінків: білі, рожеві, червоні, сині та фіолетові, а також комбінованих кольорів. Розмножують петунію  в основному насінням. Насіння зберігає схожість до чотирьох років. Після посіву сходить через 7 – 9 днів. Можна висівати як в парник так і просто у відкритий грунт. Рослини масово цвітуть на сонячних відкритих місцях. Використовують для вирощування в балконних ящиках, вазонах, на клумбах.

Ешольція. Однорічна рослина з оригінальними великими квітами. Квіти мають дуже яскравий окрас. Цвіте рясно та довго. Чудова прикраса для бордюрів. Хоча рослина і однорічна, та якщо насіння достигає і висипається в грунт, то багато  перезимовує і сходить наступного року.

Майори. Рослини бувають високорослі з великими квітами і низькорослі з дрібними квітами. Цвітуть рясно та довго на сонячних захищених від вітру місцях. Можна висівати як в парник так і в відкритий грунт. Використовується для квітників, клумб, бордюрів.

Чорнобривці. Рослини бувають високорослі та низькорослі, розлогі та прямостоячі. Особливу красу придають яскраві кольори,  та вишукані  суцвіття. Дуже добре витримують спеку. Цвіте від літа до перших приморозків. Незамінна культура для озеленення.

Матіола. Цінують за велику кількість квіток, що мають стійкий п’янкий аромат увечері. Можна висівати декілька разів протягом літа. Рекомендується як доповнення до змішаних квітників, бордюрів, присадибних ділянок. Невибаглива до умов вирощування.

Дворічні. Серед дворічників найчастіше використовуються братки, стокротки, гвоздика бородата, дзвоники.

Братки. Компактна ранньоквітуча рослина з великими квітами. Цвіте довго та рясно. Висівають в парник, а потім в грунт. Ідеальний сорт для великих і маленьких клумб, у садах, для контейнерів.

Гвоздика бородата. Рослина відмінно підходить для професійного вирощування на зріз. Має надзвичайно великі, кулеподібні суцвіття з різноманітним забарвленням. Стебла довгі та міцні. Відзначається рясним та тривалим цвітінням. Зацвітає у перший рік посадки.

Багаторічні. Багаторічники мають багато цінних якостей. Більшість їх невимогливі, можуть рости на одному і тому ж місці 6-8 років, і при цьому масово цвісти. Найбільш поширені: гладіолуси, жоржини, канни, лілії, іриси, півонії, флокси, троянди і багато інших. Розмножуються в основному діленням кущів (коріння, бульб, цибулин), а деякі і насінням.

Поєднання квітів. При доборі рослин у композиції важливо дотримуватися основного правила – дотримання біологічної єдності та гармонії. Необхідно врахувати їхні вимоги до умов зростання, знати висоту та діаметр суцвіть дорослих рослин. Щоб квітник тішив погляд весь сезон, добирати рослини потрібно з урахуванням термінів цвітіння. Буде потрібно щонайменше сім різних  рослин, які будуть цвісти по черзі, змінюючи одна одну, і квітник не втратить декоративності з ранньої весни до пізньої осені. Але чим більше видів, тим складнішим є догляд, особливо якщо вони складають єдину композицію. Важливо підібрати рослини таким чином, щоб зів’ялі квітки і листя не псували загальної картини. Щоб полегшити собі догляд за ними, на найбільш важливих ділянках – біля будинку, альтанок, зон відпочинку – можна розбити парадні квітники з більш гарних, але вибагливіших до догляду культур.

         У квітковій композиції мають бути головні, другорядні елементи та тло. Важливо визначити, де й у якій формі зробити колірні акценти. Добираючи рослини, потрібно враховувати їхній силует, пропорції, кольори, запах, форму  й відтінок листя. Часто вдалим буває сполучення квітів із квітучими чагарниками або вічнозеленими породами, тоді й узимку квітник не здаватиметься безжиттєвим. Велике значення зорові ефекти. Наприклад, яскраві кольори здаються ближчими, а бліді – віддаленішими. Сполучення червоного з блакитним викликає почуття дисгармонії, якщо вони не розділені білим. Квітники влаштовують із одного виду рослин різних сортів, наприклад, ірисів, флоксів, лілійників, лілій. Або монохромні квітники – з різними рослинами, але з квітучими в однаковій колірній гамі – білій, жовтій, червоній, синій.

VI. Підсумок уроку

1.     Що таке квітникарство?

2.     На які групи поділяються квіткові рослини?

3.     Чим розмножуються однорічні рослини? Дворічні? Багаторічні?

VII. Домашнє завдання

1.     Вивчити законспектований матеріал

2.     Записати традиційні квіти, які прикрашають українські садиби.

 

Матеріал  до уроку

Ешольція

Квітка ешольція відноситься до сімейства макових.  Люди, які цікавляться історією рослини, знають, що ешольція носить назву “каліфорнійський мак“, оскільки її завезли з західної частини Північної Америки. Вона виступає квіткою-символом штату Каліфорнія.

 

                Ешолция дернистая

Каліфорнійська. Нагадує дикий мак. Утворює гіллясті чагарники. Листя розсічені тричі, а квітки (їх діаметр становить 9 см) мають форму чаші.        Цвіте з початку літа до осені.                           

Дерниста. Однорічний квітка. Сизо-зелене листя представлені ажурною розеткою. Діаметр квітів становить 3 см. Їх колір переважно жовтий. Цвіте з червня до перших осінніх заморозків.

Квіти відрізняються темно-кармінним відтінком. Діаметр густо-махрових квіток досягає 6 см.

 

Петунія

Завдяки своїй незвичайній барвистості, петунія давно стала улюбленицею більшості квітниетуніякарів. Протягом усього літа вона прикрашає клумби та доріжки, балкони, веранди і підвіконня, сади і парки. Квітуча петунія нагадує яскраві пухнасті хмарки червоно-рожевих, бузкових, фіолетових, жовто-оранжевих відтінків, зустрічаються також екзотичні чорні, сині, темно-бордові сорту. Різноманітність і насиченість кольорів дозволяють створювати чудові композиції навіть без комбінування з іншими рослинами. Кущі петунії є самодостатнім декором для заміських ділянок, міських газонів, терас і будь-яких інших зон, які з таким озелененням миттєво набуває ошатний вигляд.

             http://5dom.com.ua/wp-content/uploads/image_8262.jpg

 

Матіола

Матіола дворога – однорічна рослина, яка виростає вгору на півметра, розростається густим гіллям. Її листя лінійне, великозубчасте. Квіточки невеликого розміру, лілового відтінку. Незважаючи на свою непоказність, вони випромінюють дивовижний приємний запах, який особливо посилюється у вечірній час. Удень квітки закриваються. Матіола прикрашає своїм цвітінням сад все літо. Якщо зібрати насіння, їх можна використовувати ще протягом 2-3 років для посадки. На вигляд вони маленькі, сіруватого кольору. Рослина відмінно переносить холод, не гине навіть при -7 градусах. Вона любить місця, які добре освіщені сонцем, хоча може розвиватися і в півтіні. Якщо буде занадто темно, тоді матіола буде витягуватися, а суцвіть буде менше, знизиться їх аромат.
Взято з сайту: https://superdachnik.com.ua/matiola-dvoroga

/Матіола дворога – однорічна рослина, яка виростає вгору на півметра, розростається густим гіллям. Її листя лінійне, великозубчасте. Квіточки невеликого розміру, лілового відтінку. Незважаючи на свою непоказність, вони випромінюють дивовижний приємний запах, який особливо посилюється у вечірній час. Удень квітки закриваються. Матіола прикрашає своїм цвітінням сад все літо. Якщо зібрати насіння, їх можна використовувати ще протягом 2-3 років для посадки. На вигляд вони маленькі, сіруватого кольору. Рослина відмінно переносить холод, не гине навіть при -7 градусах. Вона любить місця, які добре освіщені сонцем, хоча може розвиватися і в півтіні. Якщо буде занадто темно, тоді матіола буде витягуватися, а суцвіть буде менше, знизиться їх аромат

 

        https://stroy-podskazka.ru/images/article/thumb/718-0/2019/12/mattiola-opisanie-vidy-i-sorta-ispolzovanie-v-landshaftnom-dizajne-19.jpg

Середня оцінка розробки
Структурованість
1.0
Оригінальність викладу
1.0
Відповідність темі
1.0
Загальна:
1.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бондаренко Олена Миколаївна
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
docx
Додано
10 червня 2020
Переглядів
4606
Оцінка розробки
1.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку