Охорона природи. Природокористування та природні ресурси

Про матеріал

Презентація для учнів 11 класу профільний рівень, з теми:Охорона природи. Природокористування та природні ресурси . Підручник Задрожний К.М.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Охорона природи. Природокористування та природні ресурси. Параграф 102,103

Номер слайду 2

Екологічний стан України. Спеціальні регіональні проблеми:- забруднення певними шкідливими речовинами (аварії на Чорнобильській АЕС характерне забруднення радіонуклідами, для областей із високою концентрацією промислових виробництв (Дніпропетровська, Запорізька) — важкими металами.- проблема дефіциту водних ресурсів. бойові дії.2. Місцеві проблеми:накопичення твердих побутових відходів. використання в побуті і в різних промислових та сільськогосподарських виробництвах великої кількості полімерних Матеріалів.- пластикові пляшки, пакети, упаковка, ізоляційні матеріали — усе це після використання потрапляє на смітники.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Способи охорона та збереження природи. Створення Червоної книги (затверджений перелік рідкісних видів і таких, що зникають, який містить короткі відомості про їхню біологію, поширення та вжиті заходи охорони). Виділяють природо охоронні територіїСтворює заповідні території.

Номер слайду 5

Природокористування та його види. Природокористування є галуззю наукової і виробничої діяльності людини, сукупністю всіх засобів суспільства для використання та відновлення природного середовища і природних ресурсів для розвитку продуктивних сил та забезпечення сприятливих умов для життєдіяльності людини. Природокористування повинно бути ефективним, щоб не виснажити природне середовище, бо це може стати причиною вимирання людства. Класифікація природокористування. За питами: промислове, сільськогосподарське і рекреаційне Розрізняють також раціональне (раціональне освоєння та перетворення довкілля) та нераціональне природокористування. За типом використаних природних ресу-сів розрізняють: землекористування; водокористування; лісокористування; використання мінеральних ресурсів тощо.

Номер слайду 6

Природними ресурсами називають компоненти природного середовища, які оточують людину і використовуються для задоволення потреб як самої людини, так і всього суспільства. Природні ресурси — це об’єкти живої і неживої природи, корисні копалини, клімат, ландшафт, водойми тощо. Основним напрямом сучасного використання пр-родних ресурсів є його комплексність. Вона є складовою раціонального природокористування.

Номер слайду 7

Класифікація природних ресурсів: За походженням природні ресурси поділяють на: біотичні (виникають завдяки діяльності біосфери: живі організми та їх продукти діяльності – торф, вугілля, нафта) і абіотичні (походять із неживого, абіотичного матеріалу -граніти, базальти, руди золота, срібла, міді та інших металів, прісна вода). За можливістю використання розрізняють: потенційні (не використовуються, але розробка яких уже цілком можлива на певному етапі), фактичні (використовуються нині), резервні (які вже можуть використовуватися, але на сьогодні розробка таких ресурсів не є достатньо прибутковою) та фондові ресурси (які можуть бути використані після розробки відповідних технологій). За здатністю до відновлення розрізняють: невідновні природні ресурси (після використання не відновлюють свій кількісний і якісний стан або відновлюють його дуже довго, усі корисні копалини: нафту, газ, руди, торф тощо) та відновні природні ресурси (здатні відновлювати свій кількісний і якісний стан після використання: енергія Сонця, рослинний і тваринний світ, енергія вітру і річок тощо.

pptx
Додано
13 травня 2020
Переглядів
2057
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку