Оксигеновмісні органічні сполуки

Про матеріал
Контрольна робота є підсумком вивчення теми "Оксигеновмісні органічні речовини" в 10 класі та дозволяє перевірити ступінь сформованості предметної компетенції учнів.
Перегляд файлу

Контрольна робота з теми «Оксигеновмісні органічні сполуки»

  1. варіант

      1 рівень (3 бала)

  1. До моносахаридів належать:

А) сполуки, що гідролізуються з утворенням двох молекул, простіших за будовою;

Б) сполуки, що гідролізуються з утворенням  n  молекул, простіших за будовою;

В )сполуки, що не піддаються гідролізу.

  1. Будову макромолекули крохмалю виражають:

А) С12Н22О11;           Б) ( - С6Н10О5 -)n;           В) С6Н12О6.

  1. Унаслідок гідролізу сахарози утворюються речовини:

А) глюкоза і фруктоза;          Б) тільки глюкоза;          В) глюкоза і галактоза.

  1. До складу жирів тваринного походження (твердих) входять:

А) залишки високомолекулярних карбонових кислот ненасиченого складу;

Б) залишки високомолекулярних карбонових кислот насиченого складу;

В) залишки низькомолекулярних карбонових кислот ненасиченого складу.

5. Які функціональні групи входять до складу молекули глюкози:

А) гідроксильна й карбоксильна;                 Б) гідроксильна й альдегідна;

В) гідроксильна й карбонільна?

      6. Наявність функціональних гідроксильних груп у молекулі сахарози виявляють:

 А) дією на неї кислот;

 Б) реакцією з гідроксидами Кальцію чи Купруму;

 В) реакцією «срібного дзеркала».

  1. рівень (3 бала)

       7.  Що виражає рівняння ( - С6Н10О5)n + n H2O → n C6H12O6:

А) гідроліз сахарози;      Б) гідроліз крохмалю і целюлози;      В) гідроліз мальтози?

  1. Які речовини необхідно використати, щоб експериментально довести наявність гідроксильних груп у молекулі  глюкози:

А)  купрум (ІІ) гідроксид;                                                                                                   

 Б) водень;

В)  етанову кислоту.

       9.     Виявити крохмаль серед інших речовин і в харчових продуктах можна:

А) нагріванням із сульфатною кислотою;          Б) дією купрум (ІІ) гідроксиду;

В) дією спиртового розчину йоду.

  1. рівень (3 бала)
  1. Напишіть рівняння реакцій. Вкажіть умови їх проходження.

А) гідроліз крохмалю;            Б) окиснення глюкози купрум (ІІ) гідроксидом.

  1. Напишіть рівняння реакцій, що лежать в основі схем.

Глюкоза → крохмаль → глюкоза → етанол → СО2 → глюкоза .

  1. рівень (3 бала)
  1. При гідролізі деревини отримали глюкозу масою 320 кг. Яку масу деревини з масовою часткою целюлози 80 % потрібно для цього?

2 варіант

      1 рівень (3 бала)

  1. Дисахаридами називають вуглеводи, до складу молекул яких входять:

А) залишки трьох моносахаридів;

Б) залишки двох моносахаридів;

В) залишки великої кількості моносахаридів.

  1. Яка із формул виражає склад молекули глюкози:

А) С6Н12О6;          Б) ( - С6Н10О5 -)n;           В) С6Н13СООН.

  1. Макромолекули крохмалю утворюються внаслідок реакцій:

А) співполімеризації;          Б) поліконденсації;          В) полімеризації.

  1. До складу олій входять:

А) залишки високомолекулярних насичених карбонових кислот;

Б) залишки високомолекулярних ненасичених карбонових кислот;

В) залишки низькомолекулярних карбонових кислот.

  1. Глюкоза здатна піддаватися бродінню:

А) спиртовому і маслянокислому;

Б) спиртовому і молочнокислому;

В) спиртовому, молочнокислому, маслянокислому та ін.

  1. Найхарактерніша властивість крохмалю вступити в реакцію:

А) гідролізу;        Б) гідрування;          В) дегідрування.

 

  1. рівень (3 бала)
  1. Які із запропонованих речовин вступатимуть у реакції «срібного дзеркала»? Напишіть рівняння реакцій.

А) рибоза;           Б) фруктоза;          В) глюкоза.

  1. Виявити крохмаль серед  інших речовин і в харчових продуктах можна:

А) нагріванням із сульфатною кислотою;          Б) дією купрум (ІІ) гідроксиду;

В) дією спиртового розчину йоду.

  1. Які речовини необхідно використати, щоб експериментально довести наявність альдегідної групи  у молекулі  глюкози:

А) етанову кислоту,     водень;       Б) етанол,   етанову кислоту.

В) аміачний розчин аргентум (І) оксиду,    купрум (ІІ) гідроксид.                                                                                                         

  1. рівень (3 бала)
  1. Напишіть рівняння реакцій. Вкажіть умови їх проходження.

А) гідроліз сахарози;          Б) відновлення глюкози до сорбіту.

  1. Напишіть рівняння реакцій, що лежать в основі схем.

Сахароза → глюкоза → етанол → оцтова кислота → натрій ацетат.

  1. рівень ( 3 бала)
  1. Целюлозу масою 32,4 г піддали нітруванню. Яка маса отриманної тринітроцелюлози, якщо масова частка виходу продукту – 97 %?

3 варіант

1рівень (3 бала)

 

  1. Які вуглеводі належать до полісахаридів:

А) глюкоза, фруктоза;     Б) сахароза, мальтоза;     В) крохмаль, целюлоза?

         2.  Молекулярна формула сахарози:

А) С12Н22О11;           Б) ( - С6Н10О5 -)n;           В) С6Н12О6.

         3.   За допомогою якої реакції встановили, що сахароза – дисахарид:

 А) спиртового бродіння;     Б) гідролізу;     В) гідрування?

         4.   Які органічні речовини називають жирами:

 А) естери високомолекулярних кислот і етанолу;

  Б) естери високомолекулярних кислот і гліцерилу;

 В) естери низькомолекулярних кислот і етандіолу?

         5.  Наявність функціональних гідроксильних груп у молекулі сахарози виявляють:

 А) дією на неї кислот;

 Б) реакцією з гідроксидами Кальцію чи Купруму;

 В) реакцією «срібного дзеркала».

6.  Як називається продукт реакції етерифікації целюлози з нітратною кислотою в присутності          концентрованої сульфатної кислоти:

 А) діацетилцелюлоза;          Б) триацетилцелюлоза;         В) тринітроцелюлоза?

2 рівень (3 бала)

 7.  Виявити глюкозу в продуктах гідролізу крохмалю можна:

А) реакцією взаємодії з купрум (ІІ) гідроксидом без нагрівання та при нагріванні;

Б) реакцією з етановою кислотою;

В) взаємодією з амоніачним розчином аргентум (І) оксиду.

  8.  Які із запропонованих речовин вступатимуть у реакції з воднем? Напишіть   рівняння реакцій.

А) глюкоза;          Б) фруктоза;          В) етанол.

          9. Які продукти утворюються при термічному розкладі целюлози без доступу повітря:

 А) водень, кисень, вуглець, карбон (IV) оксид;

 Б) метан, метанол, ацетон, вуглець, етанова кислота;

 В) метанова кислота, етанол, вуглець, водень?

       3 рівень (3 бала)

  1. Напишіть рівняння реакцій. Вкажіть умови їх проходження.

А)фотосинтезу з утворенням глюкози;     Б)взаємодії гліцерину з купрум (ІІ) гідроксидом.

       11.  Напишіть рівняння реакцій, що лежать в основі схем.

 Етанол → СО2 → глюкоза → целюлоза → глюкоза → глюконова кислота 

4 рівень (3 бала)

12.Із крохмалю масою 1944 кг отримали глюкозу масою 1800 кг. Яка масова частка виходу глюкози за відношенням до теоретичного?

4 варіант

1 рівень (3 бала)

 

  1. До моносахаридів належать:

А) сполуки, що гідролізуються з утворенням двох молекул, простіших за будовою;

Б) сполуки, що гідролізуються з утворенням  n  молекул, простіших за будовою;

В) сполуки, що не піддаються гідролізу.

  1. Яка із формул виражає склад молекули глюкози:

А) С6Н12О6;          Б) ( - С6Н10О5 -)n;           В)С6Н13СООН.

  1. За допомогою якої реакції встановили, що сахароза – дисахарид:

 А) спиртового бродіння;     Б) гідролізу;     В) гідрування?

  1. До складу жирів тваринного походження (твердих) входять:

А) залишки високомолекулярних карбонових кислот ненасиченого складу;

Б) залишки високомолекулярних карбонових кислот насиченого складу;

В) залишки низькомолекулярних карбонових кислот ненасиченого складу.

  1. Глюкоза здатна піддаватися бродінню:

А) спиртовому і маслянокислому;

Б) спиртовому і молочнокислому;

В) спиртовому, молочнокислому, маслянокислому та ін.

6.   Як називається продукт реакції етанолу з оцтовою кислотою за номенклатурою IUPAC:

А) етилацетат;          Б) етилетаноат;            В) етиловий естер оцтової кислоти?

  1. рівень (3 бала)

7. Які речовини необхідно використати, щоб експериментально довести наявність гідроксильних груп у молекулі  глюкози:

А) водень,;       Б) етанову кислоту;     В) купрум (ІІ) гідроксид.

  8.    Які із запропонованих речовин вступатимуть у реакції «срібного дзеркала»? Напишіть   рівняння реакцій.

 А) етанол;          Б) дезоксирибоза;          В) глюкоза.

         9.   Виявити крохмаль серед інших речовин і в харчових продуктах можна:

А) нагріванням із сульфатною кислотою;          Б) дією купрум (ІІ) гідроксиду;

В) дією спиртового розчину йоду.

  1. рівень (3 бала)
  1. Напишіть рівняння реакцій. Вкажіть умови їх проходження.

А) гідролізу целюлози;          б) молочнокислого бродіння глюкози.

       11.  Напишіть рівняння реакцій, що лежать в основі схем.

 Етанол → СО2 → глюкоза → крохмаль → глюкоза .

  1. рівень (3 бала)

12. З карбон (IV) оксиду об’ємом 403,2 м3 утворився крохмаль масою 400 кг. Яка масова частка виходу його за відношенням до теоретичного?

 

docx
Додано
15 квітня 2020
Переглядів
9625
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку