Контрольна робота з теми «Оксигеновмісні органічні сполуки»
1 рівень (3 бала)
А) сполуки, що гідролізуються з утворенням двох молекул, простіших за будовою;
Б) сполуки, що гідролізуються з утворенням n молекул, простіших за будовою;
В )сполуки, що не піддаються гідролізу.
А) С12Н22О11; Б) ( - С6Н10О5 -)n; В) С6Н12О6.
А) глюкоза і фруктоза; Б) тільки глюкоза; В) глюкоза і галактоза.
А) залишки високомолекулярних карбонових кислот ненасиченого складу;
Б) залишки високомолекулярних карбонових кислот насиченого складу;
В) залишки низькомолекулярних карбонових кислот ненасиченого складу.
5. Які функціональні групи входять до складу молекули глюкози:
А) гідроксильна й карбоксильна; Б) гідроксильна й альдегідна;
В) гідроксильна й карбонільна?
6. Наявність функціональних гідроксильних груп у молекулі сахарози виявляють:
А) дією на неї кислот;
Б) реакцією з гідроксидами Кальцію чи Купруму;
В) реакцією «срібного дзеркала».
7. Що виражає рівняння ( - С6Н10О5)n + n H2O → n C6H12O6:
А) гідроліз сахарози; Б) гідроліз крохмалю і целюлози; В) гідроліз мальтози?
А) купрум (ІІ) гідроксид;
Б) водень;
В) етанову кислоту.
9. Виявити крохмаль серед інших речовин і в харчових продуктах можна:
А) нагріванням із сульфатною кислотою; Б) дією купрум (ІІ) гідроксиду;
В) дією спиртового розчину йоду.
А) гідроліз крохмалю; Б) окиснення глюкози купрум (ІІ) гідроксидом.
Глюкоза → крохмаль → глюкоза → етанол → СО2 → глюкоза .
2 варіант
1 рівень (3 бала)
А) залишки трьох моносахаридів;
Б) залишки двох моносахаридів;
В) залишки великої кількості моносахаридів.
А) С6Н12О6; Б) ( - С6Н10О5 -)n; В) С6Н13СООН.
А) співполімеризації; Б) поліконденсації; В) полімеризації.
А) залишки високомолекулярних насичених карбонових кислот;
Б) залишки високомолекулярних ненасичених карбонових кислот;
В) залишки низькомолекулярних карбонових кислот.
А) спиртовому і маслянокислому;
Б) спиртовому і молочнокислому;
В) спиртовому, молочнокислому, маслянокислому та ін.
А) гідролізу; Б) гідрування; В) дегідрування.
А) рибоза; Б) фруктоза; В) глюкоза.
А) нагріванням із сульфатною кислотою; Б) дією купрум (ІІ) гідроксиду;
В) дією спиртового розчину йоду.
А) етанову кислоту, водень; Б) етанол, етанову кислоту.
В) аміачний розчин аргентум (І) оксиду, купрум (ІІ) гідроксид.
А) гідроліз сахарози; Б) відновлення глюкози до сорбіту.
Сахароза → глюкоза → етанол → оцтова кислота → натрій ацетат.
3 варіант
1рівень (3 бала)
А) глюкоза, фруктоза; Б) сахароза, мальтоза; В) крохмаль, целюлоза?
2. Молекулярна формула сахарози:
А) С12Н22О11; Б) ( - С6Н10О5 -)n; В) С6Н12О6.
3. За допомогою якої реакції встановили, що сахароза – дисахарид:
А) спиртового бродіння; Б) гідролізу; В) гідрування?
4. Які органічні речовини називають жирами:
А) естери високомолекулярних кислот і етанолу;
Б) естери високомолекулярних кислот і гліцерилу;
В) естери низькомолекулярних кислот і етандіолу?
5. Наявність функціональних гідроксильних груп у молекулі сахарози виявляють:
А) дією на неї кислот;
Б) реакцією з гідроксидами Кальцію чи Купруму;
В) реакцією «срібного дзеркала».
6. Як називається продукт реакції етерифікації целюлози з нітратною кислотою в присутності концентрованої сульфатної кислоти:
А) діацетилцелюлоза; Б) триацетилцелюлоза; В) тринітроцелюлоза?
2 рівень (3 бала)
7. Виявити глюкозу в продуктах гідролізу крохмалю можна:
А) реакцією взаємодії з купрум (ІІ) гідроксидом без нагрівання та при нагріванні;
Б) реакцією з етановою кислотою;
В) взаємодією з амоніачним розчином аргентум (І) оксиду.
8. Які із запропонованих речовин вступатимуть у реакції з воднем? Напишіть рівняння реакцій.
А) глюкоза; Б) фруктоза; В) етанол.
9. Які продукти утворюються при термічному розкладі целюлози без доступу повітря:
А) водень, кисень, вуглець, карбон (IV) оксид;
Б) метан, метанол, ацетон, вуглець, етанова кислота;
В) метанова кислота, етанол, вуглець, водень?
3 рівень (3 бала)
А)фотосинтезу з утворенням глюкози; Б)взаємодії гліцерину з купрум (ІІ) гідроксидом.
11. Напишіть рівняння реакцій, що лежать в основі схем.
Етанол → СО2 → глюкоза → целюлоза → глюкоза → глюконова кислота
4 рівень (3 бала)
12.Із крохмалю масою 1944 кг отримали глюкозу масою 1800 кг. Яка масова частка виходу глюкози за відношенням до теоретичного?
4 варіант
1 рівень (3 бала)
А) сполуки, що гідролізуються з утворенням двох молекул, простіших за будовою;
Б) сполуки, що гідролізуються з утворенням n молекул, простіших за будовою;
В) сполуки, що не піддаються гідролізу.
А) С6Н12О6; Б) ( - С6Н10О5 -)n; В)С6Н13СООН.
А) спиртового бродіння; Б) гідролізу; В) гідрування?
А) залишки високомолекулярних карбонових кислот ненасиченого складу;
Б) залишки високомолекулярних карбонових кислот насиченого складу;
В) залишки низькомолекулярних карбонових кислот ненасиченого складу.
А) спиртовому і маслянокислому;
Б) спиртовому і молочнокислому;
В) спиртовому, молочнокислому, маслянокислому та ін.
6. Як називається продукт реакції етанолу з оцтовою кислотою за номенклатурою IUPAC:
А) етилацетат; Б) етилетаноат; В) етиловий естер оцтової кислоти?
7. Які речовини необхідно використати, щоб експериментально довести наявність гідроксильних груп у молекулі глюкози:
А) водень,; Б) етанову кислоту; В) купрум (ІІ) гідроксид.
8. Які із запропонованих речовин вступатимуть у реакції «срібного дзеркала»? Напишіть рівняння реакцій.
А) етанол; Б) дезоксирибоза; В) глюкоза.
9. Виявити крохмаль серед інших речовин і в харчових продуктах можна:
А) нагріванням із сульфатною кислотою; Б) дією купрум (ІІ) гідроксиду;
В) дією спиртового розчину йоду.
А) гідролізу целюлози; б) молочнокислого бродіння глюкози.
11. Напишіть рівняння реакцій, що лежать в основі схем.
Етанол → СО2 → глюкоза → крохмаль → глюкоза .
12. З карбон (IV) оксиду об’ємом 403,2 м3 утворився крохмаль масою 400 кг. Яка масова частка виходу його за відношенням до теоретичного?