Олександр Довженко – видатний український кінорежисер і письменник. «Ніч перед боєм» - твір про героїзм, самовідданість, патріотичні почуття українців.

Про матеріал
За допомогою даної презентації учні матимуть змогу: • дізнаєтися про цікаві сторінки життя і творчості Олександра Довженка; • поглибити свої знання про особливості творчої манери митця; • ознайомитися зі змістом оповідання «Ніч перед боєм»; • проаналізувати ідейно-художній зміст оповідання; • простежити, як випробування гартують характер героїв; • прочитати та проаналізувати зміст оповідання, з’ясувати його ідейну спрямованість; • висловити своє ставлення, думки та міркування з приводу проблеми патріотизму і можливості його формування в сучасних умовах; • повторити жанри епосу, сюжетні елементи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Олександр Довженко – видатний український кінорежисер і письменник. «Ніч перед боєм» - твір про героїзм, самовідданість, патріотичні почуття українців. Тема.

Номер слайду 2

Восьмикласники!Сьогодні на уроці ви:дізнаєтесь про цікаві сторінки життя і творчості Олександра Довженка; поглибите свої знання про особливості творчої манери митця;ознайомитеся зі змістом оповідання «Ніч перед боєм»;проаналізуєте ідейно-художній зміст оповідання;простежите, як випробування гартують характер героїв;прочитаєте та проаналізуєте зміст оповідання, з’ясуєте його ідейну спрямованість;висловите своє ставлення, думки та міркування з приводу проблеми патріотизму і можливості його формування в сучасних умовах;повторите жанри епосу, сюжетні елементи.

Номер слайду 3

«Я син свого часу і весь належу сучасникам своїм» ( О. Довженко). Олександр Довженко є постаттю світового значення. «Слов’янство поки що дало світові в кінематографії одного великого митця, мислителя і поета — Олександра Довженка» (Чарлі Чаплін).«Кому ж, як не мені, сказати було слово на захист свого народу, коли отака велика загроза нависла над нещасною моєю землею. Україну знає лише той, хто був... на її пожарах сьо­годні. ..» (О. Довженко). ЦІКАВО ЗНАТИЛітературна карта України

Номер слайду 4

Олександр Петрович Довженко народився 10 вересня 1894 р. в с. В’юнищі (нині смт. Сосниця), що на Чернігівщині, у родині неписьменних селян. Батьки мали 14 дітей, з яких вижило лише двоє — Сашко та Поліна, майбутній лікар. Батьки О. Довженка Петро Семенович та Одарка Єрмолаївна

Номер слайду 5

Автопортрет. Батьківська хата О. Довженка. Музей О. Довженка

Номер слайду 6

Річка Сашкового дитинства –«зачарована» Десна

Номер слайду 7

Олександр спочатку навчався в Глухівському вчительському інституті, потім учителював у Житомирі, Києві. Він мріяв навчатися в Академії мистецтв, бо відчував потяг до малярства, проте вступив на економічний факультет Київського комерційного інституту.

Номер слайду 8

О. Довженко із дружиною Ю. Солнцевою

Номер слайду 9

1921 р. О. Довженка направили за кордон на дипломатичну службу, цікавими були життя й робота у Варшаві, Парижі, Лондоні, Берліні... У німецькій столиці Олександр приватно навчався в майстерні відомого на всю Європу художника Віллі Єккеля, часто відвідував лекції в Берлінській академічній вищій школі образотворчого мистецтва. Повернувшись в Україну, О. Довженко став відомим у мистецьких колах художником-ілюстратором, автором політичних карикатур.

Номер слайду 10

1926 р. митець потрапляє до Одеси, яка в ті часи була колискою українського кіномистецтва, що тільки-но зароджувалося. Й ось тут він зрозумів, що саме кіно — його природна стихія. Перші ж його кінороботи «Вася-реформатор» і «Ягідка кохання» мали успіх, а фільм «Земля» приніс митцю світову славу. 1933 р. О. Довженко переїхав до Москви, потім працював на Далекому Сході, тут він зняв фільм «Аероград». Український Мікеланджело

Номер слайду 11

Його фільм «Земля» (1930) було віднесено кінокритиками до десяти найкращих фільмів світу. А вже 2015 року світова організація ЮНЕСКО внесла його до списку шедеврів світового кінематографу. Фрагмент фільму«Земля»

Номер слайду 12

Кадр з фільму «Зачарована Десна»

Номер слайду 13

На початку війни разом із Київською кіностудією, якою керував, переїздить до Уфи, а згодом до Ашхабада. Проте добровольцем іде на фронт як кореспондент газети «Красная армия», потім бере участь у визволенні Харкова та Києва. У цей період О. Довженко пише статті й оповідання, які друкують фронтові газети, починає вести свій знаменитий «Щоденник», пише кіноповість «Зачарована Десна». Саме в цей час світ побачило оповідання «Ніч перед боєм» про героїзм і самовідданість українців, проявлені під час воєнного лихоліття. З цим твором ви сьогодні ознайомитеся.

Номер слайду 14

1943 р. О. Довженко завершує кіноповість «Україна в огні», яку Сталін заборонив друкувати й ставити за нею фільм. Це стало відчутним ударом для митця. У повоєнний час письменникові не дозволяли повернутися в Україну, його мучила серцева недуга, і до останніх своїх днів митець жив у Москві.

Номер слайду 15

Олександр Довженко помер 25 листопада 1956 р., похований у Москві на Новодівичому кладовищі .

Номер слайду 16

(Повідомлення восьмикласників про події Другої світової війни.)Історична довідка 

Номер слайду 17

Дру́га світова́ війна́ — глобальний збройний конфлікт, що тривав від 1 вересня 1939 до 2 вересня 1945 року. У війні взяло участь понад 60 країн, зокрема всі великі держави, які утворили два протилежні військові табори: блок країн Осі та антигітлерівську коаліцію («союзники»). Безпосередню участь у бойових діях брали понад 100 мільйонів осіб. Супротивні держави кинули всі економічні, промислові та наукові можливості на потреби фронту, стираючи різницю між цивільними та військовими ресурсами. Загальні людські втрати оцінюються від 50 до 80 мільйонів осіб, більшість із яких були мешканцями Радянського Союзу та Китаю. Друга світова війна відзначилася численними масовими вбивствами і злочинами проти людяності, насамперед Голокостом, стратегічними килимовими бомбардуваннями та єдиним в історії військовим застосуванням ядерної зброї.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Асоціативний кущ. Які асоціації викликає у вас слово «ВІЙНА»?Як ви думаєте, чому О. Довженко описує дані події?

Номер слайду 20

У листі до своєї дружини від 4 червня 1942 року Олександр Довженко пише «Я буду писати про страждання і героїзм, і трагедію свого народу». Українські митці не могли стояти осторонь в час воєнного лихоліття, коли загарбники напали на нашу землю. Олександр Довженко став воєнним кореспондентом. І кров, і сльози народу, трагічні сторінки війни і приклади героїзму закарбувалися у слові, яке кликало до бою, вселяло віру у перемогу над лютим ворогом.

Номер слайду 21

  Оповідання «Ніч перед боєм» Олександра Довженка захоплює напруженим і цікавим сюжетом, героїчним характером і духовною красою його героїв. Командир Петро Колодуб перед боєм ділиться нелегким воєнним досвідом. Це сторінки відступу радянських військ. Але саме вони звели долі Колодуба та дідів Платона і Савки, патріотизм яких став мотивуючою силою для багатьох воїнів. Отже, поговоримо сьогодні про патріотизм українців, героїв твору  «Ніч перед боєм». Слово вчителя

Номер слайду 22

2. Жанр -…Для того, щоб пригадати зміст оповідання, виконаємо наступні клоуз-тести. Клоуз-тести. І група Рід твору –… епос. 3. Тема твору - …оповідання.4. Петро Колодуб завжди пам’ятав…зображення патріотизму трудового народу у Другій світовій війні.5. У творі порушено проблеми…відступ радянських військ, переправу через Десну,діда Платона і діда Савку, їх страждання і сльози.6. Помічником на переправі для діда Платона був…воєнного лихоліття, патріотизму, солдатської дружби. онук та дід Савка.

Номер слайду 23

7. Дід Платон згадує українську народну пісню про…Для того, щоб пригадати зміст оповідання, виконаємо наступні клоуз-тести. Клоуз-тести. ІІ група 8. Події відбуваються на …національного героя Морозенка.9. Дід Платон Півторак ставить у приклад бійцям…Десні.10. Слова «Перемагають горді, а не жалісливі» належать…свого сина полковника Левка Півторака, який прославився героїзмом. 11. Іван Дробот був…діду Платонові Півтораку. 12. Оповідання має назву «Ніч перед боєм», тому що …онук діда Платона. саме в ніч перед боєм бійці говорили про патріотизм і його коріння.

Номер слайду 24

Питання Івана Дробота про секрет героїзму Петра Колодуба, героя Радянського Союзу. Розповідь Колодуба про важливий епізод життя. Роздуми про бойове братство. Розповідь про відступ радянських військ. Переправа через Десну. Діалог дідів із бійцями про страх і ненависть. Сльози діда Платона. Бажання Петра Колодуба зустрітися з дідом Платоном. Вістка про героїчну смерть дідів. Готовність до бою.  «Сюжетний ланцюжок» (Для капітанів команд) Записані на окремих листках події розмістити в хронологічному порядку

Номер слайду 25

Працюємо над змістом твору. Кроссенс. Для наступної роботи використаємо кроссенс. Назвіть і коротко проаналізуйте епізоди твору за картинками. Для підтвердження прочитайте цитати з твору до картинок 6,7,8..

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Кроссенс. Тлумачення1. Бійці в землянці в ніч перед боєм. 2. Дід Савка був схожий на Миколу-угодника. 3. Відступаючим потрібно було переправитися через Десну. 4. Дід Платон ставить у приклад героїзм сина - полковника Левка Півторака. 5. Відступ військ. 6. Бійці дізналися про загибель дідів. 7. Хвилина мовчання бійців. 8. Готовність до бою. 9. Оповідання «Ніч перед боєм» - літопис мужності, героїзму, патріотизму українського народу у Другій світовій війні.

Номер слайду 28

« - Ні, товаришу капітан, не поклонитесь ви діду Платону,- зітхнув молодий танкіст. Всі обернулись. Це був Іван Дробот.»

Номер слайду 29

«Всі встали. Цілу хвилину сім’я бійців стояла мовчки. Колодуб був блідий і урочистий. Він стояв з закритими очима. Потім на мить він став на одне коліно, і всі послідували за його рухом.»

Номер слайду 30

«- Готові до бою,- спитав Колодуб і виріс перед бійцями, як дід Платон на Десні. - Готові на будь-який огонь!!!»

Номер слайду 31

Кожен із них на другий день пішов у бій, як і мільйони інших воїнів. Чи повернулись вони із бою? Наші квіти сьогодні всім, хто у різні часи боронив кордони нашої України, наша пам’ять тим, хто віддав за неї життя!Кому б ви сьогодні їх подарували?Слово вчителя

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Який уривок із твору найбільше вразив вас? Як ви вважаєте, чому діди на Десні мали такий вплив на Петра Колодуба?Що стало причиною того, що всі бійці були готові до бою?Що ви знаєте про війни сьогодення? Яких принципів потрібно дотримуватися людям, щоб встановити мир на планеті Земля?       Міні-дискусія

Номер слайду 34

Дру́га світова́ війна́... Нагадаємо: у ній взяло участь понад 60 країн, понад 100 мільйонів осіб. Загальні людські втрати оцінюються від 50 до 80 мільйонів осіб. Здається, так просто: живіть у мирі, шануйте один одного, адже одне сонце зігріває нас всіх, одне життя дано кожному із нас, і берегти його потрібно - як найбільший Божий дар. Формула миру дуже проста. І не потрібно вигадувати «ровера»: він давно вже побутує на вулицях наших міст і сіл. Правила щасливого життя написані Творцем неба і землі і дані людству як «Десять Божих заповідей». Живіть, творіть, обробляйте землю і будьте щасливі! Зробіть це заради того, щоб ніколи ні в Десну, ні в іншу ріку, ні на землю не падали сльози наших людей, як падали вони у діда Платона. Слово вчителя. Ровер (діалект) – велосипед.

Номер слайду 35

Слово вчителя. Найбільша цінність кожної людини – життя. Які асоціації, пов’язані з цим словом, у вас виникають?Асоціативний кущ « Заломлений промінчик» Опрацювання проблеми миру на ЗемліСкладання асоціативного куща до слова життя. Підібрати слова за літерами, позначеними на малюнку. Заломлений промінь – антонім до слова «ЖИТТЯ». Життя. ПЗТСРВМЛЦЖиття - мир, цінність, щастя, любов, воля, забезпеченість, родина, робота, турбота, сім’я, патріотизм. Війна

Номер слайду 36

  Назвіть «три кити», три ключових слова, які можуть презентувати оповідання «Ніч перед боєм». Відповідь: страждання, патріотизм, боротьба. Закріплення знань, умінь та навичок

Номер слайду 37

Сьогодні на уроці

Номер слайду 38

Домашнє завдання:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бурамбаєва Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Маслова Ирина
    Дякую за допомогу, натхнення Вам і в подальшій роботі!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 березня 2021
Переглядів
5169
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку