Олімпійський урок для учнів1 класів

Про матеріал
Олімпійський урок для учнів 1 класів. Познайомити учнів із загальними відомостями, пов’язаними з міфами та легендами про започаткування Олімпійських ігор та олімпійською символікою; Виховувати силу духу, віру у свої можливості ,толерантність.
Перегляд файлу

                                                  Олімпійський урок          дата:06.06.2019 року

1 клас

 

Мета: 

  • познайомити учнів із загальними відомостями, пов’язаними з міфами  та легендами про започаткування Олімпійських ігор та  олімпійською  символікою;
  • виховувати силу духу,  віру у свої можливості ,толерантність.

 

Хід уроку

Та ким поставлений рекорд,

Кому б не сяяли медалі,

Хто б не стояв на п’єдесталі, –

Перемагаєш ти, о Спорт!

                                                 П’єр де Кубертен

1.     Організаційна частина.

2.     Оголошення теми й мети уроку.

Вчитель. Кожний з вас причетний до спорту. Це і уроки фізкультури, й ранкова зарядка, і захоплення футболом, волейболом, гімнастикою.  А тому, мені здається, вам буде цікаво  докладніше дізнатися про найбільшу спортивну подію в світі – Олімпійські ігри.

3.     Актуалізація опорних знань. (Метод «вільний мікрофон»)

  • Що вам відомо про Олімпійські ігри?
  • Хто із спортсменів є вашим взірцем?

4.     Вивчення нового матеріалу.

Загальні відомості про міфи та легенди, щодо започаткування Олімпійських ігор, значущість спорту як посла миру

Вчитель.  Боги і богині Давньої Греції жили на вершині гори Олімп. Двадцять богів на чолі  із Зевсом зовнішньо були схожі на людей, але були, на відміну від них, безсмертними.   Зевс був верховним божеством, володарем неба, грому та блискавок. Головний храм  Зевса знаходився в містечку Олімпія. Саме тут проводилися Олімпійські ігри, які були присвячені Зевсу.

  Перші Олімпійські ігри, засвідчені істориками, відбулися у 476 році до н. е. Того літа у невеличкому містечку Олімпія, що в Греції, відбувалося свято, метою якого було прославити найшанованішого із грецьких богів – Зевса. Організатори святкування доповнили звичайну програму спортивними змаганнями – забіг юнаків на коротку дистанцію. Переміг тоді бігун Кореб. Його ім’я, таким чином, відкриває список чемпіонів усіх віків і народів. У перших спортивних змаганнях була цікава особливість. Увесь їх зміст зводився до визначення чемпіона. Другі, треті і наступні місця нікого не цікавили. Існував лише вінок із гілочок оливи для переможця.   Чемпіон  мав право  поставити в Олімпії статую. Шана, яку віддавали олімпійському переможцю, дорівнювалась римському тріумфу – урочистому виїзду полководця.    Участь в Олімпіаді була привілеєм кожного вільного  грека.

          Ігри проводилися в Олімпії кожні чотири роки і збирали велику кількість спортсменів та глядачів давньогрецької цивілізації. Представникам інших держав, зокрема римлянам,  також дозволяли брати участь в олімпійських іграх. В основу проведення загальногрецьких змагань було покладено ідею перемоги, котру Гомер сформулював в «Ілліаді»: «Завжди бути кращим, відрізнятися від інших».

                   Олімпійські  ігри  вважалися  святом миру.

Ознайомлення з олімпійською символікою

             До Олімпійської символіки належать  Олімпійський прапор, Олімпійське гасло, Олімпійська емблема, Олімпійський гімн, Олімпійський вогонь та Олімпійський смолоскип.

Олімпійський прапор(дод.1)

                П’ять кольорових кілець – синє, чорне, червоне, жовте, зелене – на чисто білому полотнищі – це Олімпійський прапор. Він урочисто підіймається в Олімпійському місті на високій щоглі олімпійського стадіону, там, де майорять прапори всіх держав-учасниць Олімпійських ігор.

                Олімпійський прапор білого кольору  –  колір  миру.

                                                    Олімпійське гасло

            Спеціальним гаслом Олімпійських ігор є три слова: «Citius. Altius. Fortius». Ці три слова латинською означають – «Швидше, вище, сильніше». Олімпійське гасло закликає всіх учасників олімпійського руху до вдосконалення та гармонії відповідно до духу олімпізму.

                                               Олімпійський вогонь  (дод.2)

            Олімпійським вогнем є вогонь, що запалюють в Олімпії під егідою МОК. Він проходить свій шлях до міста, в якому відбуваються Олімпійські ігри, за допомогою смолоскипової естафети та закінчує подорож у великій чаші олімпійського стадіону.

                                           Олімпійська емблема (дод.3)

            Олімпійська емблема чітко визначена в Олімпійській Хартії – правовому документі олімпійського руху. Основний її елемент – п’ять кілець, поєднаних з іншими елементами. Олімпійські кільця символізують ідеали й мету олімпійського руху. Вони мають синій, жовтий, чорний, зелений і червоний колір і переплітаються зліва направо. Кольори верхніх трьох кілець – синій, чорний і червоний. Нижче – жовте і зелене кільце. Вся фігура є правильною трапецією. Олімпійські кільця символізують толерантність і дружбу між усіма, хто бере участь у Олімпійських іграх з усіх п’яти континентів нашої планети.

              П’ять кілець – це символ дружби спортсменів п’яти  континентів: Європи -  синє кільце,  Африки – чорне, Америки – червоне, Азії – жовте, Австралії – зелене. Переплітаються кільця зліва направо.

 Олімпійський птах – голуб, як символ миру. Випускають на волю під час церемоній, як посланця миру до всіх народів світу.

                                       Олімпійська присяга

          «Від імені всіх учасників я обіцяю дотримуватися правил чесної гри в істинно спортивному дусі в ім’я слави спорту та честі наших команд» .

5.     Перевірка набутих знань.

 

Вікторина

1.     На вершині якої гори жили боги?  (Олімп)

2.      Скільки  було богів?  (12)

3.     Чим нагороджували переможця? (Вінком з маслинового листя)

4.     Якого кольору Олімпійський  прапор? (білого)

5.     Як звали самого головного бога Древньої Греції? (Зевс)

6.     Якого  кольору олімпійські  кільця? (чорне, синє, червоне, жовте, зелене).

7.     Олімпійські ігри проводяться 1 раз на …. Скільки років?  ( на 4)

 Вчитель.    Як я вже казала, в стародані часи під час Олімпійських ігор  припинялися війни, і по всій Греції встановлювався мир, так  нехай в наших оселях  завжди буде мир, незалежно від ігор, а в душі живе справедливий дух олімпі му.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Легку атлетику недарма називають «коро­левою спорту». Це наймасовіші змагання на Олімпіаді.

І змагання. Біг з перешкодами

Команди стоять у колонах. Перед кожною ко­мандою встановлюють два обручі. За командою «руш», перші учасники біжать до обручів, про­лізають під ними, добігають до стійки і назад повертаються також під обручами. Виграє ко­манда, яка швидше закінчить змагання.

Суддя оголошує результат змагання.

Ведучий. Наступне завдання пов’язане з лег­кою атлетикою — це стрибки. В олімпійську спортивну програму входять: стрибок у довжи­ну, стрибок у висоту, потрійний стрибок, стри­бок з жердиною.

ІІ   змагання. Стрибок у довжину

Перший учасник, кожної команди, стрибає у довжину з місця, від лінії старту, другий — від позначки, де приземлився попередній учасник. Так по черзі стрибають всі учасники кожної ко­манди. Виграє команда, учасники якої в сумі стрибнули більшу довжину.

Суддя оголошує результат змагання.

Ведучий. Наступною олімпійською дисциплі­ною є баскетбол. Це гра гігантів. А якщо ти не гігант? Як бути? Тоді розвивай вміння та сприт­ність передавати та ловити м’яч.

ІІІ   змагання. «М’яч ведучому»

Команди шикуються в колону перед старто­вою лінією. Капітани з баскетбольним м’ячем у руках повертаються кругом і стають за 2 м по­переду своїх команд. За сигналом вони кидають м’яч переднім гравцям своїх команд. Останні,        42

отримавши м’яч, кидають його (від грудей, з-за голови) капітану. Гравець, що виконав вправу, стає в кінець колони. Капітан тим самим спосо­бом передає м’яч наступному гравцеві і так далі. Перемагає команда, яка першою закінчила пере­дачі м’яча.

Суддя оголошує результат змагання.

Ведучий. Якщо я запитаю вас, який вид спор­ту найпопулярніший у всьому світі, ви відпові­сте, що це. Правильно, футбол.

В Україні також дуже люблять футбол. Хлопчики футболісти часто зустрічаються на своїх популярних змаганнях «Шкіряний м’яч». Також є і жіночий футбол. Сучасний футбол на­родився у 1863 році в Англії. Всі ви, звичайно, знаєте найкращого нашого футболіста Андрія Шевченка. А він також починав з таких зма­гань, як наші. Щоб добре грати у футбол, тре­ба багато тренуватись. Найголовніше у футболі, щоб м’яч тебе слухався. А як слухається м’яч наших спортсменів, ми зараз побачимо.

IV      змагання. Футбольна естафета

Команди стоять у колонах. Перед кожною командою на віддалі 5 м стоїть перша стійка. Стійок - 4, віддаль між ними 2 м. У руках пер­шого учасника м’яч. За командою «Увага!» пер­ші гравці кладуть м’яч на підлогу, за коман­дою «Руш!» ведуть м’яч ногою між стійками. Обвівши останню стійку, можна давати пас сво­єму товаришу. Команда, яка швидше закінчить естафету, стає переможцем.

Суддя оголошує результат змагання.

Ведучий. На Олімпійських іграх є види спор­ту, де треба вміти влучно попадати в ціль. Це стрільба з лука, стрільба кульова, стрільба стен­дова, Ми сьогодні не будемо стріляти, але влуча­ти у ціль - будемо.

V    змагання. «Влучно у ціль»

Команди стоять у колонах. У першого грав­ця у руці тенісний м’ячик для метання. Перед кожною командою на віддалі бм лежить вели­кий обруч, а на віддалі 7-8 м - малий обруч. Кожен учасник кидає м’яч один раз. Влучивши у великий обруч, команда отримує одне очко, влучивши у малий обруч - 3 очки. Виграє коман­да, у якої більша сума очок.

Суддя оголошує результат змагання.

 

docx
Додано
23 грудня 2020
Переглядів
2291
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку