Онлайн-урок "Тарілка здорового харчування. Шкільне меню Клопотенка"

Про матеріал
Онлайн-урок з елементами тренінгу "Тарілка здорового харчування. Шкільне меню Клопотенка" для 6,7,8 класу
Перегляд файлу

Онлай-урок з елементами тренінгу: «Тарілка здорового харчування. Шкільне меню Клопотенка»

6,7,8 клас

Мета уроку:

  •          Ознайомити учнів із концепцією «Тарілки здорового харчування»
  •          Розповісти про переваги оновленого шкільного меню Клопотенка, навчити орієнтуватися в його принципах і зацікавити здоровим харчуванням.
  •          Розвивати навички складання збалансованого харчування.
  •          Навчити відрізняти корисну їжу від тієї, що може зашкодити здоров’ю.

 

Хід уроку

Організаційний момент

Привітання

Перевірка присутності та налаштування зв’язку.

Як настрій? Діти обирають смайлик-реакцію який відповідає їхньому настрою.

Вправа «Очікування»

Назвіть по черзі одну страву, яка вам подобається і одну - яка не подобається. Як ви вважаєте, чи завжди те, що подобається, є корисним для здоров’я?

Вступ: Що таке «Тарілка здорового харчування»?

Презентація (візуалізація тарілки)

 

Як скласти тарілку здорового харчування?

        Тарілка здорового харчування — це концепція, розроблена експертами Гарвардського університету, яка допомагає налагодити харчування, а вибір корисних продуктів зробити простим і зрозумілим.

    Уявіть-но розмір звичайної тарілки, якою ви щоденно користуєтеся. Тепер подумки викладайте на неї продукти, які повинні бути в вашому щоденному раціоні. Йдеться про наступне:

Овочі та фрукти. 50 % Половина тарілки має бути заповнена овочами та фруктами. Щонайменше 400 г (тобто п’ять порцій) фруктів і овочів на день, за винятком картоплі та інших крохмалистих коренеплодів. Прагніть до кольору та різноманітності. Свіжі або заморожені, залежно від сезону та доступності у вашій місцевості. Включіть до цього об’єму й зелень. Зверніть увагу на українські суперфуди – буряк, гарбуз, яблука та груші.

 

Складні вуглеводи. 25% Чверть тарілки складатимуть продукти з цільного зерна, а саме: гречка, пшоно, булгур, вівсяна крупа, кіноа, коричневий рис, макарони або паста з твердих сортів пшениці. Ще раджу замість білого хліба обирати цільнозерновий, а шліфований рис замінити нешліфованим.

 

Продукти з білками. 25% Ще чверть відведіть продуктам, що містять білки тваринного та рослинного походження. Їх можна поєднувати на тарілці. Важливо пам’ятати, що слід уникати споживання обробленого м’яса та напівфабрикатів (ковбаса, бекон, шинка, салямі). Свіже нежирне м’ясо та птицю, наприклад, індичку, яловичину, курятину готуйте самостійно.                 Включайте до раціону рибу – тріску, хек тощо, та не забувайте урізноманітнювати його білком рослинного походження, бобовими, такими як сочевиця, горох, нут, квасоля. Серед продуктів з вмістом білків будуть й молочні продукти, тому не завадить несолодкий білий йогурт, молодий сир. Ще варто згадати про яйця і горіхи.

Пийте воду. Підтримка водного балансу є важливою частиною здорового харчування. Пам’ятайте, що найкращий вибір для втамування спраги — це вода. Вона сприяє підтримці всіх функцій організму, покращує травлення та запобігає зневодненню. Уникайте цукровмісних напоїв.Любителям кави та чаю радимо вживати ці напої без цукру

 

Інтерактивні завдання

Завдання 1: « Збери свою тарілку»

Використання Jamboard :

Учні перетягують зображення продуктів у сектори тарілки (овочі, білки, вуглеводи, жири)

Групове обговорення результатів.

 

Завдання 2: «Що не так із цією тарілкою?»

Показати кілька прикладів незбалансованих тарілок( наприклад, багато солодощів, відсутність овочів)

 

Учні відповідають або пишуть в чаті, що потрібно змінити.

 

Хвилинка відпочинку: Гімнастика для очей

 

 

       Міні- лекція:

            Щоб діти харчувалися правильно не тільки вдома, а й у школі з 1 січня 2022 року за ініціативи Олени Зеленської  українські школи почали змінювати меню відповідно до нових вимог, серед яких: менше хліба, солі й цукру, більше овочів, фруктів, м’яса та молочних продуктів. Приблизно 160 страв за новими стандартами для школярів розробив український кулінар Євгеній Клопотенко, прізвищем якого називають нове меню. Його концепція ґрунтується на сучасних принципах здорового харчування, відповідно до рекомендацій дієтологів та міжнародних стандартів.

 

Презентація деяких страв з меню Клопотенка.

 

Принципи меню:

-Різноманітність: більше овочів, фруктів, круп, м’яса та риби.

-Збалансованість: правильне співвідношення білків, жирів і вуглеводів.

-Мінімізація шкідливих продуктів: менше солі, цукру, шкідливих жирів.

-Приклади страв: крем-супи, запечене м’ясо, тушковані овочі, сирні запіканки, компоти без цукру, узвари.

-Чому це важливо?

Формування звичок здорового харчування.

Запобігання хворобам, пов’язаним із неправильним харчуванням ( ожиріння, діабет)

 

Інтерактивна гра «Корисна та некорисна їжа»

Використання Kahoot  

 

Рефлексія та підбиття підсумків

 

Обговорення

-Що нового ви дізналися?

-Як це змінить ваш підхід до харчування?

Вправа «Один крок до здоров’я»

Учні пишуть в чаті або відповідають, яку звичку вони планують впровадити (наприклад, «буду їсти більше овочів» або «пити більше води»)

Домашнє завдання:

 

Практичне завдання: Разом з батьками приготувати одну страву з меню Клопотенка.

Поділитися одним фото приготованої страви на наступному уроці.

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Чугай Оксана
Додано
29 листопада
Переглядів
31
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку