Опале листя: шкода чи користь?

Про матеріал
Міські зелені насадження, найбільш відповідальні по місцеположенню і цінності, – це парадні місця міста, і вони повинні мати газони високої естетичної цінності. Осіннє прибирання листя на них обов’язкове.
Перегляд файлу

1

https://pp.vk.me/c637326/v637326760/19c77/ytHD9BngoTA.jpg

РЕФЕРАТ

на тему «Опале листя: шкода чи користь?»

 

 

Виконала учениця 5 класу ЗОШ №9

Купцова Софія

 

 

 

 

 

 

 

 

Краматорськ – 2019

ОПАЛЕ ЛИСТЯ: ШКОДА ЧИ КОРИСТЬ?

 

Чому опадає листя? Що з ним стається узимку? Добре це для довкілля чи ні? Давайте розглянемо це питання. Дерево мусить скидати листя на зиму, бо інакше в люті морози воно б просто загинуло. А що ж з листям стається надалі? Вкриваючи землю, наче килим, воно захищає ґрунт від промерзання, також воно захищає від замерзання весняні трави, і вони поволі собі проростають під землею до весни. А ще листя містить у собі багато мінералів, мікроелементів та інших поживних речовин, які так потрібні рослинам для нормального розвитку.

https://avatars.mds.yandex.net/get-pdb/1357339/81516f3c-05de-46ea-b276-18bf46aced84/s1200?webp=false

Але, як і кожна медаль, опале листя також має іншу сторону. Будучи на деревах, листя, мов губка, вбирає в себе всі шкідливі викиди, що є у повітрі. Особливо це стосується великих міст, де є величезна кількість заводів та машин. А потім, перегниваючи, всі ці шкідливі речовини потрапляють у ґрунт, а звідти – у рослини і дерева, поволі отруюючи їх. Саме тому у містах листя прибирають. Але як його прибирають? Інколи не зовсім добросовісні люди просто спалюють його, щоб полегшити собі роботу. І тоді всі ці шкідливі речовини потрапляють у повітря, яке ми з вами вдихаємо. А науковцями вже давно доведено, що дим спаленого листя містить канцерогенні речовини, які можуть призвести до онкозахворювань. Саме тому й досі ніхто не зміг дати однозначної відповіді – корисне чи шкідливе опале листя для довкілля.

https://pp.vk.me/c637326/v637326794/173c0/kGkUHebRFYI.jpg

Що приносить садівникові і самому саду опале листя: шкода чи користь? Як би там не було, але називати його сміттям точно не можна. Якщо опале листя використовується як добриво, то воно, розпадаючись, повертає всі поживні речовини, що отримувало протягом свого зростання. Ті частини листа, що розкладаються не так швидко, як черешки, виконують важливу функцію – структурують ґрунт, що дуже покращує його якість. Але це не все, чим корисне опале листя, адже поступово розкладаючись, воно дає їжу бактеріям і комахам, які живуть у ґрунті. Їх сусідство дуже корисно, вони видаляють з ґрунту патогенних організмів грибкового і бактеріального типу.

Щорічне використання опалого листя в якості добрива ґрунту, де ростуть дерева, забезпечує їх усім необхідним. Але не завжди листя приносять ґрунті і дереву, з якого впали, тільки користь. Якщо дерево знаходиться поблизу доріг з інтенсивним рухом, то питання, чи треба прибирати опале листя, навіть не варто. Адже за час свого існування воно встигає переробити значну кількість вихлопних газів, а цей процес насичує листя продуктами згорання нафтопродуктів і важкими металами. Чекати користі від такого листя не варто, воно може тільки нашкодити.

Користь від прибирання опалого листя

Якщо ви живете в межах місті, особливо поблизу вулиць, де регулярно проїжджає транспорт, листя ваших дерев отримую цілий комплекс, що складається з забруднювачів. Дерева виконують своє завдання, фільтруючи значну частину шкідливих речовин, які нікуди не зникають, накопичуючись в листі. Якщо не прибрати вчасно такі листи, то всі шкідливі речовини потраплять в ґрунт і ґрунтові води. Залишати таку підстилку з листя, просочену шкідливими речовинами, не можна. Крім того, і спалювати таку листву не рекомендується. Її необхідно утилізувати за межею міста. Ви повинні розуміти, що важкі метали та інші забруднювачі при розкладанні листя потраплять в ґрунт, і цим значно скоротять термін життя ваших рослин. Ці речовини послаблюють опір до садових шкідників, тому важливо розуміти, звідки взялася листва, яку ви хочете використовувати на благо зростання своїх зелених насаджень.

проект опале листя користь чи шкода

 


Мульчування опалим листям

Ще один спосіб використовувати те, що падає з дерев восени – це мульчування опалим листям рослин на своїй присадибній ділянці. Саме мульчування виконується просто: насипаєте захисний шар листя на ґрунт навколо зростаючих рослин і все! Таким способом можна захистити ґрунт і поліпшити її якості. Зверніть увагу на ґрунт під лісовими деревами, він має пухку структуру та добре удобрений, і, що важливо, його верхній шар надійно захищений. Укритий ґрунт не пересихає, не вивітрюється і не розмивається дощами, оголюючи коріння рослин. Подібного ефекту можна досягти і на своїй присадибній ділянці, захищаючи свої грядки. Одна з головних корисних властивостей мульчування  – перешкоджання росту бур'янів.

 

Як використовувати опале листя?

Приготування компосту – це ще один чудовий спосіб, що дозволяє використовувати опале листя з вашого саду з користю. Для початку вам необхідно організувати ємність для приготування компосту. Потім в неї вкладаються і утрамбовуються листя. Така конструкція може мати розмір метр на метр. Ще листя дерев можна складувати в спеціальні садові мішки, щільно утрамбовуючи їх. Якщо ви використовуєте такі мішки або створили компостну яму, то повинні знати, що термін дозрівання компосту становить два-два з половиною роки. Такий компост послужить відмінним добривом для всіх рослин, що ростуть на вашій ділянці, а проблема з утилізацією листя вирішиться сама собою.

https://presentacii.ru/documents_2/89c007e5595f5a2c35e6526b483f304c/img3.jpg


ВИСНОВКИ

https://present5.com/presentation/233103831_438782978/image-3.jpg

Корисні якості опалого листя

- Листя, що обпадає восени з дерев, – не сміття. Розкладаючись в ґрунті, вони додають в неї мінеральні і органічні речовини, накопичені за літо.

- Жилки листа, що поволі розкладаються, структурують ґрунт, покращуючи його якість.

- Поступова деструкція опалого листя створює умови для розвитку ґрунтової мікрофлори і фауни, яка, з одного боку, виконує роботу по переробці листя, з іншого боку, перешкоджає розвитку патогенних для дерев організмів (грибкові, бактерійні захворювання дерев). У лісі ніхто не готує ґрунт – природа робить її сама з щорічно отримуваного матеріалу – опалого листя. Лісова підстилка – фабрика по виготовленню лісового ґрунту, що живить дерева і що оберігає їх здоров’я.

- В найбільш відвідуваних міських парках залишення листя під деревами дає тільки сприятливі результати – поліпшення здоров’я дерев, якості ґрунтів, поселення птахів і білок.

 

https://cf2.ppt-online.org/files2/slide/z/zfxe9d0A7Lh4BnKmlqIpt2SJ1uUjwRyvbi6VFD5TX/slide-9.jpg

Шкідливі якості опалого листя.

- Міські зелені насадження отримують цілий комплекс забруднювачів з повітря, які проникають в листя і із забруднених ґрунтів і вод. Який вигляд має листя,що пролежало зиму на газонах?

- Спресовану під снігом кірку, дотик до якої голіруч може викликати опік шкіри! Залишати таку підстилку і дозволити їй включатися далі в ґрунт – це більше шкода, чим користь для рослин. Добре відомо, що важкі метали і багато інших забруднювачів сильно самі по собі скорочують термін життя дерев і чагарників, а також викликають ослаблення стійкості до хвороб і шкідників.
Друга група аргументів – санітарно-гігієнічна.

- В більшості випадків опале листя дуже швидко стає сумішшю листя і різноманітного побутового сміття, яке протягом зими активно накопичується, змішуючись з листям і створює сприятливе місце існування для щурів і небезпечних інфекцій, що ними розносяться.

- Третя група аргументів – збереження газонів. Повноцінні газони в місті необхідні як з естетичної, так і з екологічної точки зору. У газону строгі вимоги до того, хто його доглядає, і одна з обов’язкових умов – газон повинен бути восени очищений від опалого листя. Газон, на якому залишили листя на зиму, випріває і сильно втрачає в якості. Професійні садівники затверджують – дерево і газон завжди знаходяться в конфлікті. Вони – жителі різних екосистем.

https://present5.com/presentforday2/20161122/m%D1%96n%D1%96-proekt_z_prirodoznavstva._nov%D1%96kova_s..pptx_images/m%D1%96n%D1%96-proekt_z_prirodoznavstva._nov%D1%96kova_s..pptx_8.jpg

 

Таким чином, міські зелені насадження, найбільш відповідальні по місцеположенню і цінності, – це парадні місця міста, і вони повинні мати газони високої естетичної цінності. Осіннє прибирання листя на них обов’язкове.

 

ЛІТЕРАТУРА

  1. http://grandukraine.com/obrazovanie/opale-listya-shkoda-chi-korist.html
  2. https://znanija.com/task/3365827
  3. http://shostka-flora.in.ua/publ/proektna_dijalnist/ekologichne_prosvitnictvo/opale_listja_korist_chi_shkoda/12-1-0-121
  4. https://yandex.fr/images/search?text=опалі%20листя.%20Шкода%20чи%20користь.%20реферат&stype=image&lr=143&source=wiz
docx
Додано
13 жовтня 2019
Переглядів
43344
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку