Опора і рух. Види скелету. Значення опорно-рухової системи.

Про матеріал
Мета: ознайомити учнів з особливостями опорно-рухової системи, видами скелету; звернути увагу на значення опорно-рухової системи; створити умови для розвитку інтелектуальних умінь: аналізувати, порівнювати, узагальнювати, робити висновки; сприяти вихованню почуття задоволення й успіху від інтелектуальної праці, виховувати любов і дбайливе ставлення до тваринного світу.
Перегляд файлу

Урок 40

Тема. Опора і рух. Види скелету. Значення опорно-рухової системи.

Мета: ознайомити учнів з особливостями опорно-рухової системи, видами скелету; звернути увагу на значення опорно-рухової системи; створити умови для розвитку інтелектуальних умінь: аналізувати, порівнювати, узагальнювати, робити висновки; сприяти вихованню почуття задоволення й успіху від інтелектуальної праці, виховувати любов і дбайливе ставлення до тваринного світу.

Обладнання і матеріали: таблиці: «Скелет риби», «Скелет земноводної тварини», «Скелет плазуна», «Скелет птаха», «Скелет ссавця», підручник.

Базові поняття: опорно-рухова система, скелет

Тип уроку: комбінований

   Хід уроку

І. Організаційний етап

Привітання вчителя і учнів. Перевірка готовності до уроку. Перевірка присутніх.

ІІ. Актуалізація  опорних знань

Робота з картками

Заповнити таблицю «Будова та значення систем органів у різних тварин».(риб, земноводних, плазунів, птахів, ссавців)

Системи органів

Органи

Значення

Дихальна система

 

 

Кровоносна система

 

 

Видільна система

 

 

 

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

Розповідь вчителя

Опорно-рухова система складається з скелета та скелетних м’язів, які до нього прикріплені.

Скелет та їхні з’єднання – пасивна частина системи, м’язи – активна частина системи. Скелет може складатися з твердої речовини (хітин, кісткова чи хрящова тканина), або з рідини (гідростатичний скелет круглих червів). Розрізняють зовнішній (наприклад, у членистоногих) і внутрішній (наприклад у хордових) скелет.

 Порівнянням скелета і мускулатури таких тварин, як собака, кінь, мавпа, було знайдено кістки і м'язи, які відрізнялися від лише за розмірами і деякими деталями.

http://ua.textreferat.com/images/referats/3260/image001.jpg

Мал. 1. Скелети передніх кінцівок різних хребетних:

1 — ящірки; 2 — черепахи; 3 — крокодила; 4 — голуба; 5 — кажана; 6 — кита; 7 — крота; 8 — людини.

Передні кінцівки всіх хребетних: лапка кролика, крило кажана, ласт тюленя, рука людини тощо схожі між собою по будові (мал. 1). Скелет кожного із цих організмів має плече, передпліччя, в якому дві кістки, кістки зап'ястка, п'ястка і фаланги пальців.

Скелет риби складається з черепа, хребта і скелета кінцівок (плавців). Череп з’єднаний із хребтом нерухомо. У черепі розрізняють два відділи: мозковий і зяброво-щелепний(складається з щелеп, зябрових дуг і зябрових кришок). У хребті, що складається з 39-42 хребців, розрізняють тулубовий і хвостовий відділи. Тулубові хребці мають тіло, верхню і нижню дуги. Верхні дуги, йдучи один за одним, утворюють канал, у якому розташовується спинний мозок. Нижні дуги відходять у боки. До них звичайно прикріплюються ребра. Між тілами хребців у кісткових риб є залишки хорди. Скелет плавців складається з дрібних кісток.

Мускулатура риб утворена двома широкими м’язовими стрічками, розділеними прошарками на сегменти. Розташовуючись з боків тіла, вони забезпечують його згинання. Є і окремі мускули, що приводять у рух щелепи, зяброві кришки і плавці.

Словарь Цихлидника

Скелет жаби (земноводні) складається з кісток і хрящів. Опорою передніх кінцівок служить плечовий пояс. Опора задніх кінцівок – тазовий пояс. Кістки у земноводних розташовуються з боків тулуба і майже не піднімають тіло над землею.

I. Прочитайте текст. Догадайтесь, о каком организме идет речь. Обоснуйте свой ответ, выделив в описании признаки принадлежности

Скелет ящірки (плазуни). Хребет уже розділений на шийний, грудний, поперековий, крижовий і хвостовий відділи. Череп кістковий, голова рухлива. Кінцівки закінчуються п'ятьма пальцями з кігтиками.

Мускулатура у плазунів розвинена значно краще, ніж у амфібій.

Скелет птахів. Скелет птахів характеризується легкістю та міцністю кісток, а також міцністю їх з'єднань. Кістки птахів пневматичні, тобто мають великі повітряні порожнини. Для черепа характерні повне зростання всіх кісток У монолітний утвір, на якому не видно навіть швів, надзвичайна легкість і великі очноямкові западини.

Урок биологии в 7 классе с использованием икт. Тема: "Опорно-двигательная система" Цели: Изучить строение и функции опорно-двига

Щелепи птахів представлені легким дзьобом, позбавленим зубів. Хребет має багато хребців, у ньому розрізняють п'ять відділів. Численні (у папуги — 11, у голуба — 14, У лебедя — 25) шийні хребці надзвичайно рухливі, грудні майже нерухомі, а поперекові й крижові зрослися між собою. Це забезпечує компактність тіла, яка необхідна в польоті. В результаті злиття поперекових, крижових і частини хвостових хребців як один з одним, так і з тазовими кістками, утворюється складний криж. Він є опорою для задніх кінцівок, які несуть на собі всю масу тіла.

До грудних хребців прикріплюються ребра. Вони складаються з двох частин, напіврухомо сполучених між собою. Верхня частина кожного ребра рухомо з'єднана з хребтом, нижня — з грудною кісткою. На верхній частині кожного з ребер є гачкоподібні відростки, що накладаються на сусідні задні ребра. Цим забезпечується монолітність грудної клітки при збереженні рухливості груднини. У більшості видів птахів на груднині є високий поздовжній кіль, до якого прикріплені м'язи, що опускають крило. Пояс передніх кінцівок складається з трьох парних кісток: воронячої, лопатки і ключиці. Ключиці зростаються, утворюючи вилочку.

Передні кінцівки — крила — повністю пристосовані до польоту, їхні елементи, типові для п'ятипалої кінцівки, частково редуковані й видозмінені. В їхній скелет входять плечова (плече), ліктьова і променева кістки (передпліччя), одна складна кістка із зрослих кісток кисті та кістки лише трьох пальців.

Скелет ноги птахів складають масивна стегнова кістка, дві зрослі кістки гомілки, цівка і кістки пальців. Цівка утворена зрослими кістками стопи. У більшості птахів (і в голуба) чотири пальці, з них один звернений назад, а три — вперед.

Скелет собаки. Черепна коробка у ссавців значно більша, ніж у плазунів, що пов'язано з добре розвиненим головним мозком. У скелеті собаки, як і інших видів ссавців, спостерігається чітке розчленування хребта на шийний, грудний, поперековий, крижовий і хвостовий відділи, а також наявність плоских зчленівних поверхонь хребців з хрящовими дисками (менісками) між хребцями. Характерна стала кількість (7) шийних хребців для всіх ссавців. Грудні хребці мають відростки, до яких прикріплюються ребра. Грудна клітка утворена хребцями, ребрами і грудниною. Хребці крижового відділу зростаються з кістками таза.

Пояс передніх кінцівок собаки (як і інших швидкобігаючих ссавців) утворений двома лопатками і прирослими до них воронячими кістками та двома рудиментарними ключицями. Пояс задніх кінцівок, або таз, складається з двох безіменних кісток, утворених зростанням трьох парних тазових кісток (клубової, сідничної та лобкової).2 Кровеносная, пищеварительная, мочевая и дыхательные системы

Робота з підручником

Значення опорно-рухової системи
1.Захисна функція. Кістки скелету захищають внутрішні органи від механічних пошкоджень (кістки черепа, хребта, грудної клітки, таза).
2.Рухова функція. Виконують кістки кінцівок та хребта.
3.Підтримування тіла в певному вертикальному положенні (кістки хребта, кістки кінцівок).
4.Кровотворна - за рахунок червоного кісткового мозку (головки трубчастих кісток ребра, хребці, кістки тазу).
5.Кістки -депо для мінеральних солей і мікроелементів (Fe, Ca, P).
6.М'язи - депо глікогену.
Кісткова тканина - це різновид сполучної тканини. Структурною одиницею тканини є остеон, він має від 5 до 20 кісткових пластинок, що ніби вставлені один в один у вигляді циліндра. Кожна пластинка складається з міжклітинної речовини і клітин (остеобласти, остеоцити, остеокласти).
1.Остеобласти - найбільша кількість їх в окісті, вони забезпечують ріст кістки в товщину і живлення кістки, регенерацію кістки тканини.
2.Остеоцити - утворюються з остеобластів, не здатні до поділу, з численними довгими відростками, містяться у сформованій кістці.
3.Остеокласти - містять велику кількість лізосом і здатні виділити ферменти. Ці клітини беруть участь у руйнуванні кістки, кісткової клітини, отже й кістка - це жива тканина.
Хрящова тканина - утворюється з хрящових клітин - хондроцитів.
ІV. Узагальнення і систематизація знань

  1. Скелет у кісткових риб:

а) хрящовий;

б) кістковий;

в) кістковий і кістково - хрящовий.

Задня кінцівка жаби складається:

а) стегна, гомілки, стопи і пальців;

б) гомілки, стопи, пальців;

в) тазу, стегна, гомілки, стопи, пальців.

   2.  Самостійна робота учнів у робочому зошиті.

V. Домашнє завдання

    1. Опрацювати матеріал підручника відповідно до теми уроку.

 

 

doc
Додано
2 квітня 2020
Переглядів
5220
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку