Опорний конспект із зарубіжної літератури для учнів 11 класу на тему: "Ф. Кафка "Перевтілення".

Про матеріал

Опорний конспект – це форма організації роботи на уроці, стислий виклад певної навчальної інформації.

Використання опорних конспектів на уроках дозволяє вчителю зменшити час на опрацювання учнями певної теми і тим самим швидше її опрацювати. Опорний конспект дозволяє відобразити найважливіше у матеріалі, що вивчається, а також сконцентрувати увагу учнів на тому матеріалі, який необхідно запам'ятати.

Перегляд файлу

Зарубіжна література

11 клас

Ф.Кафка «Перевтілення»

(опорний конспект)

 

 «Перевтілення» — оповідання Франца Кафки, яке написане в 1912 р., знаковий твір модерністської літератури. Героєм твору є Ґреґор Замза, який одного дня прокидається, непоясненним чином перевтілений на велику комаху, що приносить страждання йому і його родині.

Жанр: оповідання

Нерідко оповідання «Перевтілений» називають новелою. То до якого ж жанру цей твір належить насправді? Очевидно, ті, хто вживає стосовно оповідання Ф. Кафки термін «новела», використовують його як сипонім до «оповідання» (оскільки обидва терміни позначають прозові твори невеликого обсягу). Проте саме в цьому випадку гака «приблизність» є неприйнятною. Новела (на відміну від оповідання) має несподіваний фінал. Твір же «Перевтілення» закінчується смертю Грегора й байдужо-спокійним поводженням членів його родини, які нарешті дочекалися, поки він помре, аби нарешті мати змогу «поїхати електричкою на природу, за місто». Тож фінал твору є не просто прогнозованим, а й від початку запрограмованим. Отже, навіть ця обставина дає можливість однозначно віднести «Перевтілення» до жанру оповідання, а не новели.

Стиль: модернізм (експресіонізм)

Тема твору: гранична самотність особистості та трагічне знецінення людського життя; перетворення «маленької людини» Грегора Замзи на комаху.

Ідея твору: безсилля людини перед абсурдністю; заклик людей до розуміння одне одного та взаємоповаги. Показав що через матеріальні труднощі людина може і зовсім втратити гуманність.

Головні герої: Грегор Замза; родина Грегора - батько, мати, сестра; керуючий фірмою.

Сюжет і композиція твору:  Вихідний пункт сюжету оповідання — перетворення головного героя Грегора Замзи на величезну комаху, яка викликає в усіх жах і огиду. Зміст новели становить опис боротьби героя за право вважатися, як і раніше, людиною. Три його спроби виповзти з кімнати відповідають трьом зіткненням із зовнішнім світом і позначені композицією твору — його поділом на три частини. Автор вдало використовує прийом трикратного обрамлення (всі частини закінчуються однаково: Грегора виганяють із звичного кола спілкування, з кімнати, і зі світу взагалі)

Композиція: 3 розділи

Сюжет: зав'язка твору (1 розділ) - перевтілення Грегора; кульмінація твору (2 розділ) - батько виганяє Грегора, «бомбардування яблуками»; розв'язка твору (3 розділ) - смерть Грегора.

Сюжет твору: несподівано перетворившись на комаху, Ґреґор хоче продовжити повноцінне життя. На жаль, це неможливо, бо він навіть не може підвестися з ліжка. Він втрачає роботу, родина замикає його в кімнаті, турбуючись, щоб ніхто не дізнався, що з ним сталося. Під впливом перевтілення Ґреґора змінюються також і члени його родини. Вони мусять самі собі заробляти на життя, оскільки Ґреґор досі працював заради всієї сім'ї. З часом на нього все менше звертають уваги, ставлячись більше не як до людини і родича, а до предмета. Зміна, яка повністю ізолювала Ґреґора від світу, призводить в кінці до його смерті, до полегшення для родини, якій він став тягарем і набрид.

Проблематика: родинні відносини; трудоголізм; самовідданість.

Головний герой «Перевтілення» Ґреґор Замза, який одного дня прокидається, перевтілений у велику комаху. Прізвище головного героя Грегора Замзи — це зашифроване за допомогою криптографії прізвище самого автора. Він хоче жити нормально, але на жаль, це неможливо.

Символізм твору

Перевтiлення Ґреґора на комаху — яскрава метафора вiдчуження  людини  вiд усього  свiту. Втративши  людську  подобу, герой  опинився за межами людського iснування. Вiн автоматично був позбавлений права займати у суспiльствi хоча б найнижчий щабель, i навiть у власнiй родинi не мiг претендувати на будь-яке «людське» мiсце. Iсторiя його поступового виштовхування з кола близьких людей, що завершилася сiмейним судом i вiдвертим бажанням Ґреґору смертi, у символiчному планi прочитується як процес безжалiсного вiдторгнення «хвороï» своïм нещастям людини благополучним байдужим суспiльством.

Оповідання починається словами: «Прокинувшись одного разу уранці після неспокійного сну, Грегор Замза виявив, що він у себе в ліжку перетворився на страшну комаху».

Оповідання закінчується словами: «А коли дочка перша схопилася виходити з поїзда і потягнулася молодим тілом, батьки побачили в цьому підтвердження своїх планів і добрих надій».

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Корсун Маргарита Анатоліївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
27 жовтня 2018
Переглядів
12497
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку