Опорний конспект з мови на тему: "Підготовка до ЗНО. Власне висловлення"

Про матеріал
Урок-підготовка до ЗНО з мови. Яка структура власного висловлення? Яким має бути баланс складових частин твору? Чи потрібні цитати? Матеріал допоможе якісно написати 3 частину тесту ЗНО з мови.
Перегляд файлу

ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ

Тема: Підготовка до ЗНО. Власне висловлювання

Зміст тексту

Вимоги до тексту, вживання мовленнєвих конструкцій

Теза

На мою думку,…, я вважаю,…, я думаю,…, я впевнений, що…, переконана, що…, мені здається, що…, я погоджуюся з …

Аргументи

(докази)

Доказом може бути…, підтвердженням може бути…, це можна довести тим, що…, свідченням цього є…, це доводить…

Приклади з літератури чи мистецтва

Наприклад,…, прикладом може слугувати…, яскравим прикладом цього може слугувати…, не можна не згадати… (герої, цитати, проблема, назва твору, цитата, факти з життя митців )

Приклади з історії, життя

Наприклад, прикладом може слугувати…, яскравим прикладом цього може слугувати…, не можна не згадати…

Логіка

Використання слів-кліше, що скріплюють текст. По-перше, по-друге, по-третє, з цього випливає, як було зазначено, повертаючись до думки, як можна побачити

Висновок

Отже,… таким чином, можна зробити висновок, що…, висновком може слугувати…, як висновок, можу сказати…

Структура власного висловлювання  1 сторінка формату А-4 (200-250 слів).

1.Теза (думка, яку потрібно довести).

2.Аргумент № 1

3.Приклад із художньої літератури чи іншого виду мистецтва.

4. Аргумент № 2

5. Приклад з історії, суспільно-політичного чи власного життя.

6.Висновок.

Багатством живиться лише тіло. А душу звеселяє споріднена праця

Я погоджуюся з думкою Григорія Сковороди, що багатством живиться лише тіло, а душу звеселяє споріднена праця, тому що в житті важливішими є духовні цінності (теза).

По-перше, найбільше можна принести користі людям, якщо займатися спорідненою працею. Вона спонукає до нових відкриттів, розкриває таланти, дає можливість відчути радість перемоги. Усе це формує наш духовний світ, робить мудрішими, добрішими і просто щасливими людьми (перший аргумент).

Не можна не згадати байку Григорія Сковороди «Бджола та Шершень». Для Бджоли незрівнянно більша радість збирати мед, аніж його споживати. Це образ людини, яка в спорідненій праці трудиться, її життя наповнене змістом і красою. Бджолі протиставлено Шершня, що живе крадіжкою чужого, дбає лише про фізичні потреби: їсти та пити. Такий спосіб життя призводить до повної деградації людини (приклад з художньої літератури).

По-друге, багатство – річ матеріальна, воно має забезпечувати наші фізичні потреби. На мою думку, кожна людина хоче бути заможною. Та це не повинно стати ціллю життя. Хтось із великих сказав, що ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити (другий аргумент).

Яскравим прикладом може слугувати розповідь про відомого співака Святослава Вакарчука. Він закінчив фізичний факультет, крім того, мав можливість працювати в парламенті, але Святослав обрав інший шлях, бо зрозумів, що його покликання – писати музику та співати пісні. Саме це приносить йому радість, звеселяє душу (приклад із суспільного життя).

Отже, споріднена праця має стати для кожної людини природною потребою, тоді життя буде змістовним, радісним та щасливим (висновок).

docx
Додано
11 грудня 2019
Переглядів
718
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку