Опорний конспект з творчими завданнями з теми "Броунівський рух. Дифузія та осмос в природі і техніці."

Про матеріал
Опорний конспект з посиланнями на онлайн-ресурси для опрацювання теми. А також творче відеозавдання з теми ДИФУЗІЯ В ПОБУТІ та приклад його виконання. Домашній експериментаніум з посиланням на онлайн ресурс, який демонструє дослід .
Перегляд файлу

Броунівський рух

Схематичне зображення переміщення частинок, характерних для броунівського руху  можна переглянути за посиланням https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D0%BE%D1%83%D0%BD%

D1%96%D0%B2%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D1%80%D 1%83%D1%85#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Brownian_hierar

chical.svg

Коротко про головне: З основних положень молекулярно-

кінетичної теорії знаємо, що всі тіла складаються з молекул, атомів чи йонів. Вони постійно хаотично рухаються. Такий рух називаємо тепловим. Що вища температура речовини, то більша швидкість теплового руху. Частинки з розміром меншим за 1 мкм, броунівські, наприклад, пилок чи сажа, які перебувають у рідинах чи газах, також рухаються безладно. Цей рух викликаний тим, що молекули середовища, що рухаються хаотично, стикаються з макрочастинками. Одна молекула не може зрушити з місця набагато більшу частинку пилку чи сажі, але таких зіткнень одночасно відбувається дуже багато. Якщо б частинку з усіх боків штовхала однакова кількість молекул, то вона б не рухалася. Проте молекули рухаються хаотично, а отже, зазвичай з одного боку зіткнень більше, ніж з іншого. Такі молекули штовхають макрочастинку, і вона починає рухатися. Такий рух називаємо броунівським.

 Дифузія це процес взаємного проникнення молекул однієї речовини між молекулами іншої речовини внаслідок теплового руху цих молекул. Вона відбувається як в рідинах та газах, так і в твердих тілах.

Модель     броунівського     руху     за    посиланням

https://www.youtube.com/watch?v=RvJbsw97atY

image

Виконайте завдання  

Творче відеозавдання створіть невелике відео на тему

«Приклади прояву дифузії в побуті» 

 ( приклад виконання роботи можна переглянути, натиснувши на посилання https://drive.google.com/file/d/12Byw0TvKcJXxwBSSOGhk5ulaxE0VFSo/view?usp=sharing )

Домашній експериментаніум (відкрите завдання)

Дифузія (броунівський рух) надзвичайно важливий процес для функціонування живих організмів. Зокрема, клітини під час дифузії наповнюються рідиною, що дозволяє їм зберігати форму та пружність. На жаль, цей процес дуже складно дослідити без спеціального обладнання. Тому ми пропонуємо виконати самостійно експеримент, що повторює процеси, які відбуваються в клітинах, але у більшому масштабі. Для цього вам знадобляться цукерки з желе (наприклад, ведмедики), 3 склянки води та 3 столові ложки цукру та солі. 

1)  Гарячу воду розподіліть по склянках та додайте до однієї з них цукор, а до іншої – сіль. Розмішайте до повного зникнення залишку на дні. Якщо знадобиться, розігрійте для цього розчин повторно.

2)  Дайте воді охолонути і, коли вона досягне кімнатної температури, покладіть у кожну склянку (з цукром, сіллю та без домішок) по 1 цукерці.

3)  Залиште цукерки у воді на 24 години.

4)  Виміряйте розмір цукерок після 24 годин у розчині. Проаналізуйте результати. У якому випадку дифізія відбувався найбільш інтенсивно? Чому? Зробіть висновки. Описаний дослід можна знайти за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=3vebCu3Qiu4

Виконайте завдання, попередньо зареєструвавшись

Для реєстрації натисніть на посилання  https://miyklas.com.ua/p/fzika/7klas/budova-rechovini-16526/difuziia-vzayemodiia-mizh-molekulami-16529/re-

0ec9ece6-ffd5-4139-b202-8429f7789707

image 

pdf
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
30 жовтня 2023
Переглядів
195
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку