Органічний світ України у четвертинний період

Про матеріал
Четвертинний період або антропогенова система – найновіший період історії Землі, який розпочався 1,8 млн. років тому й триває дотепер. Антропоген – найкороткотриваліший з усіх геологічних періодів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

4. Четвертинний період є визначальним етапом у формуванні природи на території України. Які чинники сприяли цьому? Чому цей вплив є визначальним?

Номер слайду 2

Четвертинний період (антропоген) - підрозділ міжнародної хроностратиграфічної шкали, найновіший період історії Землі, який почався 2,588 млн років тому й триває дотепер

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Особливості четвертинного періоду на території України. Трансгресія льодовика на території України. Льодовики залишали після себе скупчення занесеного з півночі уламкового матеріалу, а саме валунів, піску, глини. Цей матеріал відкладався у вигляді донної і кінцевої морени. Змінилася структура річкових долин. З льодовиків йшли великі маси талої води, які виносили гравій, пісок і глину. Піски відкладалися у водоймах в кінці льодовика, а глина і глинисті піски далі, в річкових долинах, у заплаві. Так з҆явилися зандри - хвилясті рівнини, утворені піщаними відкладами і галькою льодовикового, алювіального і прибережно-морського походження.

Номер слайду 5

Такі зандрові рівнини представлені на території України Надсянською низовиною, на Поліссі, Чернігівщині та в межах Придніпровської низовини.

Номер слайду 6

Після відступу льодовика залишався матеріал лес В період потеплінь в міру танення льодовика весь уламковий матеріал залишався на місці у вигляді морени. Широкі потоки талих вод вкривали залишені льодовиком площі суцільним покривом зандрових пісків, а льодовикові річки відкладали товщі флювіогляціальних порід. В широких долинах цих річок і на невисоких плоских вододілах утворилися озера й болота. В період нового похолодання льодовик знову повертався і вкривав, звичайно, значно розмиті та зруйновані товщі порід, що відкладалися раніше. Межа Дніпровського зледеніння на території України

Номер слайду 7

У четвертинному періоді виникають річкові тераси. Внаслідок повторних змін клімату в четвертинному періоді через періодичні чергування ерозії та акумуляції в мережі річкових долин України виникає система четвертинних акумуляційних терас і терасових нападів. Тераса річки Дністер

Номер слайду 8

Тектонічна будова України. Дослідники Карпат вважають, що гори піднялися в четвертинному періоді на яких 300 м вгору. У зв'язку з цим карпатські річки врізалися в корпус гір і зносили на галицьке Прикарпаття масу матеріалу. В інших областях України в плейстоцені виразно відрізняються області опускання від областей підняття. До областях опускання належить Придніпровська низовина, Полісся, частинуа. Прикарпаття, Причорноморська низовина. Значно піднялися Донецький кряж і Приазовська височина. Чорно море не мало сполучення із Середземним, тому було прісним.

Номер слайду 9

Зміни у органічному світіХарактерними тваринами антропогену були мамут (кілька видів), носоріг волохатий, велетенський олень (вимерли переважно внаслідок прямого знищення людиною) та численні інші представники тваринного світу, що існують і тепер. Північні олені і вівцебики в плейстоцені і голоцені взимку заходили на територію України. Рослинний світ був представлений сучасними формами. Внаслідок похолодання клімату на території північної частини України набили поширення соснові ліси (у межах річкових долин) та змішані ліси. На території України з’явилися природні зони: змішані ліси, лісостеп та степ.

Номер слайду 10

Висновки. Четвертинний період є найважливішим для території України, оскільки він остаточно оформив обриси нашої суші, встановив її морфологічні особливості, оформив тваринний і рослинний України і впровадив господаря землі - людину. В голоцені сформувалися на базі четвертинних відкладів різні ґрунту залежно від петрографічного складу ґрунтотвірних порід, від клімату і рослинного покриву. Виникли всі наші болота і торфовища.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Логвинова Марина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Жолос О.В., Толстанова Г.М., Ягенська Г.В., Додь В.В., Довгаль І.В., Ходосовцев О.Є., Костіков І.Ю., Волгін С.О., Сиволоб А.В., Скрипник Н.В.)
Додано
20 березня 2021
Переглядів
1199
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку