ОРГАНІЗАЦІЯ ТА СУДДІВСТВО ЗМАГАНЬ З ВОЛЕЙБОЛУ

Про матеріал
Зміст: Вступ 1.Ігрова зона, ігровий формат, тайм-аут та заміни. 2. Обов'язки суддів. 3. Взаємодія членів суддівської бригади. 4.Жести суддів, протокол змагань з волейболуВступ 5. Ігрова зона, ігровий формат, тайм-аут та заміни. 6. Обов'язки суддів. 7.Взаємодія членів суддівської бригади. 8. Жести суддів, протокол змагань з волейболу
Перегляд файлу

image

image

image


image

image

image


image

Обов'язки суддів

imageДля проведення зустр ч створюється судд вська бригада. Положенням передбачається певний склад судд вської бригади в залежност в д рангу змагань. При проведенн змагань всередин навчальних заклад в зустр ч обслуговує один суддя. У цих випадках незам нний прилад для судд вства змагань з волейболу, з допомогою якого суддя, що проводить зустр ч, веде рахунок у парт ях, контролює правильн сть зам н  т. д. П сля зак нчення зустр ч судд залишається т льки заповнити результат зустр ч в спрощеному бланку протоколу змагань. При проведенн змагань серед ВУЗ в зазвичай одну зустр ч проводять перший суддя  секретар зустр ч , який веде протокол гри виконує функц ї другого судд . При проведенн всеукраїнських змагань на одну зустр ч призначається бригада з дев'яти судд в: перший  другий судд , секретар зустр ч , суддя-нформатор, оператор табло або л чильник очок, четверо судд в на л н ї ш сть подавальник в м'яч в, а на м жнародних змаганнях ще два протиральника майданчику. Т льки першому  другому суддям дозволяється давати свисток п д час зустр ч . Вс нш члени судд вської бригади строго у в дпов дност з своїми повноваженнями можуть встановленими жестами звертати увагу першого судд на порушення гравцями правил змагань.

image


Якщо ігрова дія закінчилася, навіть у разі фіксації очевидної помилки (м'яч після подачі потрапив у центр сітки, приземлився далеко за межами майданчику або після нападаючого удару безперешкодно впав в центрі майданчику) судді зобов'язані дати свисток на зупинку гри.

Тут вони повинн послдовно виконати наступне:

-                  оф ц йним жестом показати характер допущеної помилки;

-                  imageпоказати номер гравця (жестом пальц в) або вказати на гравця, який вчинив цю помилку, жестом руки вказати команду, яка повинна подавати п сля зд йснення даної помилки. Інод суддя не може визначити гравця, якого торкнувся при блокуванн м'яч. У таких ситуац ях в н показує на гравц в, що беруть участь у блокуванн . Робити це потр бно не посп шаючи, кожен жест повинен бути добре видний гравцям команди  глядачам та зрозум лий їм.


Суддя зустр ч повинен стежити за дотриманням правил змагань та спортивної етики. Щодо дентичних порушень в н повинен

приймати однаков р шення. Якщо в н припустився помилки при

визначенн порушень гравцями правил змагань  усв домив це до введення м'яча в гру, то повинен скасувати своє помилкове р шення.

 Коли грову д ю не припинено через порушення правил змагань, суддя зустр ч повинен оф ц йним жестом оголосити «сп рний м'яч»

imageзапропонувати команд , що подавала до ц єї грової д ї, виконати повторну подачу. У цьому випадку очко жодн й з команд не додається. Така ситуаця можлива:  п сля вчинення гравцями обох команд обоп льн й помилки (м'яч над с ткою затриманий гравцями р зних команд);  суддя помилково зупинив гру;

 перший суддя скасував р шення другого судд , коли той помилково (на думку першого судд ) свистком зупинив грову д ю;

 грову д ю було перервано при отриманн гравцем травми;  при появ на майданчику другого м'яча або ншого стороннього предмета.


Судд не повинн використовувати права призначати «сп рний м'яч» як вих д з скрутного становища, коли сумн ваються в порушенн правил не можуть визначити винну команду.  Якщо суддя усв домив, що перед цим в н прийняв помилкове р шення, яке не в дм нив, то в подальшому в н н в якому раз не повинен компенсувати це потерп лої команд , в ншому випадку в н не виправляє, а посилює помилку (допускає другу помилку)  в поданн гравц в, оф ц йних ос б глядач в постає необ'єктивним, чим п дриває особистий авторитет.

Суддям не сл д вступати в суперечки з гравцями  допускати оскарження прийнятих р шень.

 Недисципл нован гравц , як словами або жестами проявляють невдоволення з приводу р шень судд в, повинн бути негайно покаран в дпов дно до правил. У такому випадку перший суддя свистком зупиняє зустр ч, щоб зробити попередження або покарати за неправильне поводження команду або окремого гравця. Якщо недисципл нован сть була проявлена п д час грової д ї, то суддя повинен зупинити зустр ч п сля зак нчення грової д ї, щоб ця зупинка не виявилася на користь команди, що завинила.

imageДля позначення характеру досконалої помилки або дозволу перерви в гр перший  другий судд , а також судд на л н ї повинн застосовувати оф ц йн жести. Жест показують протягом деякого часу таким чином, щоб в н був добре видимим  зрозум лим гравцям  глядачам. Якщо жест показують одн єю рукою, то рука повинна бути однойменна т й сторон , на як й знаходиться команда, що зробила помилку  Дал суддя показує на гравця, який зробив помилку, або команду, яка звернулася з проханням (перерва для в дпочинку, для зам ни), або на пальцях показує номер гравця. Д я судд зак нчується показом в сторону команди, яка повинна виконувати подачу.


Взаємодія членів суддівської бригади

Перший суддя повинен т сно взаємод яти з ус ма членами бригади, давати можлив сть виконувати свої функц ї другому судд , секретарю, суддям на л н ї. Наведемо к лька приклад в:


1 П сля свистка про зак нчення д ї в н повинен негайно звернути увагу на своїх колег

4 Перший суддя повинен вживати т льки оф ц йну жестикуляц ю.

2 Якщо м'яч п шов «за» в д блоку, його

судить перший  другий судд  судд на л н ї

5                 Перший суддя має право зм нити р шення своїх колег, а також своє власне.

6                 Перший суддя може в дсторонити в д судд вства  зам нити будь-якого суддю з бригади, якщо переконався, що той не знає своїх обов'язк в або поступає не об’єктивно.

image3 Якщо п длога майданчику стає слизькою  гравц звертають на це увагу, перший суддя повинен дати їм можлив сть або протиральникам витерти п длогу ганч ркою . Другий суддя повинен переконатися, чи д йсно п длога майданчику слизька.


За нижче перерахован порушення, команда або учасник отримує попередження – перший суддя показує жовту картку. В протокол про цю санкц ю запис не робиться, але перший суддя повинен запам'ятати чи записати, кому було зроблено попередження: - незважаючи на

неодноразов усн попередження судд про зак нчення розминки перед початком зустр ч ,

команда не припиняє її; - команда затягує час перерви перед початком парт ї (понад 2 хв.) або час перерви для в дпочинку; - п сля зупинки гри гравець навмисно спрямовує м'яч на

сторону суперника або вдаряє по ньому ногою; - запасн гравц , розташовуючись на уявному

продовженн б чн й або лицьової л н ї, п дказують гравцям « м'яч за» - «в пол »; - гравець кричить, тупотить ногами, залякує суперника словесно або загрозливими жестами,

сперечається з гравцями або глядачами; - гравець або тренер намагається оскаржити

р шення судд , м м кою або словесно коментує д ї член в судд вської бригади, апелює до

глядач в; - тренер (кап тан): просить перерву для зам ни при в дсутност гравця в зон зам ни, третю перерву для в дпочинку, просить перерву, коли м'яч знаходиться в гр (зазвичай п сля свистка першого судд на подачу); в цих випадках другий суддя в дмовляє у проханн , а п сля

зупинки гри тренеру робиться попередження; - гравець виконує подачу до свистка;- тренер залишає своє м сце  намагається впливати на член в судд вської бригади; - учасник команди у перерв м ж парт ями коментує д ї член в судд вської бригади або намагається чинитина

них тиск. За ц порушення команда або учасник отримує зауваження - червона картка, про це робиться запис у протокол : - вдруге в одн й парт ї проявляє неспортивну повед нку; -

imageхто-небудь з учасник в веде себе врозр з з правилами хорошого тону, морал або висловлює зневагу на адресу судд в, суперник в або глядач в; - команд на прохання тренера, кап тана надано (свистком зупинена гра) третя перерва для в дпочинку або виконанняпомилкової зам ни при використаних у ц й парт ї двох перерв для в дпочинку.


image


image

image

image


image

image

pdf
Додано
1 травня
Переглядів
36
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку