Варіативний модуль ”Чирлідинг”

Про матеріал
се почалося з шалених емоцій вболівальників , які підтримували улюблені команди. Ритмічні рухи, римовані вигуки, позитивні враження : все поступово почало переростати в окремий вид спорту. Що ж означає слово “чирлідинг”? В перекладі з англійської слово “cheerleading” -”схвальний виклик, що веде вперед”. В нашій країні називають команди чирлідерів “групами підтримки”. Все почалося в середині 19 століття у США. Вболівальниками,які активно підтримували свої команди, були лише молоді чоловіки. В американських коледжах та університетах того часу стрімко розвивалися командні види спорту. Кількість глядачів та розмір стадіонів зростали, тому чирлідери своїми вигуками підтримували команду та заохочували глядачів вболівати активно. Офіційною датою заснування чирлідингу вважають 2 листопада 1898 року. Першими чирлідерами стали шестеро студентів University of Minnesota. На початку 20 століття чирлідинг широко поширювався та став однією з позакласних програм для студентів, пізніше це стало візиткою навчальних закладів. Чирлідинг виховує лідерство та дисциплінованість.
Перегляд файлу

 

imageimage
image

image

imageВаріативний модуль

Чирлідинг

ПАЩЕНКО А. С.


image


 Історія розвитку чирлідингу

imageimageВсе почалося з шалених емоц й вбол вальник в , як п дтримували улюблен команди. Ритм чн рухи, римован вигуки, позитивн враження : все поступово почало переростати в окремий вид спорту. Що ж означає слово “чирл динг”? В переклад з англ йської слово “cheerleading” -”схвальний виклик, що веде вперед”. В наш й країн називають команди чирл дер в “групами п дтримки”. Все почалося в середин 19 стол ття у США. Вбол вальниками,як активно п дтримували свої команди, були лише молод чолов ки.   В американських коледжах та ун верситетах того часу стр мко розвивалися командн види спорту. К льк сть глядач в та розм р стад он в зростали, тому чирл дери своїми вигуками п дтримували команду та заохочували глядач в вбол вати активно.

imageОф ц йною датою заснування чирл дингу вважають 2 листопада 1898 року. Першими чирл дерами стали шестеро студент в University of Minnesota. На початку 20 стол ття чирл динг широко поширювався та став одн єю з позакласних програм для студент в, п зн ше це стало в зиткою навчальних заклад в. Чирл динг виховує л дерство та дисципл нован сть.

 У 1998 роц була заснована М жнародна федерац я чирл дингу, куди згодом, кр м країн- член в європейської асоц ац ї, ув йшла Япон я, де в 2001р в Ток о в дбувся перший чемп онат св ту з чирл дингу.  Сьогодн д вчата-чирл дери починають спортивну кар’еру з 3-5 рок в та досягають значних результат в.  Чирлдинг має два основних напрямки:

1.    image

image

imageЗмагання команд за програмами, п дготовленими за       спец альними правилами.

2.    Робота з спортивними командами, клубами, федерац ями . Завдання :

-        залучення глядач в з метою популяризац ї ф зкультури  спорту, здорового способу життя;

-        створення сприятливого морально-психолог чного кл мату на стад он ;

-        п дтримка спортивних команд;

-        рекламно-м джева робота на спортивних заходах.

image

image


Змагання з чирлідингу

Так як чирл динг є окремим самост йним видом спорту , то з нього проводяться змагання українського масштабу, європейського та св тового.

Чемп онати проводять в к лькох ном нац ях:

imageimageimageЧир-елементи спортивної г мнастики та акробатики, побудова п рам д та танцювальн перешикування п д гучн кричалки. Данс- спортивн танц з елементами г мнастики, з наявн стю пластичност , хореограф ї та грац ї, ч ткої синхронност . Чир-м кс- виступи зм шаних команд (ж нки  чолов ки).

Стант-колективна побудова п рам д.

Індив дуальний чирл дер- сольний номер головного завод я команди.

Чир-данс шоу

Парн станти

 Характерним атрибутом в чирл дингу є помпони з синтетичного волокна, закр плен на руках. https://youtu.be/PjJjRWqZdDs? si=Xew5T-tkMwnUeyt0


image


imageimageБаза

image

imageimageБаза

image

 Акробатичні елементи

 Тumbling ( Акробатика)- колеса, перевороти, сальто та нш г мнастичн елементи, як виконуються на п длоз .

 До базових акробатичних елемент в в дносяться:

-        imageimage

image

imageперекид вперед( кувирок) (Forvard Roll)

-        перекид назад (кувирок назад) (Backward Roll)

-        м ст (Back Bent)

-        переворот вправо/вл во (колесо) (Cartwheell)

-        ст йка на руках (Handstand)

 

Решта акробатичних елемент в в дноситься до Level 2 Шк льної л ги.

image

image
imageimage

image


    Станти і піраміди

imageimage Станти - п дтримки, як виконуються двома, максимум п’ятьма учасниками команди.  Р вн складност , як використовуються в школ :  І- навички п дйому: п дйом в ст йку на плечах одн єї бази; ст йка на зовн шньому боц стегна; бокова ст йка на стегн ; стредл на плечах бази;  ІІ- перех д з зупинкою при опор на руки; п дйом в елеватор; п дйом в ст йку на плечах; шпагат в д стегна; подв йний кидок руками бази в ст йку на плечах

  П рам ди будуються з стант в, з’єднаних м ж собою . Приклади побудови прамд.

https://youtu.be/c80-AuTka-0?si=YbI5RFZar-h_PNDB

image

image

image image

imageimageПобудови та перебудови

image


image
image


image
image

image

image


Висновок

imageОтже, Чирл динг – ун версальна форма мотивац ї та актив зац ї учн в на уроках з ф зичної культури та з ф зкультурнооздоровчих заходах

Чирл динг – ун версальна форма мотивац ї та актив зац ї учн в на уроках з ф зичної культури та з ф зкультурно-оздоровчих заходах.

image

image ДЯКУЮ

image image

imageimageЗА УВАГУ!
pdf
Додано
1 травня
Переглядів
36
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку