Орнамент українського народу 5 клас образ.мист.

Про матеріал

Орнамент (від лат.

ornamentum — прикраса) — візерунок або узор, побудований на ритмічному повторенні геометричних елементів, стилізованих тваринних чи рослинних мотивів.

Одним із найпоширеніших символів на рушниках, так само, як і на писанках, стінних розписах, килимах, посуді є символ «Дерева життя» або як його ще називають – «Вазонок».

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Декоративно-прикладне мистецтво. Орнамент.

Номер слайду 2

Орнамент (від лат. ornamentum — прикраса) — візерунок або узор, побудований на ритмічному повторенні геометричних елементів, стилізованих тваринних чи рослинних мотивів.

Номер слайду 3

Створюючи візерунки для прикрашення предметів побуту, люди з глибокої давнини користува­лися умовними знаками — симво­лами, де кожна лінія чи фігура мала певне значення.

Номер слайду 4

Одним із найпоширеніших символів на рушниках, так само, як і на писанках, стінних розписах, килимах, посуді є символ «Дерева життя» або як його ще називають – «Вазонок». 

Номер слайду 5

Дерево Життя, яке росте посеред Вирію (дохристиянського раю), уособлює поєднання трьох світів — небесного, земного і найглибшого. В образі дерева поєднались уявлення про час, простір, життя і смерть. У дерева є свій охоронець – птах, який символізує світову душу. Традиційно дерево зображується таким, що росте у вазі, чаші, виходить з неї, так його коріння кріпиться та виростає з лона всесвіту, який та чаша символізує.

Номер слайду 6

Традиційно Дерево Життя завжди квітне, що означає сьогоденне життя кожного. Всі квіти різні за розмірами, пишністю, кольором чи його інтенсивністю, різні за станом, деякі вже відходять, а деякі тільки розпустились або збираються вийти з пуп’янків.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Завдання: Намалювати ескіз рамки для фото з використанням українського орнаменту.

pptx
Додано
25 березня 2020
Переглядів
1557
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку