Орнаментальна символіка рушника

Про матеріал
Майстри вишивки протягом віків шліфували, розвивали та вдосконалювали їх кращі досягнення. Поступово зображення змінювалися, втрачали первісний вигляд, перетворювалися в декоративні елементи, орнаментацію, символи та узори.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Орнаментальна символіка українського рушника. Малювання стилізованого рушника для юнака, що йде до війська.»

Номер слайду 2

Мистецтво створення побутових речей (посуду, рушників, меблів) та їх художнього оздоблення дістало назву декоративно-ужиткового мистецтва Узор або візерунок – це малюнок, який складається із поєднання окремих елементів – мотивів, кольорів та їх відтінків, розташованих у певному порядку. Майстри вишивки протягом віків шліфували, розвивали та вдосконалювали їх кращі досягнення. Поступово зображення змінювалися, втрачали первісний вигляд, перетворювалися в декоративні елементи, орнаментацію, символи та узори.

Номер слайду 3

Види орнаментів. Рослинний (фітоморфний) орнамент складається із спрощеного зображення рослинних мотивів;Геометричні орнаменти складаються з різноманітних ліній, геометричних фігур тощо;Зооморфні орнаменти – це спрощене або стилізоване зображення птахів, тварин, риб, комах;Антропоморфні орнаменти складаються із спрощеного зображення фігур людей;До символічних орнаментів належать орнаменти з гербами, емблемами, каліграфічні (букви і цифри), предметні (атрибути мистецтва, музики, предметів побуту);Комбіновані орнаменти створюють, поєднуючи два або більше видів різних за змістом орнаментів: рослинно-геометричний, рослинно-антропоморфний і т.д.

Номер слайду 4

Рослинний (фітоморфний) орнамент

Номер слайду 5

Геометричні орнаменти

Номер слайду 6

Зооморфні орнаменти

Номер слайду 7

Антропоморфні орнаменти

Номер слайду 8

Рушничок “Родимчик”

Номер слайду 9

Весільні рушники

Номер слайду 10

Для ікон – “божники”

Номер слайду 11

На “вхідчини”

Номер слайду 12

Сімейні ювілеї

Номер слайду 13

Пасхальні рушнички

Номер слайду 14

Поминальні рушники

Номер слайду 15

Рушники – “Хлібники”

Номер слайду 16

Практична робота учнів. Завдання творчим групам: створити орнамент для рушника юнакові, який йде до війська, пам´ятаючи про види орнаментів (геометричні, рослинні, зооморфні, антропоморфні, символічні, комбіновані).Інструктаж: Визначитись з тематикою виробу, скласти список потрібних елементів. Нанесіть найпростіший малюнок – ескіз. Визначитись із кольоровою гамою виробу. Створити детальний орнамент для рушника юнакові, який йде до війська. Продумати захист – презентацію роботи. Виставка дитячих робіт. Презентація виробів.

Номер слайду 17

Висновки…Упродовж віків той чи інший орнамент розвивався разом з історією та культурою кожного народу. Історично складалися і розвивалися прийоми розташування візерунків на одязі і речах домашнього вжитку. Найскладніші і найбагатші орнаменти завжди розміщували на видному місці оздоблюваного виробу (рукавах сорочок, комірах, кінцях рушників тощо). Отже, упродовж віків орнамент становить основу народної творчості. У ньому відображені вірування, звичаї народу та його національні традиції. Часто саме за орнаментом можна визначити, якому народові належить той чи інший виріб.

pptx
Додано
1 лютого
Переглядів
104
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку