Основи мережних систем. Мережі на основі ПК. Локальні, корпоративні і глобальні мережі

Про матеріал

Архів містить: презентацію до теми: "Основи мережних систем.Мережі на основі ПК. Локальні, корпоративні і глобальні мережі", тест створений в MyTest

Зміст архіву
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зміст Викладач: Курач Оксана Сергіївна Тема уроку: «Основи мережних систем. Мережі на основі ПК. Локальні, корпоративні і глобальні мережі» Мета уроку. Дидактична мета: ознайомити учнів з типами комп’ютерних мереж, апаратним забезпеченням для організації локальної мережі та підключення до неї комп’ютерів; формувати в учнів практичні навички, вміння чітко й лаконічно висловлювати думки. Розвивальна мета: розвивати пам’ять, логічне мислення, вміння аналізувати, робити висновки. Виховна мета: виховувати старанність, працелюбність, зосередженість, вміння активно сприймати новий матеріал, пізнавальний інтерес. Виховувати бажання учнів поширювати свій світогляд, бути в центрі новітніх технологій, вміння раціонально використовувати робочий час, дисциплінованість під час роботи за ПК. Тип уроку: засвоєння нових знань. Обладнання: мультимедійний проектор, екран, комп’ютер, навчальна презентація (PowerPoint, Prezi), відео, роздатковий матеріал (конспект уроку, ментальна карта).

Номер слайду 2

План уроку: І Організаційний момент. ІІ Актуалізація опорних знань учнів. (3 слайд) ІІІ Мотивація навчальної діяльності. (4-5 слайд) Інтерактивна вправа «Асоціативний кущ» ІV Повідомлення теми та мети уроку. (6-7 слайд) V Вивчення нового матеріалу. (8-29 слайд. 22 слайд гіперпосилання на Prezi. В фрагменті міжконтинентальні мережі є відео) VI Застосування знань, умінь та навичок. (17, 23, 30, 31, 32 слайд) Робота за комп’ютером в програмі MyTest. Практична робота. «Робота з локальною мережею.» Робота в малих групах. VII Підбиття підсумків уроку. (33 слайд містить відео) VIIІ Домашнє завдання. (34 слайд містить гіперпосилання на ментальну карту) Викладач: Курач Оксана Сергіївна

Номер слайду 3

Що таке комп’ютер? Що таке інформація? Перелічіть одиниці виміру інформації. Які дії з інформацією ми виконували за допомогою комп’ютера? Назвіть методи (засоби), за допомогою яких можна перенести інформацію.

Номер слайду 4

, 3= Р ,

Номер слайду 5

Номер слайду 6

ТЕМА УРОКУ: «Основи мережних систем. Мережі на основі ПК. Локальні, корпоративні і глобальні мережі»

Номер слайду 7

МЕТА УРОКУ: ознайомитись з типами комп’ютерних мереж, обладнанням для організації локальної мережі та підключення до неї комп’ютерів; практична робота

Номер слайду 8

Проблемне завдання Визначити за допомогою якої топології об’єднані комп’ютери в нашому класі (ліцеї)?

Номер слайду 9

Комп’ютерна мережа (КМ) – система зв’язку між двома або більше комп’ютерами чи комп’ютерними пристроями.

Номер слайду 10

Канали зв’язку Кручена пара Коаксіальний кабель Оптоволоконний кабель

Номер слайду 11

Середовище передавання — це фізичне середовище, у якому можливе передавання інформаційних сигналів у вигляді електричних, світлових та інших імпульсів. Швидкість передавання даних — це швидкість, з якою передається або приймається інформація, подана у двійковій формі.

Номер слайду 12

1 байт/с=8 біт/с 1 Кбіт/с=1024 біт/с 1 Мбіт/с=1024 Кбіт/с 1 Гбіт/с=1024Мбіт/с Основною характеристикою КМ є швидкість передавання даних, що вимірюється в бітах за секунду (б/с).

Номер слайду 13

Апаратне обладнання комп'ютерних мереж Мережна карта — пристрій, яким оснащують комп'ютер для під'єднання до мережі за допомогою мережного кабелю.

Номер слайду 14

Модем — це пристрій, що перетворює сигнал з цифрового вигляду до аналогового та навпаки. Першу операцію називають модуляцією, а другу (перетворення з аналогового вигляду до цифрового) —демодуляцією.

Номер слайду 15

Концентратор (англ. hub — концентратор) – пересилає дані, що надійшли одним із каналів зв’язку, до кожного з приєднаних каналів (на сьогоднішній день майже не використовується).

Номер слайду 16

Комутатор (SWITCH) Може мати різну кількість портів підключення (від 8 до 32) - пристрій призначений для з’єднання декількох вузлів комп’ютерної мережі в межах одного сегмента.

Номер слайду 17

Робота за комп‘ютером Запустіть програму MyTest Оберіть файл D:\група №\учні\практичні\мережа\ модем.mtf

Номер слайду 18

Бездротові мережі

Номер слайду 19

Bluetooth — це технологія бездротового зв'язку. Основне призначення Bluetooth - забезпечення радіозв'язку між різними типами електронних пристроїв. Блютуз - отримала назву в честь датського короля Харольда І Синьозубого, так як в X столітті цей король об'єднав датські племена.

Номер слайду 20

Вік Хейз (Vic Hayes) – батько Wi-Fi Wireless LAN (англ. Wireless Local Area Network; WLAN) - безпровідна локальна мережа.

Номер слайду 21

Маршрутизатор (англ. router — маршрутизатор) – визначає маршрути передавання даних і пересилає дані. Безпровідний радіочастотний зв’язок WI-FI

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Визначіть види мереж за зростанням території покритття.

Номер слайду 24

Комп’ютери, якi працюють у мережi, називаються вузлами (iнодi — хостами). Серед них є такi, що надають послуги іншим комп’ютерам — сервери. Клієнт - це комп’ютер, який приймає інформацію та послуги, які надаються комп’ютером-СЕРВЕРОМ.

Номер слайду 25

Типи мереж Топологією називається спосіб об’єднання хостів в одну мережу. Топології мереж Шина Кільце Повнозв’язна (сітка) Деревоподібна Зірка Активна Пасивна

Номер слайду 26

Мережні топології Зірка (пасивна) Шина Зірка (активна)

Номер слайду 27

Кільце Сітка Деревоподібна топологія

Номер слайду 28

Проблемне завдання Визначити за допомогою якої топології об’єднані комп’ютери в нашому класі (ліцеї)?

Номер слайду 29

Архітектура мережі — це логічна, функціональна та фізична організація її технічних і програмних засобів. В однорангових мережах усі комп’ютери рівноправні. Клієнт-серверна мережа— це мережа, у якій пристрої є або клієнтами, або серверами.

Номер слайду 30

Практична робота «Робота з локальною мережею»

Номер слайду 31

1) Визначити який пристрій допоможе організувати локальну мережу. 2) Вправа «Так або ні».

Номер слайду 32

№п/п Твердження Так/Ні 1. Комп’ютерна мережа – система зв’язку між двома або більше комп’ютерами чи комп’ютерними пристроями. + 2. Комп’ютери, якi працюють у мережi Інтернет, називаються хостами. + 3. Сервер - це комп’ютер, який приймає інформацію та послуги, які надаються комп’ютером - Клієнтом. - 4. Мережна карта - пристрій, яким оснащують комп'ютер для під'єднання до мережі за допомогою мережного кабелю. + 5. Комутатор - підсилює сигнали при пересиланні даних на значні відстані. - 6. Локальна мережа - об'єднує абонентів з різних країн. - 7. Клієнт-серверна мережа - це мережа, в якій усі комп’ютери рівноправні. - 8. Топологією називається спосіб об’єднання хостів в одну мережу. + Перевіряємо

Номер слайду 33

Підсумок уроку

Номер слайду 34

Домашнє завдання: Обчисліть скільки символів тексту за секунду може прийняти/передати модем, якщо його швидкість передачі даних –. 1. Розв'язати задачу. Обчисліть скільки символів тексту за секунду може прийняти/передати модем, якщо його швидкість передачі даних – 56 Кбіт/с. 2. Продовжити ментальну карту (свої ідеї, думки) Вивчити теорію в конспекті.

zip
До підручника
Інформатика 9 клас (Бондаренко О.О., Ластовецький В.В., Пилипчук О.П., Шестопалов Є.А.)
Додано
28 червня 2018
Переглядів
3578
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку