Підготовка грунту для рослин.Висаджування, підживлення, вирощування, розмноження та догляд за рослинами ( у відкритому грунті, приміщенні).

Про матеріал
Презентація до уроку до вивчення модуля «Вирощування рослин та догляд за ними» для 5 класів НУШ(Технології).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготовка грунту для рослин. Висаджування, підживлення, вирощування, розмноження та догляд за рослинами ( у відкритому грунті, приміщенні)підготувала:вчитель трудового навчання. Верхньодніпровського ліцею №1 Галина Єфремова

Номер слайду 2

Мета: навчальна: дати уявлення про види ґрунтів; ознайомити з особливостями і видами обробітку ґрунту; правилами догляду за квітами, способами розмноження квітів;розвиваюча: розвивати інтерес до мистецтва квітникарства; виховна: виховувати любов до природи, почуття прекрасного, залучати до самостійної праці.

Номер слайду 3

Мета:формування ключових компетентностей: вміння вчитися(уміння визначати мету діяльності, планувати свої дії, працювати за алгоритмом, виконувати інструкції);спілкування державною мовою (уміння усно оперувати технологічними поняттями, фактами;обговорювати питання, ділитися власними ідеями, думками, коментувати та оцінювати власну діяльність і діяльність інших); основні компетентності у природничих науках і технологіях (шанобливе ставлення до природи, праці);ініціативність і підприємливість ( формування впевненості під час реалізації власних ідей, визнання своїх талантів, здібностей, умінь і демонстрація їх у праці та творчості);соціальна та громадянська компетентності (уміння працювати самостійно та в команді з іншими на результат);екологічна грамотність і здорове життя (уміння безпечно організувати процес зміни навколишнього середовища для власного здоров’я та безпеки довкілля);

Номер слайду 4

Пересадка• Рослини пересаджують раз на 1–2 роки на початку весни або в кінці літа.• Горщик підбирають на 1–2 розміри більший за попередній.• Для більшості рослин використовують суміш із садової землі, піску та торфу. Використовують готову суміш, що продається в квіткових магазинах. Декілька правил догляду за рослинами

Номер слайду 5

Підживлення• Розрізняють кореневе (полив) та позакореневе (оприскування наземної частини) підживлення.• Підгодівлі доцільні в момент активного росту рослин.• Полив добривом припиняють взимку, коли зростання сповільнюється, або після пересадки рослини.• Для підживлення кімнатних квітів використовують мінеральні та органічні добрива, а також настої власного виготовлення.

Номер слайду 6

Розпушування ґрунту. Це дрібна обробка, яка збільшує доступ повітря в ґрунт. У результаті розпушування руйнується ґрунтова кірка, що сприяє зменшеннювипаровування внутрішньої вологи. У розпушений ґрунт краще всмоктується вода, тому ґрунт у горщику треба регулярно розпушувати паличкою або грабельками. Розпушування збільшує доступ повітря в ґрунт .

Номер слайду 7

Обрізка та формування• Більшість кімнатних рослин потребують обрізки. Санітарну обрізку (видалення відцвілих квітів, засохлого листя або гілок) проводять регулярно для всіх рослин у разі необхідності.• Квітучі кімнатні потребують обрізки для стимуляції цвітіння.• Формуювальна обрізка зберігає задану форму крони, яку необхідно постійно підтримувати. Формування крони потребують не всі рослини.

Номер слайду 8

Вазон (горщик) — це ємність, куди саджають рослину . Горщик має бути практичним, достатнього розміру для розвитку кореневої системи і мати декілька отворів на дні. Завдяки цьому вода не буде застоюватись, а коріння дихатиме та вбиратиме необхідну кількість води з підставки.

Номер слайду 9

Ґрунт  -  це верхній пухкий родючий шар земної кори, на якому ростуть рослини. Як підібрати ґрунт і  який саме?Те, у чому розташоване коріння рослин, зазвичай називають ґрунтом чи субстратом. Це не завжди звична для нас земля: рослини можна вирощувати в кокосовому волокні,сосновій корі, мохові, обпаленій глині, каменях,на синтетичних матеріалах чи у водному розчині з електролітами. Для більшості рослин підійдуть універсальні субстрати на основі торфу.

Номер слайду 10

Розмноження квітів :насінням ;  живцями; порослями; поділом кущів і  кореневищ; кореневими пагонами.

Номер слайду 11

Використані джерела:https://naurok.com.ua/urok-na-temu-tehnologiya-viroschuvannya-ta-rozmnozhennya-kvitiv-u-primischennya-ta-na-vidkritomu-runti-136620.html«Технології» підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти (авторки Ходзицька І. Ю., Горобець О. В.,Медвідь О. Ю., Пасічна Т. С, Приходько Ю. М.)

pptx
Додав(-ла)
GALINA EFREMOVA
Пов’язані теми
Технології, 5 клас, Презентації
Додано
17 травня 2023
Переглядів
1733
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку