Основи здоров'я. Загартовування

Про матеріал
В матеріалах розкрито зміст поняття "загартовування", основні принципи загартовування, як загартовуватись за допомогою води, правила прийому повітряних ванн
Перегляд файлу

Загартовування – ефективний засіб оздоровлення. З його допомогою людина може уникнути багатьох захворювань, особливо простудних, підвищити життєвий тонус і зберегти працездатність на довгі роки. 

Ще в Староєгипетських папірусах згадувалося про оздоровчої силі загартовування. З плином часу накопичений медичний досвід переконливо показав, що воно позитивно впливає на здатність людини адаптуватися до змін факторів природного середовища (холоду, спеки, різких перепадів температури, коливань електромагнітного поля планети). 

Загальнозміцнюючу дію загартовування на організм полягає у: посиленні імунної системи, підвищення тонусу центральної нервової системи, нормалізації обміну речовин, поліпшення кровообігу. 

Основні принципи загартовування 

1. Регулярність, безперервність 

Тренувати організм потрібно кожен день. При перервах знижується стійкість організму до перепадів температур; 

2. Поступовість 

Збільшувати час процедури і змінювати температуру води потрібно поступово; 

3. Перехід від простого до складного 

Для початку можна гартувати окремі частини тіла, а через деякий час – все тіло цілком. 

Якщо все-таки довелося перервати процедури, то починайте знову з нуля. Тривалість ефекту залежить від того, як довго ви займалися цим без перерв. 
Методів загартовування існує безліч. Всі вони спираються на кошти загартовування: сонячні промені, повітря і воду. Це купання в ополонці і контрастний душ, обтирання і повітряні ванни, обливання водою і ходіння босоніж. 
Розглянемо основні методи загартовування більш детально: 

Загартовування за допомогою води 

Плавання в річці, озері, море – природний варіант загартовування. Але плавати у водоймах до пізньої осені зможуть далеко не всі люди, а процедури загартовування водою в домашніх умовах корисні всім бажаючим. Контролювати дію водного загартовування можна по реакціях шкіри. Якщо спочатку вона ненадовго блідне, а потім червоніє, механізм терморегуляції тіла працює нормально.
Якщо шкіра майже не реагує, значить можна взяти воду холодніше або збільшити тривалість процедури. У разі переохолодження шкіра різко блідне, відчувається сильний холод, тремтіння і озноб. Потрібно відразу ж припинити сеанс, а в наступний раз підвищити температуру води або зменшити час проведення сеансу. 
Починати водні процедури слід з температури, наближеної до температури тіла (34-36 ° С), потім кожні 3 – 4 дні знижувати її на один градус. 
Найбільш щадним вважається обтирання . Його застосовують зазвичай на початкових етапах. Налийте в ємність воду, занурте в неї жорстку губку або мочалку і енергійно розітріть все тіло знизу вгору. У перший день температура води 35 ° С, поступово знижується до 15 градусів. Звикання триває близько тижня, а потім обтирання приносить задоволення. В кінці процедури, яка триває близько 3-4 хвилин потрібно витертися рушником насухо. 

Холодний душ, контрастний душ наступні за обтирання процедури. починайте з температури води 30-32 ° С, час впливу – 1 хвилина. Поступово знижуйте температуру. Після душу інтенсивно розітріть тіло. 
При контрастному душі черзі, протягом 3 хвилин включаються гаряча (35 – 40 ° С) і холодна вода (13-20 ° С). Поступово різницю температур збільшують. 
Починають процедуру з теплої води, потім додають гарячою, змінюють її холодну на 20 секунд, потім хвилина гарячої, 20 секунд холодною. Чергують воду 3 – 5 разів. 

Ходіння босоніж 

Хороший оздоровчий ефект дає ходіння по твердому грунті, по воді, дрібному гравію. Краще починати влітку, щоб взимку продовжити ходіння по снігу босоніж. Якщо під час процедури тіло покрилося «гусячою шкірою», енергійно розітріть його рушником, помасажуйте, посувайтеся. Проходжуватися по щойно випав снігу можна не більше 3-4 хвилин. 
Ходіння по воді можна застосовувати вдома у ванній. Для початку занурте ноги по щиколотки, поступово – до середини литок. Тривалість перших процедур – 1 хвилина, збільшуйте до 5-6 хвилин. Чим більше холодна вода, тим ефективніше йде процес загартовування. В кінці сеансу розітріть ноги теплим рушником і активно посувайтеся. Ослаблені люди використовують спочатку ледь теплу воду, поступово переходячи до холодної. 

Загартовування повітряними ваннами 

Ця процедура корисна всім, навіть новонародженим дітям. Починайте з температури не нижче 15 – 16 ° С. Зніміть одяг і дозвольте прохолодного повітря загартовувати ваше тіло. Тривалість сеансу 3-5 хвилин, поступово її збільшують, а температуру знижують. Це вийде само собою, якщо почати загартовування влітку і продовжити з настанням холодів. Тривалість першої повітряної ванни – 15 хвилин, поступово час сеансу доводять до 30 хвилин. Взимку починають з 1-2 хвилин, збільшуючи час сеансу до 8-10 хвилин. 

Ось ми і розглянули принципи, методи і засоби загартовування. Що з них вибрати вам – вирішуйте самі. 

 

docx
Додано
18 листопада 2021
Переглядів
940
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку