Особливості логопедичного обстеження при мовному порушенню(дислалія)

Про матеріал
Презентація на тему: " Особливості логопедичного обстеження при мовному порушенню(дислалія)". У презентації наявні: 1. Що таке дислалія? 2. Етапи логопедичного обстеження 3. Чим небезпечна дислалія в дітей? 4. Причини 5. Інструменти та методи обстеження 6. Вправи 7. Використані джерела
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Особливості логопедичного обстеження (дислалія)Партола Аделіна Вчитель української мови і літератури, логопед

Номер слайду 2

Вступ 1. Що таке дислалія?2. Етапи логопедичного обстеження3. Чим небезпечна дислалія в дітей?4. Причини 5. Інструменти та методи обстеження 6. Вправи7. Використані джерела

Номер слайду 3

Що таке Дислалія? Дислалія - це порушення в артикуляції та фонетиці. Деякі звукові артикуляційні помилки можуть виникати внаслідок неправильності вимови.

Номер слайду 4

Етапи Логопедичного Обстеження. Головна ознака патології – невнормована, нерозбірлива вимова. Здебільшого, коли розвивається дислалія, симптоми проявляються у вигляді: Неспроможності вимовити певні звуки або групи звуків. Заміни одних звуків іншими. Неадекватного ритму  мовлення. Напруження або надмірного зусилля під час вимови слів. Порушення розташування або руху язика, губ та інших органів мовлення.

Номер слайду 5

Чим небезпечна дислалія в дітей?Діти до 5 років активно формують навички мовлення, тому важливо контролювати, чи правильно йде цей процес. Якщо на цьому етапі ви помітили ознаки дислалії, зверніться по допомогу одразу ж . Адже якщо упустити момент, патологія може перерости в дислексію та дисграфію (порушення читання й письма). Надалі це може спричинити серйозні проблеми під час навчання та соціалізації.

Номер слайду 6

Причини. Дислалія може розвиватися через: Генетичні фактори – неправильна звуковимова передається від батьків або найближчих родичів;Аномалії розвитку органів мовлення – зокрема, недорозвинене піднебіння, недостатня рухливість язика, коротка вуздечка тощо;Неврологічні патології – церебральний параліч, перенесений інсульт;Порушення психічного розвитку – може негативно впливати на навички мовлення;Вживання алкоголю, наркотичних речовин – провокує порушення у роботі центральної нервової системи, через які розвивається дислалія в дорослих.

Номер слайду 7

Інструменти та Методи Обстеження. Артикуляційні вправи та завдання: Використання спеціальних вправ для оцінки рухів артикуляційних органів. Аудіозаписи для аналізу звуків: Записи для визначення особливостей фонетики та артикуляції.

Номер слайду 8

Складати губи, ніби в поцілунок, у трубочку, усміхатися. Щоби гарно вдавалися звуки “с”, “з”, “ц”, треба промовляти їх з усмішкою. “Ш”, “ж”, “щ” – з губами, складеними в трубочку. Повторення голосових звуків, які викликають труднощі. Наслідування правильної вимови слів та фраз іншою людиною чи відтворення за аудіозаписом. Зчитування віршів чи тексти з підвищеною увагою до правильної вимови.

Номер слайду 9

Використані джерела https://nus.org.ua/articles/vpravy-dribna-ta-artykulyatsijna-motoryka-v-rozvytku-ditej-z-oop-chastyna-2/https://youtu.be/p7 E5 LQr9 GZshttps://youtu.be/p7 E5 LQr9 GZshttps://logopedia.com.ua/logopedam_u/klasyfikatsiia-holosnykh-zvukiv/https://bettertone.com.ua/uk/dyslaliia-prychyny-formy-ta-korektsiia/#3

Номер слайду 10

Дякую за увагу

pptx
Пов’язані теми
Логопедія, Презентації
Додано
26 грудня 2023
Переглядів
377
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку