Особливості організації державної влади і місцевого самоврядування в Україні

Про матеріал
Органи державної влади утворюють систему. Статус, порядок утворення і повноваження парламенту України, Президента України, Кабінету Міністрів, Конституційного Суду, судів загальної юрисдикції, місцевих державних адміністрацій закріплено в положеннях Основного Закону нашої держави. Одні органи державної влади утворюються шляхом виборів (наприклад, громадяни обирають народних депутатів України, Президента України), інші органи призначають (приміром, Прем’єр-міністр України, Генеральний прокурор України, голова місцевої державної адміністрації).
Перегляд файлу

                                        Самостійна робота

                                      Правознавство 9 клас

Особливості організації державної влади і місцевого самоврядування в Україні

1.Доповніть текст

Єдиним органом законодавчої влади в Україні є _____________________

Відповідно до ______________, Верховна Рада України обирається _____________ України на основі ________________виборчого права  шляхом _____________терміном на __________ років. До складу Верховної  Ради України входять _______ народних депутатів.

Народним депутатом України може бути обраний будь ­ який громадянин України, який на день виборів досяг _________ віку, має право голосу та живе в Україні протягом останніх _______ років. Не може бути обраним до

Верховної Ради України громадянин, який має ___________ за вчинення __________ злочину, якщо ця судимість _________ і не знята у встановленому законом порядку.

Верховна Рада України працює сесійно. Під час сесій відбуваються __________ засідання, тобто засідання за участю всіх ________. Проходять також засідання комітетів Верховної Ради України, на яких здійснюється попереднє обговорення проектів законів. Згідно з _____________, засідання Верховної Ради України відбуваються _________.

До      системи      органів      виконавчої      влади      в      Україні      входять

___________________________, а також місцеві державні адміністрації.

Відповідно до Конституції України, ____________є вищим органом у системі органів виконавчої влади. Він відповідальний перед Президентом України та ________________, підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України в межах, передбачених Конституцією України.

До складу Кабінету Міністрів України входять: _________________________

Кабінет Міністрів України розробляє та здійснює загальнодержавні програми

__________________________________________________________ розвитку 

України. Він розробляє проект закону про Державний бюджет України і забезпечує __________________________, подає Верховній Раді України звіт щодо його виконання.

 

Центральними        органами        виконавчої       влади        в        Україні        є

_________________,________________, центральні органи виконавчої влади зі спеціальним статусом, інші центральні органи та установи. Виконавчу владу в областях і районах, містах Києві та Севастополі здійснюють _______________. Однією із гілок влади в демократичній державі є __________. Головним її завданням є ________________________________________ органом — судом

— норм права до конкретних подій, випадків, розв’язання суперечок, які при цьому виникають.

Найвищим судом у системі судоустрою України є _______________.

Конституція та закони України встановлюють принципи __________________.

 

 

 

 

Основи правознавства 9 клас Святокум 2017 https://shkola.in.ua/828-osnovy-pravoznavstva-9-klas-sviatokum-2017.html

 

 

 

 

pdf
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Святокум О.Є., Святокум І.О.)
Додано
2 жовтня 2023
Переглядів
537
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку