Особливості та відмінності зображення земної поверхні

Про матеріал
СПОСОБИ ЗОБРАЖЕННЯ ЗЕМЛІ актуалізувати знання про способи зображення Землі з курсу приро-дознавства; формувати первинні знання про особливості зображення Землі на глобусі, географічній карті, плані місцевості
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Яка з даних фігур не схожа на Землю? А яка схожа?

Номер слайду 2

Великий старогрецький вчений Піфагор Самос (у VI столітті до н. е.) уперше висловив припущення про кулястість Землі. Знаменитий старогрецький вчений Арістотель (IV ст. до н. е.) першим використовував для доказу кулястості Землі спостереження за місячними затемненнями.

Номер слайду 3

Вправа «Я - географ» 1. Уявіть собі, що ви вирушили в космічну подорож і на одній із планет виявили гостинних розумних істот. Які способи зображення Землі використаєте для її опису? Уявіть собі, що вам необхідно зобразити територію вашої області. В які способи ви це зробите? Уявіть собі, що вас попросили зобразити пришкільну територію. В які способи ви це зробите?

Номер слайду 4

Тема уроку. Способи зображення Землі

Номер слайду 5

Проблемне запитання - Навіщо ж людям потрібні точні зображення місцевості? Зображення місцевості необхідні в будівництві та сільському господарстві, у військовій справі й авіації, туризмі та подорожах і в багатьох інших видах діяльності людини.

Номер слайду 6

Такою побачили Землю космонавти

Номер слайду 7

Глобус   (лат. globus — куля) — об’ємна модель Землі, що в загальних рисах зберігає її форму, зменшену в десятки мільйонів разів. На ньому всі материки, океани, моря показані в повній відповідності до їх положення на земній кулі.

Номер слайду 8

Перша модель глобуса Мартін Бехайм (1492 р.)

Номер слайду 9

«Земне яблуко» М. Бехайма

Номер слайду 10

На глобусі – Екватор – уявна лінія, що ділить земну кулю на 2 півкулі – північну і південну. Паралелі – це лінії, що проведені паралельно до екватора.  Меридіани – лінії, що сполучають географічні полюси.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

За допомогою картографічних проекцій (математичних способів) можна зробити карту.

Номер слайду 13

Розрізанням глобуса на частини можна створити карту

Номер слайду 14

Фізична карта світу

Номер слайду 15

Перші географічні карти Карта Птолемея (ІІ ст. н.е.)

Номер слайду 16

Перші географічні карти Карта Ератосфена (ІІІ ст. до н.е.)

Номер слайду 17

Географічна карта — зменшене зображення всієї земної поверхні або окремих її частин на площині, побудоване за певними математичними правилами з урахування кулястості Землі. Географічні карти поділяють змістом призначенням, масштабом охопленням території.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

План місцевості

Номер слайду 20

План — зображення на горизонтальній площині у великому постійному масштабі невеликої частини земної поверхні. На них зберігаються обриси всіх елементів ділянки, але в зменшеному вигляді. Це зменшення залежить від обраного для плану масштабу. Для зображення на плані тих чи інших предметів застосовують певні умовні знаки

Номер слайду 21

Номер слайду 22

План Карта 1) невеликі ділянки земної поверхні, які зображаються у великому масштабі (понад 1 : 5000); 1) великі території, які зображаються у дрібнішому масштабі (від 1 : 5000); 2) детальне зображення місцевості (конфігурація, обриси об'єктів та ін.) і за допомогою масштабних умовних знаків, наявність детальних характеристик об'єктів (відстань, глибина, швидкість та ін.); 2)  зображення об'єктів без збереження обрисів, існує генералізація  та відбір об'єктів, умовні  знаки є позамасштабними, за розмірами не відповідають об'єктам на місцевості; 3) не враховується кривизна поверхні; 3)  врахування кривизни поверхні; 4) відсутність градусної сітки, напрям північ — південь позначається стрілкою; 4)  наявність градусної сітки (меридіани і паралелі, полярні кола, тропіки, полюси); 5) при створенні використовуються найпростіші прилади; 5) застосування математичних методів при складанні; 6) широке застосування в будівництві, практиці містобудування, науковій діяльності. 6)  широке застосування в практиці і науковій діяльності.

Номер слайду 23

МАЛЮНОК

Номер слайду 24

ФОТО

Номер слайду 25

На відміну від малюнка, фото дають нам зображення місцевості згори, на них добре проглядаються всі предмети, можна визначити їхнє положення один щодо одного. Але й у них є недоліки. — Чи можна за ними визначити назви населених пунктів, річок, озер, призначення господарських об'єктів?

Номер слайду 26

1.Робота з таблицею «Відмінності основних видів зображення земної поверхні» Ознаки План Аерознімок Карта Глобус Об*єкти більш схожі на їх справжній вигляд Можна дізнатися назву країни, річки, гори Можна дізнатись породи дерев у лісі Зображені всі об*єкти, які видно зверху Зображені тільки найважливіші об*єкти Об*єкти зображені умовними знаками

Номер слайду 27

Підведемо підсумок • Зобразити земну поверхню можна у вигляді малюнка, фотознімка, аерофотознімка, плану та географічної карти. • Найбільш повну інформацію про характер земної поверхні та об’єкти, розміщені на ній, передають план і карта. • Найбільш точно зовнішній вигляд Землі передає глобус.

Номер слайду 28

Домашнє завдання Опрацювати параграф № 140 Вправа «Творча лабораторія» Спрощеним варіантом плану місцевості є схема. Д/З Складіть схему вашого шляху: від будинку до школи; Складаючи схему, використовуйте власні умовні позначення та орієнтири.

Номер слайду 29

В давнину люди вчилися для того, щоб удосконалювати себе. Нині вчаться для того, щоб здивувати інших. Конфуцій

ppt
Додано
5 жовтня 2021
Переглядів
2236
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку