Освіта в Нідерландах..

Про матеріал
Системі освіти в Нідерландах (Голландії) притаманні всі ті риси, якими можна описати країну в цілому. Освітня система країни характеризується демократичністю, відкритістю, доступністю, новаторством. Система освіти в Нідерландах давно вже стали законодавцем моди в Європі та у всьому світі. Ця країна на десятки років раніше від більшості європейських країн почали впроваджувати новітні підходи в організації освітньої системи, зокрема стосовно мовного питання в освіті.
Перегляд файлу

Освіта в Нідерландах

 Системі освіти в Нідерландах (Голландії) притаманні всі ті риси, якими можна описати країну в цілому. Освітня система країни характеризується демократичністю, відкритістю, доступністю, новаторством. Система освіти в Нідерландах давно вже стали законодавцем моди в Європі та у всьому світі. Ця країна на десятки років раніше від більшості європейських країн почали впроваджувати новітні підходи в організації освітньої системи, зокрема стосовно мовного питання в освіті.

Дошкільна освіта в Нідерландах

 Перше, що шокує наших емігрантів – це вік малюків у садочках.

 Згідно із законодавством, декретна відпустка мами триває всього 3 місяці, після чого вона повинна або повернутися на роботу, або звільнитися і сидіти вдома.

 Малюки в содочку, як правило, перебувають з 3 місяців до 4-5 років. Жодної академічної навчальної програми на цей період немає. Більша частина часу витрачається на ігри. Також вихователі піклуються про привчанні їх підопічних до порядку. Ледве дитина може ходити – його вчать прибирати за собою і тримати свої речі в належному місці. В іншому – в ці роки він наданий сам собі.

Варто пам’ятати, що незалежно від вибору заклади, записуватися в нього потрібно якомога раніше. В ідеалі – ще під час вагітності.

Початкова школа

 Початкова шкільна освіта в Нідерландах складається з 8 класів (з 5 до 12 років).

У порівнянні з нашими 6-7-річними першокласниками 4-5-річки здаються занадто юними. Насправді школі перші два класу – те ж саме, що і старші групи у наших дитсадках. В ці роки “школярі” в більшості своїй грають, слухають історії і малюють.

 Повноцінне навчання читанню, письму та арифметиці починається в 3 класі, тобто в 6-8 років. Так що, по суті, в тому ж віці, що і в наших школах.

 Надалі набір предметів близький до наших, однак академічна навантаження в рази менше. До 10 років дітям фактично не задають домашек. А крім того, більшість занять спрямоване не на зазубрювання фактів, а саме на розуміння їх. До речі, англійська в цій країні починають вчити лише в 7 класі.

 У 12 років у голландських школярів настає “судний день” – іспит Citotoets. Він здається при закінченні навчання в початковій школі і від його результатів залежить майбутнє дитини. Адже тепер йому належить вирішити в яку з типів середніх шкіл йому доведеться йти: VMBO, HAVO або VWO. Середня школа

 Середня освіта в Нідерландах здобувається у віці 12-18 років. Вибір типу середньої школи залежить від результатів тестів в початковій школі та рекомендацій вчителів. Існує кілька видів середніх шкіл: школа загальної середньої освіти, школа технічної середньої освіти, школа доуніверситетської освіти. Три види середньої освіти можна отримати як в одній школі, яка спеціалізується на певному типі освіти, так і в школах, які пропонують кожен з трьох типів освіти. У школах можуть бути різні навчальні плани, включаючи міжнародні програми, тому в багатьох школах Нідерландів можуть навчатися іноземці англійською мовою.

Для вступу в університет потрібно протягом шести років пройти підготовку в середній школі доуніверситетської освіти.

Вища освіта

Для набуття практичних знань у багатьох університетах прикладних наук активно застосовується метод проблемного навчання , що дозволяє студентам вчитися шляхом вирішення складних завдань з реального життя.

 Весь процес навчання сфокусований на практичній діяльності. І навіть наукова або дослідницька робота студентів має не теоретичний, а прикладний характер і спрямована на практичне вирішення різних завдань в обраній сфері.

 Однак, на відміну від інших країн, у Нідерландах існує чіткий поділ внз на 2 категорії: дослідні або класичні  і прикладні або політехнічні . Практично в кожному з них, незалежно від категорії, існують програми навчання, відповідні для іноземців.

 Крім перерахованих, є ще й третя категорія – вузи міжнародної освіти, де викладання ведеться англійською. Примітно, що вони готують різних фахівців. Таких закладів нараховується 6 з 57 взагалі наявних у країні.  Можливість не вчити голландський (який, крім як в Нідерландах, мало де може згодитися), а вчитися англійською – це та причина, завдяки якій в останні десятиліття освіта для іноземців в Нідерландах стало дуже привабливим. Ще однією перевагою є те, що в інших англомовних країнах вартість навчання в рази вище, а якість не тільки не краще, але іноді навіть поступається.

 Примітно, що голландці радо приймають у себе не тільки зарубіжних студентів (15% в рік від загальної кількості учнів), але й викладачів. На сьогоднішній день 40% викладацького складу у вузах Королівства – іноземці.

 

 

pdf
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
21 вересня 2022
Переглядів
1265
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку