Виховна година "краса, що заполонила світ"

Про матеріал
Мета:формувати в учнів поняття про зовнішню й внутрішню красу; розвивати естетичне сприйняття соціального, предметного і природного довкілля; виховувати моральні цінності, потяг до прекрасного, надати інформацію про історію татуювань, етапи їх розвитку, їх різновиди, стилі тату як мистецтва, з’ясувати, чому дехто вважає його потворним, а дехто шедеврами, розібрати юридичний аспект виконання татуювання, розглянути протипоказання та можливі негативні наслідки тату, що позначаються на здоров’ї та кар’єрі людей, які їх собі зробили
Перегляд файлу

«КРАСА», ЩО ЗАПОЛОНИЛА СВІТ

 

Мета: формувати в учнів поняття про зовнішню й внутрішню красу; розвивати естетичне сприйняття соціального, предметного і природного довкілля; виховувати моральні цінності, потяг до прекрасного, надати інформацію про історію татуювань, етапи їх розвитку, їх різновиди, стилі тату як мистецтва, з’ясувати, чому дехто вважає його потворним, а дехто шедеврами, розібрати юридичний аспект виконання татуювання, розглянути протипоказання та можливі негативні наслідки тату, що позначаються на здоров’ї та кар’єрі людей, які їх собі зробили

Обладнання: мультимедійний проектор, презентація, відеоролики

 

 

Бережи здоров’я змалку,

Бо хазяїн тіла - ти.     

Щоб життя прожити довге,

Себе треба берегти.

 

Хід

виховного заходу

Майстер в/н. Доброго дня, шановні учні.

Німецький поет Г.Гейне сказав: «Кожна людина - це неповторний світ».

Якщо взяти пригорщу піску і добре розглянути її під мікроскопом, то виявиться, що немає жодної піщинки, схожої на іншу. Краплі дощу, які на перший погляд повинні бути схожими, при детальному вивченні виявляються зовсім різними. І так можна перелічити все живе і неживе на землі, від сніжинок до зебр, від листка на дереві до квітки, від комахи до слона і, зрештою, до людини. Все це унікальне твір природи.

Викладач. Саме так, він - унікальний! Тобто неповторний за своєю суттю, за своєю формою. Ми різні: ми по-різному сприймаємо обставини життя, по-різному на них реагуємо. Ми можемо бути адекватними і неадекватними, красивими і некрасивими, розумними і не дуже. Але є те, що нас об'єднує. Всі ми - люди, і основною ознакою людини є розуміння і всепрощення.

Майстер в/н. Тема нашої виховної години ««Краса», що заполонила світ».

Зараз в моді підшкірні імплантанти, малюнки, нанесені розпеченим залізом, штучні шрами, пірсинг. Що це - повернення до племінних звичаїв або просто примха божевільних естетів?

Учень 1 (історик). Відмітини на тілі людини - своєрідна мова, який потрібно вміти прочитати. З давніх часів у первісних народів вважалося, що, як тільки дитина з'являється на світ, необхідно його «помітити» - щоб кожен розумів, до якого клану-племені він належить. У багатьох регіонах Африки надрізи на щоках або на лобі є посвідченням особи, більш надійним, ніж паспорт, який легко можна втратити. Малюнок їх говорить сам за себе, стосунки ясні і легко прочитуються.

Натільні малюнки з використанням барвників, що вводяться під шкіру, з'явилися в Європі на початку XIII століття. Їх використовували артисти, демонструючи перед публікою оздоблене тіло. Потім татуювання перекочували в циркове мистецтво з тією ж метою. Незвичайні натільні малюнки  мали такий успіх, що через кілька десятиліть вони сприймалися як нормальне явище.

Кримінальний світ використовував натільну символіку як засіб зв'язку і носій інформації. Татуювання стала своєрідною візитною карткою злочинця, котру важко зіпсувати, а ще важче втратити. У натільній  символіці закладалося кримінальне минуле, число судимостей, відбутий і призначений за судовими вироками термін, злодійська масть, ставлення до адміністративних органів, схильності, характер, національність, віросповідання, місце в кримінальній ієрархії і навіть ерудиція. За татуюванням можна встановити особу загиблого, ідентифікувати або упізнати злочинця.

Майстер в/н. Чи шкодить тату здоров’ю людини? І як?

Учень 2 (медик).  Татуювання - це малюнок на шкірі, одержаний шляхом введення в шкіру барвника через проколи її поверхні. Такий малюнок не змивається водою і не видаляється без наслідків для шкіри. Слід пам'ятати, що, роблячи татуювання або пірсинг, ви травмуєте шкіру, тому завжди ризикуєте завдати шкоди своєму здоров'ю.

Ця «прикраса» може привести до інфекційного захворювання. Також при нанесенні татуювання можна заразитися такими хворобами, як СНІД, сифіліс та інші хвороби, небезпечні для життя людини. Але, мабуть, найпоширенішими є гепатит В і С.

Крім того, навіть якщо при нанесенні татуювання під шкіру не потрапила інфекція, фарбувальна речовина (особливо червона) може викликати алергічну реакцію (почервоніння, розпухання або свербіж шкіри) та інші ускладнення типу дерматиту, викликає зміни в роботі імунної системи. Чим більше площа малюнка, тим вище ризик розвитку алергічних хвороб. З медичної точки зору, особливо небезпечні татуювання в області скупчення судин і лімфовузлів: шия, ключиці, пахвові, пахові і підколінні зони.

Відео

Викладач. Видалення тату - тривалий, болючий і дорогий процес. Після цього обов'язково залишаються дуже некрасиві рубці. При традиційному способі використовують дерматом - прилад, який зрізає шари шкіри, що містять штучний пігмент. При глибокому татуюванні всі прокрашенні шари видалити за один раз звичайно не виходить, і піддаватися випробуванню доведеться повторно. Лазерне видалення тату теж проходить у декілька етапів, процес «стирання» картинки може розтягнутися до двох років.

Майстер в/н. Для когось малюнки під шкірою — спосіб самовираження, для когось-данина моді, але, так чи інакше, нанесення і створення татуювань — це окремий вид мистецтва. Хтось, бажаючи долучитися до прекрасного, не знає міри, як, наприклад, ці люди, які стали рекордсменами за кількістю тату на своїх тілах.

Учень 3.  Рік Дженест (Rick Genest)

Рик Дженест (Rick Genest)

Рік Дженест (Rick Genest) — відома чоловіча модель, людина з черепом на обличчі, придбав небувалу популярність в останні пару років. Тіло хлопця покривали малюнками татуювальники з Монреаля.

Учень 4.   Lucky Diamond Rich

Lucky Diamond Rich

Lucky Diamond Rich — чоловік з найбільшою кількістю тату у світі, вони в нього є навіть на яснах! Це самий татуйований чоловік. На нанесення всіх його підшкірних малюнків пішло більше тисячі годин.

Є записи в Книзі рекордів Гіннеса, де повідомляється, що Лаки Даймонд Річ робив собі тату в салонах, розкиданих по різних континентах, містах і країнах. Тематика його татуювань досить різноманітна. Якщо дуже добре постаратися, на його тілі можна знайти навіть лик Христа і розпису древніх тибетських молитов.

Учень 5.   Julia Gnuse

Julia Gnuse

Julia Gnuse — найбільш татуйована дівчина планети на прізвисько «The Illustrated Lady». Вона покриває себе татуюваннями вже більше 10-ти років, і робить це, щоб приховати сліди страшного шкірного захворювання.

Її жага до татуювань прокинулася тоді, коли їй поставили діагноз порфірія. Шкіра дівчини стала дуже чутливою до сонячного світла. Лікувати таке захворювання можна, але в цьому випадку є один побічний ефект і це втрата зору. Поступово на тілі дівчини стали з`являтися опіки пухирі, які залишали після себе величезні шрами. Тоді Джулія Гнас вирішила покрити все своє тіло татуюваннями, щоб закрити ці шрами, які знівечили її тіло. Зараз її тіло вкрите татуюваннями майже на 95%. На її тілі можна знайти персонажів з мультиків, відомих голлівудських кінозірок, а також різні пейзажі.

 

Учень 6.  Тому Леппард («Людина-леопард»)

Том Леппард («Человек-леопард»)

Тому Леппард («Людина-леопард») так любить представників котячих, що покрив своє тіло малюнками у вигляді плям, намагаючись максимально наблизитися до своїм фаворитам.

У 28 років він закінчував службу в армії і зрозумів, що працювати на благо суспільства він не зможе. Тому, зробивши татуювання на 10000 доларів, він втік від цивілізації і переїхали жити на острів під назвою Скай.

Поступово Том покрив тату практично все тіло. Він був записаний в книзі рекордів Гіннеса, але через деякий час його рекорд був побив вищевказаний Лаки і інші. Зараз йому вже 80 років і раз в тиждень він виїжджає в місто, щоб купити продуктів і забрати свою пенсію. Він так і продовжує жити в невеликому будиночку на своєму острові.

 

Учень 7. Деніс Авнер («Stalking Cat»)

Дэнис Авнер («Stalking Cat»)

Деніс Авнер («Stalking Cat») — ще один шанувальник кішок, який пішов значно далі свого попередника в бажанні стати їм подібним. Він покрив своє тіло татуюваннями у вигляді смуг, пережив операції з роздвоювання верхньої губи, зміни форми зубів і вух, вставив імпланти і навіть обзавівся тигровим хвостом!

Багатьом він відомий, як людина-кіт.

Спочатку він прикрасив своє тіло смужками, як у бажаного тварини. А після імплантував вуса. Але і це йому здалося недостатнім для завершення образу. Денис продовжив йти далі до своєї мрії і вставив ікла, як у тигр, заточив зуби.

Учень 8.  Kala Kaiwi

Kala Kaiwi

Kala Kaiwi на 75% покрив власне тіло барвистими зображеннями.

 

 Учень 9.  Ерік Спраге («Людина-Ящірка»)

Эрик Спраге («Человек-Ящерица»)

Ерік Спраге («Людина-Ящірка») — приблизно 10 років тому Ерік вирішив перетворитися на ящірку.

На той момент йому було трохи більше, ніж 30 років. Перше, що він зробив у наближенні до образу ящірки - це тату всього тіла під луску, що зайняло близько 700 годин або 29 днів безперервної роботи. Після цього він взявся за своє обличчя.

Над кожною бровою він імплантував імплантати, які стали наростами, як у ящірки. Губу він зробив темно-зеленого кольору, а також своєрідно заточив зуби. Пізніше він розрізав мову на дві частини. Йому залишилося тільки зробити хвіст. Але так як справжній йому вживити не можуть, то він утримується від цієї операції.

 

Учень 10.  Etienne Dumont

Etienne Dumont

Etienne Dumont, літературний критик з Женеви, покрив практично всього себе зображеннями під шкірою. Більш того, обзавівся підшкірними імплантантами і п'ятисантиметровими тунелями у вухах. При всьому при цьому, по сьогоднішній  день досить успішно взаємодіє з оточуючими людьми і працює в громадських місцях.

Учень 11. У 15 років я зробила перше татуювання, потім ще і ще, і ще. Тепер моє тіло вкрите великою кількістю малюнків. Мене не беруть на престижну роботу, тому що у багатьох роботодавців татуювання викликає негативні емоції. Через неякісні матеріали я маю проблеми зі здоров’ям.

 

Відео

 Майстер в/н. Таким же давнім, як татуювання, є мистецтво пірсингу. Зараз проколеним язиком, або пупком нікого не здивуєш. Пірсинг сприймається як один із напрямів боді-арту. Насправді він має тисячолітню історію.

Учень 1 (історик). У Стародавньому Єгипті дочкам фараонів проколювали пупок і вставляли в нього золоті пірси з коштовними каменями.  

Індійські жінки проколювали крило носа після заміжжя. Деякі індійські чоловіки проколювали собі язик на знак обітниці зберігати мовчання.

За літописними свідченнями, згадка про проколювання різних частин тіла ( в основному, вух ) належить до правління князя Ігоря ще за часів давньої Русі. У літописі говорилося, що Ігор – величезний лисий велетень, з великою сережкою в мочці. Жіноча мода того часу також припускала носіння сережок, тому як тоді, так і в наш час проколоти собі вуха міг кожен, незалежно від статевої, і соціальної приналежності.

Тенденції останніх років не можуть не радувати любителів пірсингу. Зараз майже в кожної людини пробито вухо ( можливо навіть не одне, і не один раз ), модно робити пірсинг  пупка, язика, підборіддя і всього чого тільки можна. Обмежень для сучасної людини вже не існує! Зараз пірсинг роблять усі – починаючи від маленьких дітей, яким дбайливі батьки  відразу після народження відкривають шлях у світ моди і стилю.

Викладач. Чи небезпечно робити пірсинг?

 Учень 2 (медик).  Найбільш поширений вид пірсингу - це проколювання мочок вух. Останнім часом стало модним вдягали сережки також і в вушні раковини, брови, ніс, пупок, губи, язик, а деякі носять їх і на грудях.

Слід пам'ятати, що, роблячи пірсинг, ви травмуєте шкіру, тому завжди ризикуєте завдати шкоди своєму здоров'ю.

Серед небезпек, що виникають при ротовому пірсингі, можна назвати ризик вдавитися прикрасою, втрату відчуття смаку або взагалі здатності відчувати смак, тривала кровотеча, дроблення і руйнування зубів, надмірне виділення слини, її мимовільне витікання з рота, пошкодження ясен, порушення мови, утруднення дихання, пережовування їжі і ковтання.

Існує також небезпека зараження. Через нестерильні інструменти передаються такі страшні хвороби, як гепатит, СНІД, туберкульоз та правець. Але навіть якщо інструменти стерильні, дуже важливо правильно доглянути ранку. На пупі, наприклад, вона подразнюється, через те що постійно треться об одяг. Тому на загоєння може піти цілих дев’ять місяців.

Лікарі вважають, що проколювання носового чи вушного хрящів набагато небезпечніше за проколювання мочки вуха. В інформаційному бюлетені Американської академії лицьової пластичної і відновної хірургії говориться: «Численні проколи для сережок у верхній частині вуха викликають особливе занепокоєння: небезпечні інфекції можуть призвести до цілковитої втрати верхньої ділянки вушного завитка. Вставляння цвяшків у ніс також становить небезпеку, адже у цьому випадку інфекція може потрапити через сусідні кровоносні судини в мозок».

Можливо, перед тим, як вирішити - чи потрібно нанести на своєму тілі подібну прикрасу, варто подумати не тільки про своє здоров'я, але й про свою кар'єру і репутацію.

Викладач. При надходженні на високооплачувану посаду вам можуть відмовити зайняти престижне місце тільки по причині видимої натільного живопису, щоб не кидати тінь на імідж підприємства.

Пірсинговий салон повинен мати медичну ліцензію, а також гігієнічні сертифікати на обладнання й матеріали. Гігієна повинна підтримуватися на високому рівні: неодмінно повинні використовуватися одноразові інструменти, рукавички та матеріали. Всі неодноразові інструменти, також як і прикраси для пірсингу, повинні проходити стерилізацію в автоклаві. Краще, якщо пірсинг робитимуть не пістолетом, а вручну, оскільки пістолет в автоклаві зазвичай не стерилізують.

Майстер в/н. Але є невелика група людей у світі, яких просто не задовольняють звичні стандартні сережки. Замість цього, вони одержимі проробити отвори всіх розмірів, в самих несподіваних місцях своїх тіл.

Ці люди викликають шок.

https://galinfo.com.ua/media/gallery/intxt/e/x/extreme-piercings-_2413707a.jpg

Відео

Майстер в/н. Пластична хірургія з кожним роком все більш тісно входить у життя кожної людини і, вже зовсім скоро не буде відрізнятися від звичайного походу до стоматолога. Хочете виправити ніс? Без проблем. Зробити вилиці? Будь ласка. Послуги пластичних хірургів стають доступними, а відносно швидкий процес реабілітації дозволяє поправити щось в собі, без відриву від робочого або навчального процесу.

• Небезпека пластики в тому, що хірургічне втручання - це завжди ризик. Кожен організм індивідуальний отже результат операції вгадати неможливо. Будь-яка операція загрожує розвитком ускладнень. Гарантії відмінного результату не дасть будь-який, навіть найбільш кваліфікований пластичний хірург.

• Високий ризик відторгнення імплантів, розвитку гнійних запальних процесів, зараження крові. Можливі алергічні реакції на медичні препарати.

 

Викладач. Точна копія: як виглядають реальні двійники Барбі і Кена.

9  березня 1959 року в США на світ з'явилася (точніше, надійшла в продаж) перша лялька Барбі, яка моментально стала об'єктом бажання всіх дівчаток. Через пару років у неї з'явився бойфренд - Кен. Мабуть, любов до цих лялькам настільки сильна, що звичайні дівчата і хлопці без тіні сумніву лягають під ніж пластичного хірурга, аби бути схожими на своїх іграшкових кумирів.

 

Майстер в/н.  Житель Сан-Паулу Маурісіо Гальді лягав під ніж хірурга близько 10 разів, після чого преса охрестила його «людської копією Кена». У багатьох інтерв'ю хлопець стверджує, що він не прагнув до такого подібністю, просто так вийшло. Але не заперечує, що йому приємно отримати такий титул.

Хоча Аліну називають українською Барбі, вона каже, що їй ближче образ шарнірних ляльок з великими очима. Дівчина стверджує, що така зовнішність їй дана від природи.

Відео

Майстер в/н. Чи не кожна людина знаходить у собі певні недоліки. Багато хто хоче щось змінити в своєму тілі. Зараз існує проблемний стереотип: худі дівчата – це красиво, модно. Але в гонитві за ідеальною фігурою люди можуть і самі не помітити, як перетворюються на "кістки", впускаючи до себе жахливу хворобу – анорексію.

   Анорексія – це повна або часткова відмова від їжі, причини якої криються у впливі зовнішнього оточення особистості. Якщо раніше ця хвороба спостерігалася у більш дорослих людей, то зараз діти від восьми років вже страждають анорексією. Найчастіше хвороба ця спостерігається у підлітків, оскільки саме в цей період зовнішність має особливе значення для людини.

Учень 1 (історик). Сучасне схуднення — тренд з 1970-х. Перша модель, яка засудила кістляві тіла на подіумах, стала символом анорексії в світі. Француженка Ізабель Каро важила 28 кг. Потім вона намагалася вижити і набрати вагу половину свого життя, але сім років тому померла. З тих пір анорексичній моді сказали «стоп». У Франції в цьому році ввели штрафи в розмірі 75 тисяч євро для модельєрів, які приймають на роботу занадто худих. У Великобританії дітей з критичною вагою лікують примусово в закритих центрах, а якщо батьки запускають хворобу, то їх позбавляють прав на дитину.

Викладач.  В групу ризику входять молоді дівчата та жінки від 16 до 22 років. Анорексію супроводжують необоротні зміни в оргазмі: починають випадати волоси, зуби, через недостатність кальцію в організмі підвищується ломкість кісток, порушується робота серця. Спеціалісти запевняють що лікування анорексії можливе тільки при стаціонарному догляді за хворим, самостійне лікування з цією хворобою – неможливе.

https://4.bp.blogspot.com/-u7Q9xoVD4Mo/W9_70HUx68I/AAAAAAAAAAY/3n1XllHH1XQe9TPuPvUB3xbxH6COSX_JgCLcBGAs/s200/images%2B%25288%2529.jpg

Пандемія нездорової безглуздої моди має зникнути, черезмірна худорлявість — це нездоров’я і небезпека для життя: хворі на анорексію одужують, за статистикою, лише в кількості 20%, ще у 60% хвороба набуває хронічної форми, інші 20% помирають.

Треба усвідомлювати – ми такі які ми є, і ми — чудові. А якщо ви хочете зробити своє тіло спортивнішим, здоровішим — то пам’ятайте, що наростити м’язи куди складніше і продуктивніше, ніж просто схуднути.

Відео

Викладач. Отже, шановні студенти, ви отримали інформацію, вибір за вами, ваше тіло – як кажуть, це ваша справа. Адже, як зазначає епіграф до нашої виховної години, тату заворожує молодь. Зробити тату – прийняти відповідальне рішення. Максимально обдумайте його, якщо є хоч якісь сумніви – відкладіть. Якщо вже вирішили – зробіть усе, щоб не втратити своє здоров’я, зверніться не до домушників та портачів – знайдіть спеціалістів, що викликають довіру у плані безпеки та стерильності!

 

Майстер в/н.  Краса людини в її всебічному розвитку. Наш сучасник повинен бути всебічно розвиненою особистістю: він повинен знати не тільки українських письменників, а й сучасних, любити поезію, мистецтво. Школа дає нам початкові знання, які необхідно розвивати, поглиблювати. Нехай людина вибрала собі певний вид діяльності. Вона працює, а працюючи, втілює свої прагнення, як ми говоримо, вкладає у справу свою душу.

Викладач. У нашому житті є багато проблем, що завдають шкоди здоров'ю. Але потрібно пам'ятати , що все залежить від людини. Здорова людина завжди усміхнена, весела, щаслива і життєрадісна.

Майстер в/н. А зараз пропонуємо вам підвести підсумки виховної години і записати на листках, який висновок ви зробили для себе.

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
23 вересня 2022
Переглядів
197
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку