Тема: Отруйні рослини і гриби. Профілактика харчових отруєнь. Перша допомога при харчових отруєннях та кишкових інфекція.
Мета: розширити і систематизувати знання учнів про їстівні та отруйні рослини і гриби; навчити надавати першу допомогу в разі отруєння рослинами і грибами, активізувати пізнавальну діяльність дітей; розвивати самостійне мислення, уміння досліджувати, уяву; виховувати дбайливе ставлення до свого здоров’я.
Обладнання. Підручник Т.Є. Бойченко, І.П. Василашко, О.К. Гурська, Н.С. Коваль «Онови здоров’я. 8 клас», додатковий матеріал для роботи в групах, ілюстративний матеріал «Отруйні рослини та гриби України».
Тип уроку. Засвоєння нових знань.
Хід уроку
І. Організаційна частина.
ІІ. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності.
Вступне слово вчителя
Отруйні гриби – це ті гриби, в плодовому тілі яких міститься багато токсинів. До них відноситься 32 види таких організмів.
Існує класифікація отруйних грибів за характером отруєнь, які вони викликають. Виділяють 3 види таких організмів: 1) гриби, які провокують харчові отруєння з дратівливою місцевою дією. Це печериця рудіюча отруйна і рядовка тигриста; 2) гриби, які викликають порушення в роботі центральної нервової системи. Це мухомор червоний і клітоцибе (говорушка); 3) смертельно отруйні гриби. Це білий мухомор, мухомор смердючий, бліда поганка.
Перший вий грибів викликає харчові розлади, що проявляються через невеликий відрізок часу після попадання в організм (близько 2 год.). Гриби з другої групи після їх вживання викликають п’яний стан, що супроводжується галюцинаціями, пітливістю і розладами травлення. А ось смертельні гриби призводять до тяжких отруєнь і летального результату. Токсичні речовини вражають нирки і печінку, головний мозок та інші важливі внутрішні органи через 12-48 годин після потрапляння в людський організм.
Який найбільш отруйний гриб у світі? Є цілий ряд отруйних грибів – мухомори. Але найотрутніший у світі гриб – бліда поганка. Він поширений у Європі і Азії. Від інших грибів він відрізняється красивим оливковим капелюшком, білим кільцем на ніжці і білою оболонкою в основі блідої поганки. Щоб отримати серйозне отруєння, досить з’їсти всього лише 1/3 частину гриба.
Варто відзначити, що існують отруйні гриби-двійники. Вони дуже схожі на їстівні гриби. Найнебезпечніші двійники – це жовчний гриб і чортів гриб, помилкова лисичка і перцевий гриб. Існують і отруйні рослини. Отруйними називають ті рослини, що містять у собі токсини або є інші хімічні речовини. Отруйна речовина може міститися у листках, плодах, насіннях чи корінні.
На Тернопільщині поширені два отруйні види борщівника – це борщівник Сосновського і борщівник Мантегацці. Обидва походять з Кавказу. Отруйні рослини поширені на території усієї України. Зафіксовано близько 250-300 їх видів. Вони особливо активні у літню пору року.
Мозковий штурм
1. Які їстівні гриби, що ростуть у нашому лісі вам відомі?
ІІІ. Вивчення нового матеріалу.
Слово вчителя
Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. Є прості правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами.
ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ: ПРОФІЛАКТИКА
КОМУ НЕ МОЖНА ЇСТИ ГРИБИ
Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:
СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:
Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів - негайно викликайте лікаря!
ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ
Найголовніше - терміново телефонуйте «103».
Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла).
До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини - води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
Ні у якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельно небезпечно.
Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.
Отруєння рослинами трапляються в людей, котрі споживали коріння, листки чи ягоди дикорослих рослин (вовче лико, барбарис, блекота, плоди конвалії, вороняче око та інші).
Домедична допомога в разі харчових отруєнь та кишкових інфекцій
Валеологічна пауза.
Оздоровчі вправи. Комплекс «Лебедина шия».
Робота в групах.
Продемонструйте вміння надавати першу допомогу при отруєннях.
Група 1. Прогулюючись міським парком, Марійка натрапила на невисокий чагарник з яскраво-червоними, блискучими, соковитими ягодами. Подумавши що це червона смородина, дівчинка з’їла десяток ягід. Через деякий час у неї виникло сильне виділення слини, біль у шлунку, блювання і судоми, піднялася температура. Як допомогти дівчинці?
Група 2. Відпочиваючи у лісі з батьками Діана назбирала грибів. З яких удома мама приготувала смачну юшку. Після її вживання у членів сім’ї з’явились блювання, понос, біль у животі, слинотеча, головний біль, загальна слабкість, повільний і слабкий пульс, задишка. Що ви порекомендуєте Діані та її батькам у даній ситуації?
IV. Узагальнення, систематизація й контроль знань та вмінь учнів.
Робота з підручником, с. 53.
Обговорення в колі. Чому при перших симптомах отруєння слід обов’язково викликати «швидку допомогу» або лікаря?
V. Підсумок уроку. Домашнє завдання.
Опрацювати матеріал підручника, с. 47-53.