Отруйні рослини і гриби. Профілактика харчових отруєнь. Перша допомога при харчових отруєннях та кишкових інфекція.

Про матеріал
Розширити і систематизувати знання учнів про їстівні та отруйні рослини і гриби; навчити надавати першу допомогу в разі отруєння рослинами і грибами, активізувати пізнавальну діяльність дітей; розвивати самостійне мислення, уміння досліджувати, уяву; виховувати дбайливе ставлення до свого здоров’я.
Перегляд файлу

Тема: Отруйні рослини і гриби. Профілактика харчових отруєнь. Перша допомога при харчових отруєннях та кишкових інфекція.

 

Мета: розширити і систематизувати знання учнів про їстівні та отруйні рослини і гриби; навчити надавати першу допомогу в разі отруєння рослинами і грибами, активізувати пізнавальну діяльність дітей; розвивати самостійне мислення, уміння досліджувати, уяву; виховувати дбайливе ставлення до свого здоров’я.

 

Обладнання. Підручник Т.Є. Бойченко, І.П. Василашко, О.К. Гурська, Н.С. Коваль «Онови здоров’я. 8 клас», додатковий матеріал для роботи в групах, ілюстративний матеріал «Отруйні рослини та гриби України». 

 

Тип уроку. Засвоєння нових знань.

 

 

Хід уроку

 

І. Організаційна частина.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності.

  1.               Чи любите ви страви із грибів?
  2.               Чи ходили ви осінню до лісу?
  3.               Які ви знаєте отруйні гриби і рослини?
  4.               Що станеться якщо з’їсти отруйний гриб або рослину?

Вступне слово вчителя

Отруйні гриби – це ті гриби, в плодовому тілі яких міститься багато токсинів. До них відноситься 32 види таких організмів.

Існує класифікація отруйних грибів за характером отруєнь, які вони викликають. Виділяють 3 види таких організмів: 1) гриби, які провокують харчові отруєння з дратівливою місцевою дією. Це печериця рудіюча отруйна і рядовка тигриста; 2) гриби, які викликають порушення в роботі центральної нервової системи. Це мухомор червоний і клітоцибе (говорушка); 3) смертельно отруйні гриби. Це білий мухомор, мухомор смердючий, бліда поганка.

Перший вий грибів викликає харчові розлади, що проявляються через невеликий відрізок часу після попадання в організм (близько 2 год.). Гриби з другої групи після їх вживання викликають п’яний стан, що супроводжується галюцинаціями, пітливістю і розладами травлення. А ось смертельні гриби призводять до тяжких отруєнь і летального результату. Токсичні речовини вражають нирки і печінку, головний мозок та інші важливі внутрішні органи через 12-48 годин після потрапляння в людський організм.

Який найбільш отруйний гриб у світі? Є цілий ряд отруйних грибів – мухомори. Але найотрутніший у світі гриб – бліда поганка. Він поширений у Європі і Азії. Від інших грибів він відрізняється красивим оливковим капелюшком, білим кільцем на ніжці і білою оболонкою в основі блідої поганки. Щоб отримати серйозне  отруєння, досить з’їсти всього лише 1/3 частину гриба.

Варто відзначити, що існують отруйні гриби-двійники. Вони дуже схожі на їстівні гриби. Найнебезпечніші двійники – це жовчний гриб і чортів гриб, помилкова лисичка і перцевий гриб. Існують і отруйні рослини. Отруйними називають ті рослини, що містять у собі токсини або є інші хімічні речовини. Отруйна речовина може міститися у листках, плодах, насіннях чи корінні.

На Тернопільщині поширені два отруйні види борщівника – це борщівник Сосновського і борщівник Мантегацці. Обидва походять з Кавказу. Отруйні рослини поширені на території усієї України. Зафіксовано близько 250-300 їх видів. Вони особливо активні у літню пору року.

Мозковий штурм

1. Які їстівні гриби, що ростуть у нашому лісі вам відомі?

  1. Які отруйні гриби ростуть у нашому лісі?

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

 

Слово вчителя 

Із  2 тисяч  видів  грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. Є прості правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами.

 

ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ: ПРОФІЛАКТИКА

  1.          Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
  2.          Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  3.          Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші    сумніви – відмовтеся від споживання грибів.
  4.          Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
  5.          Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
  6.          Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
  7.          Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів
  8.          Ніколи не куштуйте сирі гриби.
  9.          Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
  10.     Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  11.      Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
  12.      Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

 

КОМУ НЕ МОЖНА ЇСТИ ГРИБИ

Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:

  •       жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
  •       дітям до 12 років;
  •       людям літнього віку.

 

СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:

  •       нудота, блювання;
  •       різкий біль в животі;
  •       діарея;
  •       запаморочення;
  •       підвищення температури тіла;
  •       зниження пульсу;
  •       задуха;
  •       судоми;
  •       відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  •       поява галюцинацій та марення.

Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів - негайно викликайте лікаря!

 

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ

Найголовніше - терміново телефонуйте «103».

Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла).  

До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і  пийте багато рідини - води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

Ні у якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельно небезпечно.

Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

Отруєння рослинами трапляються в людей, котрі споживали коріння, листки чи ягоди дикорослих рослин (вовче лико, барбарис, блекота, плоди конвалії, вороняче око та інші).

 

Домедична допомога в разі харчових отруєнь та кишкових інфекцій

C:\Users\1\OneDrive\Робочий стіл\0201d7xa-7374-516x470.png

 

Валеологічна пауза.

Оздоровчі вправи. Комплекс «Лебедина шия».

 

Робота в групах.

Продемонструйте вміння надавати першу допомогу при отруєннях.

Група 1. Прогулюючись міським парком, Марійка натрапила на невисокий чагарник з яскраво-червоними, блискучими, соковитими ягодами. Подумавши що це червона смородина, дівчинка з’їла десяток ягід. Через деякий час у неї виникло сильне виділення слини, біль у шлунку, блювання і судоми, піднялася температура. Як допомогти дівчинці? 

Група 2. Відпочиваючи у лісі з батьками Діана назбирала грибів. З яких удома мама приготувала смачну юшку. Після її вживання у членів сім’ї з’явились блювання, понос, біль у животі, слинотеча, головний біль, загальна слабкість, повільний і слабкий пульс, задишка. Що ви порекомендуєте Діані та її батькам у даній ситуації?

 

IV. Узагальнення, систематизація й контроль знань та вмінь учнів.

Робота з підручником, с. 53.

Обговорення в колі. Чому при перших симптомах отруєння слід обов’язково викликати «швидку допомогу» або лікаря?

 

V. Підсумок уроку. Домашнє завдання.

Опрацювати матеріал підручника, с. 47-53.

docx
Додано
26 листопада
Переглядів
4
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку