Вибр харчових продуктв
Традицйн сучасн системи харчування.
Бути чесними
Бути толерантними
Не критикувати, а допомагати
Один говорить - вс слухають
Правило п днятої руки
Дотримуватись регламенту Бути активними позитивними
Здорове, правильне харчування є одним з найб льш значущих аспект в способу життя людини фактор в її здоров'я.
За даними Всесв тньої орган зац ї охорони здоров'я, 80% ус х захворювань пов'язан т єю чи ншою м рою з харчуванням, а 40% з них пов'язан безпосередньо з фактором харчування людини.
Для д тей, перш за все, необх дне споживання повноц нного б лка. Адже це основний буд вельний матер ал для орган зму.
В раз його нестач виникає гальмуваня росту.
Необх дно пам'ятати, що саме в продуктах тваринного походження б лки є повноц нними.
БІЛКІВ
Жири захищають нас в д холоду запоб гають пошкодженню внутр шн х орган в к сток.
Тому деяка к льк сть п дшк рного жиру дуже необх дна для п дтримання здоров'я.
ОСНОВНІ ДЖЕРЕЛА
ЖИРІВ
Вуглеводи сприяють нормал зац ї процес в травлення, дають в дчуття ситост на тривалий час, а деяк швидко втамовують голод.
Вуглеводи дуже калор йн . Їх надлишок у рац он може призвести до ожир ння, особливо у дитячому в ц .
ВУГЛЕВОДІВ
ЯКЩО БЕЗ ЇЖІ МОЖНА ПРОЖИТИ БІЛЬШЕ МІСЯЦЯ, ТО БЕЗ ВОДИ - ЛИШЕ КІЛЬКА ДНІВ.
У здоровому харчуванн н як не об йтись без води. Вона не вважається поживною речовиною, але виконує життєво необх дн функц ї: сприяє обм ну речовин, виводить токсичн в дходи.
Орган зм дитини шк льного в ку потребує 1,5 - 2л р дини.
Корисно також випивати склянку-п втори джерельної води.
За нестач води в орган зм людина в дчуває спрагу, з'являється мляв сть, знижується тиск кров .
Ключовими компонентами здорового рац ону є в там ни м нерали. Вони також м сяться у їж є важливим джерелом протеїну, вуглевод в та жир в. В там ни й м нерали легко руйнуються у процес обробки. Найпоширен шими з в там н в є:
Сприяє росту, потр бний для нормального зору. Його багато у моркв , масл , сир , яйцях, печ нц , пом дорах, зелен й цибул .
Необх дн для розумової ф зичної прац . М стяться у житньому хл б , в всян й та гречан й крупах, горос , квасол , жовтку яєць, печ нц , м'яс .
Запоб гає застуд , пол пшує кровооб г, сприяє росту. Його багато в капуст , картопл , пом дорах, цибул , шипшин , часнику, лимонах, смородин , болгарському перц .
Зм цнює к стки, запоб гає рах ту. М ститься в молоц , печ нц , житньому хл б , яйцях, риб'ячому жир .
На формування м'язової, к сткової, нервової Тому у харчуванн мають бути: яблука, тканин у д тей впливають мкроелементи: абрикоси, вишня, виноград, ананаси, квасоля, кал й, кальц й, магн й, зал зо, йод, фосфор, цинк. ог рки, капуста, риба, м'ясо.
ЧІ-КЕФТЕ |
Вегетер анство (в дмова в д їж тваринного походження)
Голодування (усв домлене утримання в д їж протягом певного часу)
Сироїд ння (вжиння продукт в, як не п ддавались теплов й обробц )
Розд льне харчування (несумн сн продукти, як м'ясо хл б, риба картопля).
НА УПАКОВКАХ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ
Назва продукту
Назва та адреса виробника
Склад продукту
Харчова та енергетична ц нн сть Терм н придатност або збер гання та дата виготовлення Умови збер гання
Маса продукту
Штрих-код (перш три цифри - код країни)
НЕ можна купляти продукт, якщо:
На упаковц не зазначено обов'язкових в домостей про продукт виробника
Терм н придатност продукту зак нчився
Упаковка з м'ята або пошкоджена, герметичн сть упаковки порушена
Продукти мають неприємний запах, непривабливий вигляд
ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ НЕОБХІДНО
Додержуватись умов збер гання, зазначених на упаковц Ретельно мити овоч фрукти
Кип'ятити сиру воду молоко Збер гати у холодильнику готов страви, в дкрит соки, молочн продукти, консерви
Р зати на окремих дощечках продукти, що їдять сирими та т , що п длягають обробц .
Збер гання харчових продукт в у холодильнику:
Масло: 6-14 д б у закритому посуд або
фольз
Молоко кип'ячене пастеризоване: 12-36год
Кеф р: 36год
Сметана: 72год
Вершки: 12год
Сир: 36год
Яйця: 14-21 добу
Ковбаса копчена: 2-6 д б
Сосиски, сердельки вищого сорту: 2 доби
Ковбаса варена: 1 доба
Св ж овоч : 1-7 д б
"Їсти й пити потр бно ст льки, щоб наш сили завдяки цьому в дновлювались, а не пригн чувались"
ЦИЦЕРОН
Продукти повинн бути св жими, а їжа - як сно приготованою
У продуктах харчування не повинно бути шк дливих речовин
Краще втриматись в д вживання нап вфабрикат в: продукти харчування мають бути натуральними
Намагайтеся вживати б льше св жих овоч в фрукт в, пити св ж соки, молоко
Не можна часто вживати смажену, гостру, жирну, солону їжу
До їж треба додавати якомога менше соус в, кетчуп в, гострих приправ, штучних харчових ароматичних добавок, барвник в
Не варто переїдати солодощ в
ПОМІРНІСТЬ
РІЗНОМАНІТНІСТЬ ЗБАЛАНСОВАНІСТЬ
Споживання продукт в Правильне ус х основних груп: хл б сп вв дношення груп крупи, овоч фрукти, продукт в м'ясо та молочн вироби.
Харчуйтесь правильно!
БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!