Вибір харчових продуктів: традиційні і сучасні системи харчування

Про матеріал
Вибір харчових продуктів: традиційні і сучасні системи харчування. Поживні речовини, вітаміни, інформації на упаковках харчових продуктів та терміни зберігання продуктів.
Перегляд файлу

imageimageВибр харчових продуктв

Традицйн  сучасн системи харчування.

imageПравила роботи

Бути чесними

Бути толерантними

Не критикувати, а допомагати

Один говорить - вс слухають

Правило п днятої руки

Дотримуватись регламенту Бути активними  позитивними

image

image

                                                                                                                             Здорове харчування image

imageЗдорове, правильне харчування є одним з найб льш значущих аспект в способу життя людини  фактор в її здоров'я.

За даними Всесв тньої орган зац ї охорони здоров'я, 80% ус х захворювань пов'язан т єю чи ншою м рою з харчуванням, а 40% з них пов'язан безпосередньо з фактором харчування людини.

Поживн речовини

image

imageВ ПОВСЯКДЕННОМУ ХАРЧУВАННІ ОБОВ'ЯЗКОВО МАЮТЬ БУТИ: image б лки image жири image вуглеводи image в там ни image м неральн речовини image кл тковина image вода

imageБІЛКИ

Для д тей, перш за все, необх дне споживання повноц нного б лка. Адже це основний буд вельний матер ал для орган зму.

В раз його нестач виникає гальмуваня росту.

Необх дно пам'ятати, що саме в продуктах тваринного походження б лки є повноц нними.

БІЛКІВ

imageЖИРИ

image

Жири - теж частинка т ла людини. П сля травлення їх орган зм в дкладає про запас п д шк рою та навколо життєво важливих орган в, таких як серце, печ нка  нирки.

Жири захищають нас в д холоду  запоб гають пошкодженню внутр шн х орган в  к сток.

Тому деяка к льк сть п дшк рного жиру дуже необх дна для п дтримання здоров'я. 

ОСНОВНІ ДЖЕРЕЛА

ЖИРІВ

imageВУГЛЕВОДИ

Вуглеводи сприяють нормал зац ї процес в травлення, дають в дчуття ситост на тривалий час, а деяк швидко втамовують голод.

Вуглеводи дуже калор йн . Їх  надлишок у рац он може призвести до ожир ння, особливо у дитячому в ц .

ВУГЛЕВОДІВ

ВОДА

ЯКЩО БЕЗ ЇЖІ МОЖНА ПРОЖИТИ БІЛЬШЕ МІСЯЦЯ, ТО БЕЗ ВОДИ - ЛИШЕ КІЛЬКА ДНІВ.

imageimageУ здоровому харчуванн н як не об йтись без води. Вона не вважається поживною речовиною, але виконує життєво необх дн функц ї: сприяє обм ну речовин, виводить токсичн в дходи.

Орган зм дитини шк льного в ку потребує 1,5 - 2л р дини.

Корисно також випивати склянку-п втори джерельної води.

За нестач води в орган зм людина в дчуває спрагу, з'являється мляв сть, знижується тиск кров . 

Ключовими компонентами здорового рац ону є в там ни  м нерали. Вони також м сяться у їж  є важливим джерелом протеїну, вуглевод в та жир в. В там ни й м нерали легко руйнуються у процес обробки. Найпоширен шими з в там н в є:


ВІТАМІН А

Сприяє росту, потр бний для нормального зору. Його багато у моркв , масл , сир , яйцях, печ нц , пом дорах, зелен й цибул .

ВІТАМІНИ ГРУПИ В

imageНеобх дн для розумової ф зичної прац . М стяться у житньому хл б , в всян й та гречан й крупах, горос , квасол , жовтку яєць, печ нц , м'яс .


ВІТАМІН С

Запоб гає застуд , пол пшує кровооб г, сприяє росту. Його багато в капуст , картопл , пом дорах, цибул , шипшин , часнику, лимонах, смородин , болгарському перц .

ВІТАМІН D

Зм цнює к стки, запоб гає рах ту.  М ститься в молоц , печ нц , житньому хл б , яйцях, риб'ячому жир .


image

На формування м'язової, к сткової, нервової       Тому у харчуванн мають бути: яблука, тканин у д тей впливають мкроелементи:       абрикоси, вишня, виноград, ананаси, квасоля, кал й, кальц й, магн й, зал зо, йод, фосфор, цинк.     ог рки, капуста, риба, м'ясо.

image


image

ЧІ-КЕФТЕ

imageimageimageimage

image

image

image

Сучасн системи харчування

imageimage Вегетер анство (в дмова в д їж тваринного походження)

image Голодування (усв домлене утримання в д їж протягом певного часу)

image Сироїд ння (вжиння продукт в, як не п ддавались теплов й обробц )

image Розд льне харчування (несумн сн продукти, як м'ясо  хл б, риба  картопля).

Обов'язкова нформац я

НА УПАКОВКАХ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

imageimage Назва продукту

image Назва та адреса виробника

image Склад продукту

image Харчова та енергетична ц нн сть image Терм н придатност або збер гання та дата виготовлення image Умови збер гання

image Маса продукту

image Штрих-код (перш три цифри - код країни)

НЕ можна купляти продукт, якщо:

imageimageimage На упаковц не зазначено обов'язкових в домостей про продукт  виробника

image Терм н придатност продукту зак нчився

image Упаковка з м'ята або пошкоджена, герметичн сть упаковки порушена

image Продукти мають неприємний запах, непривабливий вигляд

При збер гання та обробц

ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ НЕОБХІДНО

imageimage Додержуватись умов збер гання, зазначених на упаковц image Ретельно мити овоч  фрукти

image Кип'ятити сиру воду  молоко image Збер гати у холодильнику готов страви, в дкрит соки, молочн продукти, консерви

image Р зати на окремих дощечках продукти, що їдять сирими та т , що п длягають обробц .

imageЗбер гання харчових продукт в у холодильнику:

image Масло: 6-14 д б у закритому посуд або

фольз

image Молоко кип'ячене пастеризоване: 12-36год

image Кеф р: 36год

image Сметана: 72год

image Вершки: 12год

image Сир: 36год

image Яйця: 14-21 добу

image Ковбаса копчена: 2-6 д б

image Сосиски, сердельки вищого сорту: 2 доби

image Ковбаса варена: 1 доба

image Св ж овоч : 1-7 д б

"Їсти й пити потр бно ст льки, щоб наш сили завдяки цьому в дновлювались, а не пригн чувались"

ЦИЦЕРОН

image Продукти повинн бути св жими, а їжа - як сно приготованою

image У продуктах харчування не повинно бути шк дливих речовин

imageimage Краще втриматись в д вживання нап вфабрикат в: продукти харчування мають бути натуральними

image Намагайтеся вживати б льше св жих овоч в  фрукт в, пити св ж соки, молоко

image Не можна часто вживати смажену, гостру, жирну, солону їжу

image До їж треба додавати якомога менше соус в, кетчуп в, гострих приправ, штучних харчових ароматичних добавок, барвник в

image Не варто переїдати солодощ в

Той, хто дбає про здоров'я, має дотримуватись трьох принцип в здорового харчування: ПОМІРНІСТЬ, РІЗНОМАНІТНІСТЬ, ЗБАЛАНСОВАНІСТЬ


ПОМІРНІСТЬ

image

Калор йнсть продукту не повинна перевищувати енергетичних витрат орган зму.

РІЗНОМАНІТНІСТЬ       ЗБАЛАНСОВАНІСТЬ

Споживання продукт в   Правильне ус х основних груп: хл б   сп вв дношення груп крупи, овоч  фрукти,    продукт в м'ясо та молочн вироби.


Харчуйтесь правильно!

imageБУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

pdf
Додано
26 грудня 2024
Переглядів
35
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку