Отруйність спиртів, їх згубна дія на організм людини

Про матеріал
Дану презентацію можна використати під час вивчення теми "Спирти".Містить інформацію про шкідливий вплив на організм людини. Може бути корисна вчителям хімії
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Отруйність спиртів, шкідливий вплив алкоголю на організм людини.

Номер слайду 2

“Отрута, що діє не одразу, не стає менш небезпечною”.

Номер слайду 3

Девіз : “Твоє здоров’я – це твоє життя”.

Номер слайду 4

Щоб випити, є різні приводи Хрестини, свято, зустріч, проводи, Мороз, відлига, рік Новий, Веселий настрій і сумний, Розлука, поминки, весілля, Одужання і новосілля, На службі успіх, новий чин І так пияцтво без причин.

Номер слайду 5

Бліц-опитування Які речовини відносять до класу спирти? Яка група атомів наявна в молекулах спиртів? Які фізичні властивості етанолу? Де застосовують етанол? З якими речовинами реагують спирти?

Номер слайду 6

Встановіть відповідність Спирти Етанол Гліцерол Застосування Ліки від серцевих захворювань Як пальне Креми і мазі Дезінфекція Для зберігання музейних експонатів У кондитерських виробах

Номер слайду 7

Про оп'яняючі властивостях спиртних напоїв люди довідалися не менше, ніж за 8 тис. років до нашої ери - з появою керамічного посуду, що дала можливість виготовлення алкогольних напоїв з меду, плодових соків і дикоростучого винограду.

Номер слайду 8

У греції вино вважалося даром богів, покровителем якого кого був діоніс – бог виноградства та виноробства

Номер слайду 9

Першу пляшку горілки виготовив араб РаБез у 860 році.

Номер слайду 10

Перегонка вина для одержання спирту різко збільшила пияцтво. Не виключено, що саме це послужило приводом для заборони вживання спиртних напоїв основоположником ісламу

Номер слайду 11

Пізніше “Зелений змій” прилетів у західну Європу, де також навчилися одержувати спиртні напої

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Хімія отруєння 1) Рівень алкоголю в крові 0,025 %. На цьому етапі відзначається посилення серцебиття, розширення судин, зниження тиску, зростання апетиту.

Номер слайду 14

2) Рівень алкоголю в крові 0,05 %. Алкоголь впливає на центри кори, що керують поведінкою. Відзначається штучне зростання настрою, надлишкова балакучість, пожвавлення, послаблення уваги, втрата контролю над учинками.

Номер слайду 15

3) Рівень алкоголю в крові становить 0,1 % Алкоголь впливає на підкоркові центри захоплень. Спостерігається зміна емоційного сприйняття, порушення поведінки.

Номер слайду 16

4) Рівень алкоголю в крові 0,15 %. Порушується дія підкоркових рухових центрів. Спостерігається втрата контролю над м'язами.

Номер слайду 17

5) Рівень алкоголю в крові 0,3 %. Уражаються підкоркові центри, що підтримують тонус мозкової орієнтації. Відбувається втрата орієнтації, втрата свідомості.

Номер слайду 18

Увага!!!!!!!!!!!!!!! Коли рівень алкоголю в крові становить 0,5 %, вражаються центри довгастого мозку, що контролюють життєво важливі функції. Це може призвести до паралічу дихання, а отже і до смерті!

Номер слайду 19

Якою, на вашу думку, є наступна стадія отруєння?

Номер слайду 20

Будь- яка доза алкоголю,навіть така що не викликає сп’яніння, завдає шкоди здоров’ю. Алкоголь виявляє згубний вплив і на потомство Діти алкоголіків народжуються,як правило фізично і розумово неповноцінними. Близько 50% дітей, батьки яких алкоголіки,гинуть у ранньому віці.

Номер слайду 21

Російський вчений Федір Углов вважає, що алкоголь залишає після себе у ЦНС “кладовище” нервових клітин: вживання 100 г пива викликає загибель 3000 клітин; вживання 100 г вина призводить до загибелі 5000 клітин; 100 г горілки губить 7500 клітин!

Номер слайду 22

“Зморщений” мозок Коли лікарі-патологоанатоми розкривають череп будь-якої тривало п’ючої людини, то у всіх бачать однакову картину – «зморщений мозок», зменшений в об’ємі, вся поверхня кори якого – в мікрорубцях, мікровиразках, випадах структур.

Номер слайду 23

За показником смертності від цирозу печінки Україна посідає друге місце після Росії. Цей показник утричі вищий, ніж в Ізраїлі. Гепатит

Номер слайду 24

Увага! За даними соціологічного опитування 60% дітей шкільного віку неодноразово вживали алкоголь!!!

Номер слайду 25

Початкова фаза Сп’яніння з випаданням пам’яті, «затьмарення». Людина постійно думає про спиртне. Розвивається жадібність до алкоголю. Ще зберігається почуття провини.

Номер слайду 26

Критична фаза Утрата контролю над собою. Прагнення знайти виправдання пияцтву. Розвивається зарозумілість, агресивність. У неї починаються запої, її друзями стають випадкові партнери по пияцтву. Людина втрачає інтерес до усього, що не стосується вина й горілки.

Номер слайду 27

Хронічна фаза Щоденне похмілля. Розпад особистості. Помутніння пам’яті, плутаність думок. У людини розвивається безпідставні страхи, біла гарячка, інші алкогольні психози.

Номер слайду 28

В Україні на 100 тис. осіб припадає 26 самогубств (тоді як критичним є показник 20 осіб), серед них 14 випадків пов'язані з алкоголем. Смертність від алкоголізму в структурі психічних і поведінкових розладів становить 94 %.

Номер слайду 29

У Франції збитки від пияцтва становлять 152 млрд. франків на рік, у той час як прибуток держави від податків на алкоголь становить 53млрд. франків.

Номер слайду 30

Російські соціологи з'ясували, що після вихідних продуктивність праці знижується на 10-15%, а після великих свят – на 20-30%. У зв'язку з цим на рік втрачається близько 75 млн. рублів. Українські соціологи дослідили, що унаслідок пияцтва одного із членів сім'ї втрачається від 40 до 70% сімейного бюджету. Як видно із цих даних, алкоголізм є не тільки соціальною, а й економічною проблемою.

Номер слайду 31

Встановлено зв’язок між економічною ситуацією та поширенням алкоголізму. Важкі життєві умови, недостатнє харчування, відсутність і недоступність культурних розваг, безвихідь – це і є причина побутового пияцтва. Алкоголь порушує процес суспільного виробництва: багато підприємницьких установ зазнають великих збитків від прогулів, травматизму, аварій і крадіжок, знижується продуктивність праці на 30%.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Значна кількість смертей у пожежах викликана схемою “випив – закурив – заснув – згорів”.

Номер слайду 34

Кількість ДТП, причиною яких є перебування водія в нетверезому стані – вражаюча. Люди не усвідомлюючи власних вчинків – позбавляють життя зовсім невинних людей, учасників дорожнього руху.

Номер слайду 35

Через заповільнену реакцію в стані сп’яніння люди можуть навіть заснути за кермом. Саме це дуже часто стає причиною дорожньо-транспортних пригод. Тому постійно закликають – не сідати за кермо в нетверезому стані!

Номер слайду 36

За 10 місяців минулого року в аваріях загинуло 7,3 тис. українців. В ДТП гине більше людей, ніж від інфекційних, серцево-судинних, онкологічних та інших хвороб, разом узятих. Кожний сьомий водій, затриманий працівниками ДАІ, – нетверезий.

Номер слайду 37

Кількість ДТП, скоєних підлітками, зросла на 31 %.

Номер слайду 38

Алкоголь і спорт · Тренування після вживання алкоголю (навіть вчорашнього) може вам тільки зашкодити, адже зневоднений організм буде з труднощами проганяти кров через судини, а це дасть додаткове навантаження на серце. Тобто замість продуктивного тренування є ризик отримати перетренованість.

Номер слайду 39

Алкоголь і спорт ·Алкоголь перешкоджає роботі гормону росту та знижує його вироблення приблизно на 40%.

Номер слайду 40

Прокоментувати вислів Шекспіра: “Люди впускають у свої вуста ворога, що краде їх розум”.

Номер слайду 41

Прокоментувати вираз: “Печінка є мішенню для алкоголю”

Номер слайду 42

Чи правильна думка,що… Алкоголь зігріває Знімає напругу та втому Не викликає залежності Допомагає зміцнити імунітет Надає впевненості в собі Не впливає на тривалість життя

Номер слайду 43

Ваше здоров’я - у ваших руках! Вибір за вами!!!

ppt
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
5 травня
Переглядів
127
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку