Оздоровчі системи (Презентація)

Про матеріал

Оздоровча система (ОС)

– це комплекс вправ і методів, спрямованих на поліпшення стану здоров'я, забезпечення нормального розвитку й активного способу життя.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Оздоровчі системи. Поняття про оздоровчі системи. Оздоровче харчування. Сучасні та традиційні системи харчування.

Номер слайду 2

Оздоровча система (ОС) – це комплекс вправ і методів, спрямованих на поліпшення стану здоров’я, забезпечення нормального розвитку й активного способу життя.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Національні кухні різних народів мають певні відмінності. Українська Страви зі свинини, телятини, птиці, багата овочами, молочними продуктами (борщ, капусняк, вареники, голубці, узвар), передбачено пости (коли не вживають продуктів тваринного походження)Російська Страви з борошна, телятини, птиці (млинці, пельмені), перші страви влітку – зі свіжою зеленню (окрошка), грибів, овочів, узимку – молочні продукти, у піст – сушені й солені гриби, квашена капуста, картопля, хліб. Кримськотатарська. Страви з рису, баранини, птиці, овочів, фруктів (плов, манти), кумис. Кавказька Страви з баранини, зелені, грецьких горіхів, квашених овочів, сушених і свіжих фруктів (шашлик, чебуреки, лаваш, хачапурі)Болгарська Страви з баранини, козячого молока, солодкого перцю, томатів (йогурт, фарширований перець, лечо)Італійська Багата на фрукти, овочі, рибу, оливки, вироби з борошна (піца, паста), молочні продукти (моцарела), оливкову олію. Японська Багата на білки (соєві продукти, риба, морепродукти), рис.

Номер слайду 6

Національні кухні різних народів

Номер слайду 7

Традиційне харчування - національні кухні

Номер слайду 8

Іспанська кухня – біла квасоля з ковбасою

Номер слайду 9

Естонська кухня – кров’яний колобок з гарніром

Номер слайду 10

Узбекська кухня – блюда із рису

Номер слайду 11

Важливо поєднувати традиції з досягненнями сучасної дієтлогічної науки, що ґрунтується на трьох загальних принципах: Помірність означає, що калорійність раціону не повинна перевищувати енергетичних витрат організму. Різноманітність – необхідність споживання продуктів усіх основних груп (зернових і хлібобулочних виробів, овочів, фруктів, м’ясних і молочних продуктів). Збалансованість – правильне співвідношення цих груп продуктів.

Номер слайду 12

Не всі продукти однаково корисні

Номер слайду 13

Суть концепції здорового харчування незмінна: у здоровому раціоні переважають зернові, овочі та фрукти, частка м’ясних і молочних продуктів нормована, а жирних і солодких – суттєво обмежена.

Номер слайду 14

молочні продукти багаті на білки

Номер слайду 15

Фрукти та овочі – джерело вітамінів

Номер слайду 16

Слово «дієта» походить від грецького «diaita», що означає «раціональний спосіб життя» - широке поняття, яке охоплює раціон харчування і систему фізичних навантажень. Та зазвичай говорячи про дієту, люди мають на увазі лише харчування.

Номер слайду 17

Анорексія Анорексія – захворювання, за якого людина відмовляється від їжі, вважаючи себе занадто товстою, навіть коли маса її тіла набагато менша за норму. Серед основних симптомів можна виділити наступні: Панічний жах при одній тільки думці про можливість поправиться Швидка втрата ваги, за часту без об’єктивних причин Поганий сон Відчуття провини при вживанні їжі Депресія з приводу своєї «повноти» Не визнання вагового мінімуму

Номер слайду 18

Ожиріння. Кількість людей, котрі страждають від ожиріння, у світі до 2025 року досягне 300 млн. осіб. Такі невтішні прогнози робить ВООЗ, що визнала ожиріння глобальною епідемією та взяла захворювання під свій контроль.

Номер слайду 19

Висновок: дієти можуть зашкодити здоров’ю. Якщо з їжею надходить недостатньо енергії, тоді організм змушений компенсувати дефіцит за рахунок внутрішніх ресурсів. У результаті маса тіла зменшується, але виникають нові проблеми: зниження працездатності, швидка втомлюваність, розвиток депресії, повторне набирання маси тіла, зниження опірності організму до інфекцій, порушення системи діяльності серцево-судинної, травної, видільної систем, уповільнення росту, випадіння волосся.

Номер слайду 20

Щоб мати гарну статуру і здоров’я, не обов’язково «сідати» на спеціальну дієту. Потрібно якомога менше вживати такі продукти: газові напої (які викликають спрагу, містять багато цукру), шоколадні цукерки (через велику кількість цукру і хімічних добавок), ковбаси (що містять 40% жирів і смакові добавки), чіпси (це суміш вуглеводів і жирів), жирне смажене м’ясо; переглянути свої харчові звички та змінити їх на раціональніші, а також збільшити рівень фізичної активності, підібрати спеціальний комплекс фізичних вправ.

Номер слайду 21

Добру фізичну форму нерідко плутають з поняттям гарної статури. Однак фізична форма більше стосується тренованості, ніж естетики. Існує шість складових доброї фізичної форми: витривалість (загальна і м’язова), сила, спритність, гнучкість і склад тіла.

Номер слайду 22

Загальна витривалість – найголовніша складова тренованості, здатність тривалий час витримувати помірні фізичні навантаження. Є показником того, як серце і легені забезпечують організм киснем. Аеробіка, біг, плавання – найкращі способи підвищення цього показника.

Номер слайду 23

М’язова витривалість – здатність м’язів витримувати навантаження протягом тривалого часу. Ритмічні рухи у помірному темпі (велоспорт) допомагають розвинути витривалість певної м’язової групи.

Номер слайду 24

М’язова сила – здатність організму утримувати, переносити чи штовхати вагу. Фізичні вправи з навантаженнями – найкращий спосіб розвинути м’язову силу.

Номер слайду 25

Спритність – добра скоординованість рухів і швидка реакція. Розвивають спритність східні єдиноборства, фехтування, теніс, бадмінтон, танці, плавання.

Номер слайду 26

Гнучкість – здатність суглобів забезпечувати максимальну амплітуду рухів. Втрата гнучкості може призвести до розтягнень м’язів. Заняття гімнастикою, танцями, східними єдиноборствами, йогою орієнтовані на розвиток гнучкості.

Номер слайду 27

Склад тіла – співвідношення маси жиру та інших тканин у тілі людини. Цей показник характеризує тренованість точніше, ніж маса тіла. Наприклад, склад тіла у спортсмена може бути більш здоровим, ніж у того, хто має таку ж масу тіла, але не займається спортом. Для поліпшення складу тіла слід поєднувати здорове харчування з регулярними фізичними вправами.

Номер слайду 28

Підсумок уроку Оздоровчими системами називають системи теоретичних знань та практичних методів, які забезпечують збереження здоров'я й формування здорового способу життя. Вони можуть включати фізичні вправи й комплекси гімнастки, правила раціонального харчування й моральні постулати, психологічні практики й принципи організації здорового способу життя, різні види єдиноборств і масаж. Приймаючи рішення про вибір оздоровчої системи, слід обов'язково порадитись із лікарем, який добре обізнаний зі станом вашого здоров’я До складу повноцінного раціону мають входити вуглеводи, жири, білки, вітаміни, неорганічні речовини й мікроелементи.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Naumova Natalia
    Дякую за презентацію.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи здоров`я 8 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
7 грудня 2018
Переглядів
9649
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку