Оздоровча система (ОС)
– це комплекс вправ і методів, спрямованих на поліпшення стану здоров'я, забезпечення нормального розвитку й активного способу життя.
Національні кухні різних народів мають певні відмінності. Українська Страви зі свинини, телятини, птиці, багата овочами, молочними продуктами (борщ, капусняк, вареники, голубці, узвар), передбачено пости (коли не вживають продуктів тваринного походження)Російська Страви з борошна, телятини, птиці (млинці, пельмені), перші страви влітку – зі свіжою зеленню (окрошка), грибів, овочів, узимку – молочні продукти, у піст – сушені й солені гриби, квашена капуста, картопля, хліб. Кримськотатарська. Страви з рису, баранини, птиці, овочів, фруктів (плов, манти), кумис. Кавказька Страви з баранини, зелені, грецьких горіхів, квашених овочів, сушених і свіжих фруктів (шашлик, чебуреки, лаваш, хачапурі)Болгарська Страви з баранини, козячого молока, солодкого перцю, томатів (йогурт, фарширований перець, лечо)Італійська Багата на фрукти, овочі, рибу, оливки, вироби з борошна (піца, паста), молочні продукти (моцарела), оливкову олію. Японська Багата на білки (соєві продукти, риба, морепродукти), рис.
Важливо поєднувати традиції з досягненнями сучасної дієтлогічної науки, що ґрунтується на трьох загальних принципах: Помірність означає, що калорійність раціону не повинна перевищувати енергетичних витрат організму. Різноманітність – необхідність споживання продуктів усіх основних груп (зернових і хлібобулочних виробів, овочів, фруктів, м’ясних і молочних продуктів). Збалансованість – правильне співвідношення цих груп продуктів.
Анорексія Анорексія – захворювання, за якого людина відмовляється від їжі, вважаючи себе занадто товстою, навіть коли маса її тіла набагато менша за норму. Серед основних симптомів можна виділити наступні: Панічний жах при одній тільки думці про можливість поправиться Швидка втрата ваги, за часту без об’єктивних причин Поганий сон Відчуття провини при вживанні їжі Депресія з приводу своєї «повноти» Не визнання вагового мінімуму
Висновок: дієти можуть зашкодити здоров’ю. Якщо з їжею надходить недостатньо енергії, тоді організм змушений компенсувати дефіцит за рахунок внутрішніх ресурсів. У результаті маса тіла зменшується, але виникають нові проблеми: зниження працездатності, швидка втомлюваність, розвиток депресії, повторне набирання маси тіла, зниження опірності організму до інфекцій, порушення системи діяльності серцево-судинної, травної, видільної систем, уповільнення росту, випадіння волосся.
Щоб мати гарну статуру і здоров’я, не обов’язково «сідати» на спеціальну дієту. Потрібно якомога менше вживати такі продукти: газові напої (які викликають спрагу, містять багато цукру), шоколадні цукерки (через велику кількість цукру і хімічних добавок), ковбаси (що містять 40% жирів і смакові добавки), чіпси (це суміш вуглеводів і жирів), жирне смажене м’ясо; переглянути свої харчові звички та змінити їх на раціональніші, а також збільшити рівень фізичної активності, підібрати спеціальний комплекс фізичних вправ.
Склад тіла – співвідношення маси жиру та інших тканин у тілі людини. Цей показник характеризує тренованість точніше, ніж маса тіла. Наприклад, склад тіла у спортсмена може бути більш здоровим, ніж у того, хто має таку ж масу тіла, але не займається спортом. Для поліпшення складу тіла слід поєднувати здорове харчування з регулярними фізичними вправами.
Підсумок уроку Оздоровчими системами називають системи теоретичних знань та практичних методів, які забезпечують збереження здоров'я й формування здорового способу життя. Вони можуть включати фізичні вправи й комплекси гімнастки, правила раціонального харчування й моральні постулати, психологічні практики й принципи організації здорового способу життя, різні види єдиноборств і масаж. Приймаючи рішення про вибір оздоровчої системи, слід обов'язково порадитись із лікарем, який добре обізнаний зі станом вашого здоров’я До складу повноцінного раціону мають входити вуглеводи, жири, білки, вітаміни, неорганічні речовини й мікроелементи.