Становлення особистості (Презентація)

Про матеріал

Становлення особистості підлітка передбачає засвоєння ним системи суспільних цінностей. На цей процес впливає близьке оточення, культурне середовище, в якому перебуває підліток, субкультура, до якої він себе відносить, засоби масової інформації та інші інформаційні джерела, спілкування в соціальних мережах. Надає процесу особистісного становлення цільової спрямованості, створюючи тим самим виховне середовище, навчальний заклад.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Становлення особистостіБіосоціальний характер особистості. Розвиток особистості. Формування самосвідомості у підлітковому віціСкладові духовного розвитку особистості. Формування системи цінностей.

Номер слайду 2

Вступне слово Становлення особистості підлітка передбачає засвоєння ним системи суспільних цінностей. На цей процес впливає близьке оточення, культурне середовище, в якому перебуває підліток, субкультура, до якої він себе відносить, засоби масової інформації та інші інформаційні джерела, спілкування в соціальних мережах. Надає процесу особистісного становлення цільової спрямовано - сті, створюючи тим самим виховне середовище, навчальний заклад. Щоб «рости» психічно і духовно, людині треба проникати в глибину тієї чи іншої цінності. Це здійснюється за допомогою процесів пізнання, засвоєння. Наприклад, національна свідомість формується шляхом вивчення рідної мови, історії та звичаїв свого народу, народного мистецтва, родинно-побутової культури тощо.

Номер слайду 3

Становлення особистості – це закономірний процес, у ході якого підліток, з одного боку, перебуває під впливом оточуючих, а з іншого – може сам на себе впливати, змінювати себе, обирати своє коло спілкування і форми діяльності, набувати нового досвіду.{616 DA210-FB5 B-4158-B5 E0-FEB733 F419 BA}Період. Провідна діяльність. Провідна сторона соціалізації1. Дитинство (0-1 рік)- етап “довіри до світу”Емоційне спілкування з дорослими. Освоєння норм відносин між людьми2. Дитинство (1-3 роки) - етап “самостійності”Предметна  діяльність. Опанування суспільно вироблених способів діяльності з предметами3. Дошкільне дитинство (3-6-7 років) - етап “вибору ініціативи”Гра. Освоєння соціальних ролей, взаємовідносин між людьми4. Молодший шкільний вік (6-11 років)- етап “майстерності”Навчальна діяльність. Освоєння знань, розвиток інтелектуально - пізнавальної сфери особистості5. Підлітковий (11-14 років)Спілкування з ровесниками. Освоєння норм відносин між людьми6. Юнацький (14-18 років) - етап самовизначення “світ і я”Навчально - фахова діяльність. Освоєння фахових знань, умінь7. Пізня юність (18-25 років) - етап “людської близькості”Трудова діяльність, фахове навчання. Освоєння норм відносин між людьми і професійно-трудових умінь8. Етап людської зрілості

Номер слайду 4

1. Довіра проти недовіри (до 1 року)Довіра до навколишнього світу формується у віці до 1 року і найбільше залежить від людей, які доглядають за малюком. Якщо світ уявляється дитині непередбачуваним і небезпечним, вона не може подолати кризу, виростає нервовою і недовірливою. 2. Незалежність проти невпевненості (1 З роки)На початку діти лише несвідомо реагують на зовнішні подразники. Але вже на другому році життя дитина поступово починає діяти з власної волі. Так формується її почуття незалежності. Як що дитину обмежувати і надміру опікати на цьому етапі, вона виросте невпев­неною у собі. 3.Ініціативність проти почуття провини (3 5 років)Ця стадія час розвитку креативності, активного дослідження себе і навколишнього середовища. У цьому віці важливо забез­печити дитину різноманітними іграшками, матеріалами для малю­вання, ліплення. Корисні заняття музикою, танцями, гімнастикою. Невдалий перебіг цього етапу породжує комплекс провини. 4. Успішність проти комплексу меншовартості (в 12 років)Ця стадія охоплює перші роки навчання. Ії завдання пізнання своїх сильних і слабких якостей, формування уміння вчитись і досягати успіху. Якщо на цьому етапі активність дитини не стиму­люється, можуть сформуватися занижена самооцінка і комплекси меншовартості.

Номер слайду 5

5.Ідентичність проти дифузії (13 19 років підлітковий вік)Цс час формування самоідентичності, розвитку самосвідомості, визначення того, ким хочеш бути. Підліток «приміряє» до себе різні соціальні ролі, професії, формує власну шкалу цінностей, моральні орієнтири. Практично необмежені альтернативи ускладнюють проблем вибору. Часто підліток не може «склеїти» себе докупи і відчути цілісною особистістю. Отже, підлітки перебувають на стадії визначення своєї ідентичності. На цьому етапі твого життя головне — зрозуміти, хто ти є і для чого прийшов у цей світ. 6. Близькість проти ізоляції (молодість)Завдання цього етапу життя — створення сім'ї, народження і виховання дітей. 7. Продуктивність проти стагнації (зрілий вік)На цій стадії домінує прагнення людини до самореалізації, про­дуктивної праці на благо родини, суспільства. Розв'язується внут­рішній конфлікт між егоцентризмом (як у підлітків) і можливістю самореалізації на благо інших. 8. Мудрість проти відчаю (похилий вік)Вирішення попередніх завдань дарує людині відчуття самоповаги, повноти і сенсу життя. Нерозв'язані проблеми розвитку можуть призвести до невдоволення своїм життям, відчаю перед неминучою смертю. 

Номер слайду 6

Поміркуй над такими запитаннями: Яку освіту хочешь здобути — середню чи вищу? Яких друзів хочшь мати?До якої компанії належати?Що є для тебе найважливішим?За що ти готовий боротися?Чого прагнеш досягти у житті? Ти можеш подумати, що не маєш особливого вибору, наприклад, тому, що твої батьки незаможні, чи з будь-якої іншої причини. Та повір: проблема не в тому, що в тебе немає вибору, а в тому, що він дуже широкий. Незалежно від того, живеш ти в місті чи в селі, у бідній чи заможній родині, хлопець ти чи дівчина — твої можливості практично необмежені. Питання в тому, чи хочеш ти скористатися ними. Як сказав засновник автомобільної компанії Генрі Форд: «Якщо ви думаєте, що здатні на це, ви маєте рацію. Якщо думаєте, що не здатні, ви так само маєте рацію».

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Психічні властивості особистості відчувають на собі вплив соціальних факторів, опосередковуються ними - і спілкування, і спрямованість, і самосвідомість, і досвід, і інтелект, і темперамент. Однією з властивостей людини, що формується під безпосереднім впливом суспільства, взаємодії особистості з іншими людьми, є характер. Характер - це особливі прикмети, риси, котрих людина набуває в суспільстві. Таких рис психологи налічують декілька тисяч. Характер зумовлює для особистості засоби поведінки, вчинки у стосунках з іншими. Характер - це певна програма поведінки. Характер формується з перших днів життя людини до останніх її днів. У перші роки життя провідним фактором розвитку характеру стає наслідування дорослим; у молодшому віці поряд із наслідуванням на перше місце виступає виховання. А починаючи з підліткового віку важливу у формуванні характеру відіграє самовиховання. Характер може свідомо цілеспрямовано вдосконалюватися самою людиною завдяки зміні соціальної поведінки, спільної діяльності, спілкування з іншими людьми. Треба знати, що характер можна змінювати протягом усього життя людини.

Номер слайду 9

Біосоціальний характер особистості Людина – біосоціальна істота, невід’ємна частина природи, живий організм, що підкоряється біологічним законам і який з огляду на особливості свідомості та психіки пристосований до суспільного способу буття разом із подібними собі. Вона може цілеспрямовано вдосконалювати світ і саму себе. Отже, поняття «біосоціальний характер особистості» несе в собі повідомлення про людину як частину природи і суспільства. Особа – конкретна людина, яка є учасником суспільних відносин, тобто членом суспільства й свідомої діяльності. Особистість – це конкретний індивід, що вирізняється неповторною сукупністю соціально значущих рис, які знаходять свій прояв у його відносинах з іншими людьми. Порівняйте поняття «особа» і «особистість». Висновок. Людина особистістю не народжується, а формується в системі історичних суспільних відносин; вона є продуктом суспільства.

Номер слайду 10

Формування самосвідомості у підлітковому віці

Номер слайду 11

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Караванова Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Наку Татьяна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Живага Надія Семенівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Основи здоров`я 8 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
7 грудня 2018
Переглядів
16037
Оцінка розробки
4.8 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку