Озеро Балхаш – прісне чи солоне?

Про матеріал
«СТОРІТЕЛІНГ» Матеріал можна використати на уроці географії в 7 класі під час вивчення теми "Озера Євразії".
Перегляд файлу

«СТОРІТЕЛІНГ»

  Озеро Балхаш – прісне чи солоне?

   А чи знаєте ви, що в Казахстані існує унікальне озеро – одна його прісна частина, інша – солона. Озеро це називається Балхаш.

     Балхаш займає 13 місце у списку найбільших озер у світі. Воно знаходиться на висоті 340 метрів над рівнем моря, площа поверхні озера понад 18 000 км2, а довжина понад 600 кілометрів. У водойми цікава форма, наче півмісяць. По центру знаходиться протока, що з'єднує різні сторони озера – прісну та солону. Дивно, як вийшло, що води не змішалися, а чітко розділилися. Вчені поки що не знайшли чіткої відповіді на це питання. 

    Існує легенда, що тут жив багатий чарівник на ім’я Балхаш, який хотів видати свою доньку заміж . Охочих виявилося безліч, всі гарні заможні. Але донька закохалася у простого пастуха, який теж прийняв участь у змаганнях, які організував батько дівчини і навіть переміг. Та батько відмовився видавати за нього свою доньку. Тоді дівчина втекла разом зі своїм обранцем. На помсту чарівник перетворив їх на дві річки, які стрімко потекли з гір, щоби змішатися і знову бути разом. Але й тут батько завадив їм – він сам перетворився на озеро і ліг між ними. Тепер ці річки впадають в озеро Балхаш, але не з’єднуються один з одним.

     Насправді ж основні причини того, що західна частина практично прісна це те, що озеро ділиться на дві частини вузьким перешийком Узинарал, через який вода майже не змішується, шириною 4 км та в цій частині в озеро впадає річка Ілі, одна з найбільших річок Азії.

     Клімат у районі озера пустельний, опадів випадає близько 130 мм і це є причиною, що його східна частина солона.

 

 

docx
Додано
10 лютого
Переглядів
302
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку