Озера, озерні улоговини та їх утворення.

Про матеріал

сформувати в учнів понятття «озеро», «водосховище», «канал», формувати знання учнів про походження озерних улоговин, розвивати вміння створювати образ об'єкта; розвивати навички роботи з контурною картою, виховувати любов до природи, естетичне сприйняття навколишнього світу.

Перегляд файлу

ВІДКРИТИЙ УРОК У 6 КЛАСІ.

 

Тема: Озера, озерні улоговини та їх утворення.

Мета: сформувати в учнів понятття «озеро», «водосховище», «канал», формувати знання учнів про походження озерних улоговин, розвивати вміння створювати образ об'єкта; розвивати навички роботи з контурною картою, виховувати любов до природи, естетичне сприйняття навколишнього світу.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: підручник географії, атлас, фізична карта півкуль, таблиця «Озера»; схема «Стічне і безстічне озеро».

ХІД УРОКУ

  1. Організаційний момент.

Задзвенів шкільний дзвінок,

Починаєм наш урок.

Спиною до мене повертаємось

Із гостями нашими вітаємось.

А тепер за парти всі сідаємо

Й до роботи приступаємо.

Привітання:

- Доброго ранку, діти! Посміхніться один одному. Бажаю вам гарного настрою. Спочатку сідають дівчатка – краса нашого класу, а потім хлопчики – його сила і мужність.

II. Актуалізація опорних знань та вмінь учнів.

(для того, щоб дізнатися тему нашого уроку нам треба розгадати кросворди. Вчитель ставить запитання, учні відповідають. Один з учнів показує названі об'єкти на карті).

Кросворд №1.

  1. Найбільша річка Росії.
  2. Найповноводніша річка світу.
  3. Найбільша річка Чернівецької області.
  4. На березі цієї річки розміщені Чернівці.
  5. Річка притока Волги

 

 

 

 

 

jjjj

jб

 

 

а

м

а

з

о

н

 

Д

н

і

с

т

е

р

 

 

 

п

р

у

т

 

 

 

о

к

а

 

 

 

III. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів.

Сьогодні на уроці ми розглянемо дуже різні й у той час схожі водні об'єкти. Це озера, водосховища та канали. Озера часто порівнюють із посудинами, у яких зберігається така неохідна людям вода. Що ж об'єднує озера, водосховища та канали. У першу чергу, це те, що головни або одним із головних творців є вода. По-друге це «родинні стосунки». Виявляється, що водосховища — «близькими родичами» озер. Всі ці компоненти містять великі природні ресурси і використовуються людиною для водопостачання, рибо- ловлі, зрошення, та відпочинку. Усі ці названі складові поверхневих вод утворюють своєрідні природні комплекси зі своїми гідрологічними, геоморфологічними та біологічними особливостями. Про ці головні особливості ви дізнаєтесь сьогодні на уроці.

IV. Вивчення нового матеріалу.

1. Озеро - це замкнуте природне заглиблення на суходолі, заповнене водою. Озера займають 2% всієї площі суходолу. Розрізняють кілька видів озер:       а) за походженням озерних улоговин:

тектонічні - утворюються в місцях розломів та опускань земної кори, як правило ці озера глибокі і вузькі. До тектонічних озер відносяться Байкал, Танганьїка.

Байкал - найглибше озеро земної кулі. Його максимальна глибина - 1620 м, що перевищує глибини багатьох морів світу. Назву цьому озеру, що в перекладі означає «багате озеро», дали якути. Озеро простягується з північного сходу на південий захід на 636 км, має найбільшу ширину - 79 км. Серед озер Землі воно займає восьме місце за величиною. У ньому міститься майже 20 % запасів прісної води на землі. Улоговина озера може вмістити 92 таких моря, як Азовське, або воду з Великих озер, загальна площа яких у вісім разів більша за площу Байкалу. За космічними фотознімками встановлено, що в Байкал несуть свої води 1128 постійних або тимчасових річок і  струмків різної довжини, а витікає тільки одна Ангара. Формування його улоговини почалося 25-30 млн років тому й триває в наш час. Щороку береги озера розсуваються приблизно на 2 см, а площа збільшується на 3 га.

Для того, щоб уявити наскільки великий об'єм байкальської води, скажу, що потрібно 400 років для того, щоб через р. Ангара витекла вся вода Байкалу, за умови, що в озеро не буде надходити жодної каплі води.

Танганьїка - друге за глибиною озеро (1470 м) світу і найдовше прісноводне (670 м) озеро на Землі. Розташоване на висоті 773 м. Вола в озері дуже тепла, температура на поверхні водойми протягом року коливається (від +23 до +27 ° С), а на глибині понад 400 метрів і до самого дна тримається постійна температура +21 °С.

Тітікака - озеро на кордоні Перу і Болівії,  в Центральних Андах,найбільше високогірне озеро на земній кулі (висота над рівнем моря 3812 м). Площа 8,3 тис км довжина 150 км, ширина до 70 км, глибина 304 м. Улоговина тектонічного походження, береги порізані, місцями круті, густо зарослі тростиною. В Тітікаку впадає 45 річок і струмків, витікає річка Десагуадеро, що впадає в озеро Поопо. Температура поверхні води постійна і становить 11-12 °С, тому озеро замерзає тільки берегів.

Мертве  море  — розташоване  на  північному  заході  Аравійського  півострова  в найглибшій западині світу на 295 м нижче від рівня океану. Узбережжя Мертвого моря є найнижчою частиною суходолу на Землі. Солоність води в морі становить 260 °/00- це саме солоне озеро на Земній кулі. Його довжина 76 км, а ширина до 17 км. І вода і грязі Мертвого моря мають цілющі властивості.

вулканічні - у кратерах згаслих вулканів (на Камчатці);

стариці - в руслах річок;

лиманні - узбережні ділянки моря, відділені піщаними косами (Північне Причорномор'я, Ялпуг);

льодовикові - улоговини виорані давніми льодовиками. До льодовикоаих озер відносяться Великі озера в Північній Америці та Ладозьке.

Ладозьке озеро найбільше прісноводне озеро в Європі. Площа 17,7 тис км , максимальна довжина 219 км, середня ширина 83 км, максимальна глибина до 230м. Улоговина озера льодовиково-тектонічного походження. Для північної частини узбережжя характерна порізаність, а південна частина узбережжя рівніша. В озеро впадає 35 річок, найбільші - Свір, Волхов, Вуокса, а витікає Нева. З 660 островів понад 500 — у північній частині.

Великі озера - найбільше скупчення прісної води в західній півкулі. Включають в себе озера: Верхнє, Гурон, Мічиган, Ері, Онтаріо. Загальна площа 245,2 тис км2. Об'єм  води 22,7 тис. км . озера виникли приблизно 20 тис років тому і мають тектонічне походження. Великі озера розташовані уступами, сполучені між собою короткими   порожистими   багатоводними   річками.   Найнижче   розташоване   озеро Онтаріо, яке з'єднане з озером Ері короткою (58 км) річкою Ніагарою.

залишкові - залишки давніх морських басейнів. До залишкових озер відносяться Каспійське та Аральське моря.

Каспійське море - найбільше в світі солоне озеро. Має характерні морські й озерні ознаки. На території, яку воно займає — 376 тис. км , - могла б розміститись така європейська держава, як Німеччина. Найбільша глибина 1025 м. Протяжність по меридіану 1200 км, ширина - 325 км. Рівень Каспійського моря лежить нижче рівня Світового океану, він значно коливається. Підйом рівня в морі почався з 1978 року. У Каспійському морі близько 50 невеликих островів. У Каспійське море несуть свої води 130 річок, у тому числі Волга, Терек, Урал, Кура.

Аральське море — одне з найбільших солоних озер світу. До 1960 р. площа водної поверхні 66, 1 тис км , об'єм 1064 км". найбільша глибина - 69 м. За останні десятиліття    через постійне використання вод Амудар'ї і Сирдар'ї рівень моря знизився майже на 13      м. Відбулося відокремлення меншої північно-східної частини Аральського моря, площа й об'єм моря скоротилась до 37 тис. км2 і 24 км3 відповідно. Територія, що прилягає, перетворюється   в  пустелю  Каракум.   Зараз   ведеться   пошук   шляхів  уповільнення подальшого висихання озера.

загатні - утворюються в наслідок перегородження гірської річки брилами, які обвалилися з гір (Саразьке, Синевир).

У ніч з 18 на 19 лютого 1911 року відбувся землетрус з епіцентром у горах Памір. Унаслідок цього велетенські гори, що нависали над річкою Мургаб, з оглушливим гуркотом обвалилися в глибоку ущелину, засипавши русло річки і маленьке селище - кишлак Усой. Перед обвалом, перегородивши долину 700-метровою висотою, почало накопичуватися озеро. До кінця року водою був затоплений сусідній кишлак - Сарез, а озеро дістало назву Сарезьке. У перекладі з таджидської слово «сарез» означає «той, хто ллє на голову». Через 15 років глибина озера досягла 500 метрів. В озеро впадає 80 річок, а витікає лише одна - Бартанг.

 Між лісистими хребтами Українських Карпат в Межигірському районі Закарпатської області на висоті 989 м над рівнем моря знаходиться найбільше в цих горах озеро Синевір. Його площа 7 га, середні глибини 16-17 м, найбільша 24 м. В народі існує легенда про походження озера. Дуже давно гори належали багатому графу, і люди працювали на нього: пасли овець і корів, рубали ліс. У графа була дуже красива донька Синь, її так назвали тому, що її очі були синіші від неба. Одного разу граф взяв дочку з собою в гори, поки граф перевіряв роботу лісорубів, дочка збирала на галявині квіти. І раптом вона почула звуки дудки, коли вона підійшла ближче то побачила на галявині хлопця, який грав — це був Вір-пастух. Побачивши дівчину, він перестав грати. Так вони і познайомились, після цього дівчина часто приходила в гори до пастуха. Вони почали зустрічатися, і покохали одне одного. Коли батько дізнався про це він заборонив їм зустрічатися, але вони не могли вже жити одне без одного. І тоді граф показав убити Віра, його люди скинули на нього камінь із скали. Дізнавшись про це Синь прибігла до того місця, обняла камінь і заплакала. Довго вона плакала, поки на тому місці не утворилось озеро, вода в озері синя і чиста, як очі Синь, а посередині озера видно верх каменя. З того часу озеро називається Синевір.

б) за глибиною:

  • глибокі (Байкал);
  • мілкі (Світязь, Ялпуг);

в) за складом води:

  • прісні (Великі озера, Байкал);
  • солоні (Каспійське).

Але є на земній кулі озеро в якому одна його частина прісна інша солона. Це озеро Балхаш, яке розміщене у Центральній Азії - у західній частині Балхашу вода прісна, а в східній - солонувата. Винуватицею такого незвичайного на перший погляд явища є річка  Ілі,   яка   впадаючи   в   озеро,   опріснює   його   західну  частину.   А   витягнута серпоподібна форма озера не сприяє швидкому перемішуванню води.

г) за стоком:

  • стічні;                   - безстічні.

V. Практична робота «Нанесення озер на контурну карту» (Каспійське море, Мертве море, Аральське море, Байкал, Ладозьке, Танганьїка, Тітікака, Великі озера, Балхаш, Ладозьке).

VI. Закріплення вивченого матеріалу

Гра «Третій зайвий»

(Учні із запропонованих трьох назв мають вибрати ту, що не підходить до двох інших).

  •      Байкал, Амазонка, Ялпуг;
  •      Ладозьке, Мічиган, Чорне;
  •      Каспійське, Байкал, Гурон;
  •      Онтаріо, Дрейка, Ері;
  •      Верхнє, Середземне, Тітікака
    VII. Домашнє завдання  Вивчити §

 

doc
Додано
17 жовтня 2018
Переглядів
23237
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку