Ознайомлення з методом розведення, зберігання та траспортування сперми тварин

Про матеріал

Ознайомлення з методом розведення, зберігання та траспортування сперми сільськогосподарських тварин. Кріогенне обладнання для довготривалого зберігання сперми.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація Тема: Розведення та зберігання і транспортування сперми. Ознайомлення з обладненням і режимом зберігання замороженої сперми. Виконала: Поліна Іванова В-32

Номер слайду 2

Мета: Ознайомлення з методом розведення, зберігання та траспортування сперми тварин

Номер слайду 3

Широке застосування знайшов метод заморожування й тривалого зберігання сперми биків в рідкому азоті (-196°). Замороженную сперму можна доставляти в господарства 1—2 разу ніяк і використовувати її за мері потреби. Одного разу на місяць судини, які містять сперма, необхідно поповнювати рідким азотом. Наплемпредприятиях (станціях) зі штучногоосеменению сільськогосподарських тварин сперму заморожують з допомогою спеціальної устаткування (приладів, апаратів тощо. буд.) і бережуть у стаціонарних ємностях, що у сховищах станцій (філій). Звідси її посилають у що обслуговуються господарства.

Номер слайду 4

Метод одномоментного розведення та швидкого заморожування сперми у вигляді гранул. Як розріджувачів використовують синтетичні середовища № 1 і №2. Доразбавителям додаютьнетоксичний стрептоміцин з розрахунку 1 р на 1000 мл рідини.Свежеполученную сперму (після оцінки) розбавляють середовищем № 1 щодо 1:1, у своїй концентрація гліцерину в розведеною сперми буде 3,5%; якщо якість сперми дозволяє, її додатково розбавляють середовищем № 2. При визначенні ступеня розведення сперми для заморожування враховують, що у однієї гранулі обсягом 0,1 мл після відтаювання має міститися щонайменше 20—25 млн. рухливих сперміїв. Після розведення сперму вміщують у ванночку із жовтою водою, температура якої дорівнює температурі сперми, і переносять на 30 хв в холодильник. У цьому стежать, щоб сперма і вода прохолоджувалися не швидше 1° на хвилину. Потім сперму за нормальної температури 5°еквилибрируют протягом 5—6 год. Для приготування гранул беруть блок сухого льоду (двоокис вуглецю) і вкриваю його поверхні спеціальнимнагревательним приладом (доелектроутюгу прикріплюється пластина з виступами) роблять лунки діаметром 5—7 мм. У кожну лунку2-миллиметровим шприцом вносять по дві краплі сперми. Розмір гранул мусить бути 0,1 мл. Після5—10-минутной витримки лежить на поверхні сухого льоду гранули висипають у судину (кухоль) з рідким азотом.Гранули зі спермою різних биків висипають в окремі ємності.Сперму биків (заморожену) в гранулах можна розфасовувати у спеціальні трубочки з білої жерсті з подовжнім розрізом чи алюмінієві туби, у яких записують спеціальним олівцем прізвисько бика, дату отримання сперми і назвуплемпредприятия (станції). Крім заморожування сперми на сухому льоду, нині широке застосування знайшов метод заморожування сперми у вигляді гранул в рідкому азоті з допомогою спеціальних пластин.

Номер слайду 5

Техніка розведення сперми  Сперму кнура розбавляють середовищами при активності сперміїв не нижче 8 балів з концентрацією не нижче 100 млі. сперміїв в 1 мл. Перед розведенням посуд із середовищем нагрівають в термостаті або водяній бані до 30-35 °. Сперму кнура розбавляють через 20-30 хвилин після отримання н визначають її якість. Перед розведенням сперму фільтрують і визначають її обсяг в теплій мензурки. Розбавляють сперму кнура в стерильних колбах. Середу доливають до неї невеликими порціями, обережно і змішують після кожної доданої порції. Після розведення сперми її перевіряють під мікроскопом на активність сперміїв.

Номер слайду 6

Розбавлену сперму зберігають у негерметично закритих скляних колбах або поліетиленових флаконах. Транспортують її в термосах різних конструкцій (Харків ТС-3, поролоновий термос, термос-ящик) або в побутових сумках-холодильниках. Температура зберігання розбавленої сперми повинна бути 16-20 °. Сперма, розбавлена середовищем ГХЦСЖ або ГХЦЖ, зберігається при більш низькій температурі (не нижче 6 °). Під час транспортування колбу зі спермою щільно закривають пергаментним папером або целофаном. Після доставки сперми на місце її зберігають у негерметичних закритих колбах. Сперму, розбавлену ГХЦС-або ГХЦ-середовищами, можна транспортувати через 30 хв після розведення.

Номер слайду 7

Транспортування сперми! Для перевезення сперми в господарства використовують різної конструкції ємності - судиниДьюараСДС-5 та інших., термоси на її збереження та різновиди транспорту. Зазвичай зі станції штучного запліднення сперма виробників доставляється в господарства на пункти автотранспортом.Сперма високоцінних виробників нерідко транспортується у різні зони країни авіа- і залізничним транспортом.

Номер слайду 8

Сперму биків ібаранов-производителей за нормальної температури зберігання0—5°С перевозять вширокогорлових харчових чи пластмасових термосах.Полиетиленовий термос (конструкціїВИЖ та інших.) —двустенний посудину з поліетилену зпорошково-вакуумнойтермоизоляцией; ємність його 3,7 л. Температура 2—4°С підтримується у ньому протягом 72 год.Пробирки, ампули, флакони зі спермою вкладають в вату чи спеціальні поролонові амортизатори, що з ордером вміщують у прозорі поліетиленові мішечки, і запаюють їх, потім вкладають на лід термоса і згори кладуть небагато льоду чи снігу, має температуру 0°С (лід чи сніг, узятий з подвір'я під час сильних морозів, необхідно потримати у приміщенні на початок танення і перевірити температуру термометром). При температурі нижчій за 0°С спермії гинуть.

Номер слайду 9

Найвища вимога до транспортування сперми в термосах і ємностях — уберегти їхнього капіталу від тряски (прокладки з поролону чи інших матеріалів), недопущення ушкодження і порушення температурного режиму. Доставка сперми повинна перевірятися в можливо стислі терміни. Разом із спермою до господарства направляютьордер-накладную (2 прим., один повертають до станції), у якій вказують якість сперми..

Номер слайду 10

При транспортуванні сперми взимку треба враховувати, щоб навколишня температура повітря було не нижче мінус 5°С, якщо вона нижче, то вживають заходів утеплення термоса. У південних зонах країни для перевезення сперми биків і баранів, розведеною спеціальними середовищами за нормальної температури10—18°С, використовують самі термоси, але заповнюють їх прохолодною водою, а підтримки зазначеної температури додають кубики льоду. >Разбавленную сперму кнурів транспортують в термосах різних типів («ХарківТС-3», поролоновий термос,термос-ящик «Полтавський» чи побутові сумки холодильники та інших.). При транспортуванні сперми кнура за умов температури10—20°С колби (пляшечки, флакони) зі спермою щільно закривають пергаментної папером чи целофаном і вміщують у термос. Після доставки в місце необхідно зняти з колби гумовий каблучку й зберігати сперму негерметически закритою

Номер слайду 11

ppt
Додано
14 грудня 2018
Переглядів
4722
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку