Падіння Західної Римської імперії

Про матеріал
Презентація на урок всесвітньої історії з теми "Падіння Західної Римської імперії"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Падіння Західної Римської імперії 

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Варвари-за увленням греків і римлян, це всі інші народи, які не належали до їхнього і мови яких вони не розуміли. У ІІІ- ІV ст. на кордони Римської імперії посилюється натиск варварських племен. Це пов’язано із тим, що у 70-х роках ІV ст. на північних берегах Чорного моря з’явилися дуже войовничі кочові  племена гунів, що , рухаючись на захід територією Європи та захоплюючи інші племена і народності, змусили деякі європейські народи переселятися на інші території.

Номер слайду 4

Гуни створили свою державу, яка простягалася від Дунаю до Волги і стали призвідниками до потужного руху, який вчені назвали Великим переселенням народів. Велике переселення народів — рух племен і народів Європи в IV–VI ст. в різних напрямках, що розпочався із вторгнення племен гунів у північну частину Римської імперії.

Номер слайду 5

Тоді десятки племен, сотні тисяч людей залишали обжиті місця і вирушали освоювати нові землі. Велике переселення народів почалося ще в ІІ–ІV ст., а розмаху набуло в V ст. Його причинами вважають зміну клімату, збільшення населення і нестачу земель. Переміщення одних племен витісняло інші, які були змушені заселяти нові території.

Номер слайду 6

Із часом готи розділилися на дві групи: вестготів, які жили на захід від Дніпра, й остґотів, які жили в нижній течії Дніпра. ​У 375 р., рятуючись від гунів, плем’я вестготів попросило дозволу оселитись на землях Римської імперії. Імператор Валент  надав землі у Фракії (схід Балканського півострова) і пообіцяв допомагати з харчуванням, за що вестготи зобов’язались служити в Римській армії.​​

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Як жили готи?•Римський історик Корнелій Таціт у І ст. писав: «Хоча країна подекуди і відрізняється з виду, все ж в цілому вона жахає і відвертає своїми лісами і болотами; …в загальному досить родюча, вона непридатна для плодових дерев; дрібної худоби в ній безліч, але здебільшого він малорослий. …бики позбавлені ..(рогів)…, але германці радіють великій кількості своїх стад, і вони - єдине і саме улюблене їх надбання. Землі для обробки вони займають ..усією громадою.. Вони не докладають зусиль, щоб примножити працею плодючість грунтів і тим возмістити нестачу в землі..»

Номер слайду 9

395 р. імператор Феодосій розділив імперію між двома синами. Утворилися Західна Римська та Східна Римська імперії. 

Номер слайду 10

До складу Східної Римської імперії (Візантії) входили Балканський півострів, Єгипет та римські володіння в Азії. Під владою Західної імперії залишились Італія та західні провінції в Європі й Африці. Розвиток на Заході та Сході пішов різними шляхами. У Східній Римській імперії центральна влада імператора збереглася. Великого поширення набули грецька мова й традиції еллінізму. А в Західній Римській імперії державною мовою залишилася латинська. Тут влада імператора була слабшою, міста занепадали, селяни розорювались, на дорогах розбійницькі ватаги грабували купців та місцеве населення, часто виникали повстання.

Номер слайду 11

Західна Римська імперія вже не могла протистояти варварам і змушена була «відкуповуватися» від них. А коли в 410 р. Рим відмовився платити, один із вождів Аларіх з допомогою рабів, які відчинили вночі міську браму, захопив «вічне місто». Його воїни три доби нищівно грабували Рим, а потім рушили в римські провінції. АЛАРІХ ТА ЗАХОПЛЕННЯ РИМУ

Номер слайду 12

Наслідки вторгнення гунів 

Номер слайду 13

451 р. величезна армія гунів рушила в Галлію. Щоб дати відсіч могутньому противнику, римляни об’єднали свої сили з багатьма германськими племенами. Аттіла вдерся в Північну Італію, міста якої гуни немилосердно спустошили та зруйнували. Вождь гунів вихвалявся, що трава ніколи не ростиме там, де пройшов його кінь. Він підійшов до Рима й римляни змушені були заплатити величезний викуп. Аттіла повернувся до своєї столиці. Невдовзі він раптово помер. За переказами та легендами, Аттіла похований у трьох трунах — золотій, срібній і залізній. Слуги та свідки поховання були вбиті, тож місце його могили невідоме. Різноплемінна держава гунів розпалась

Номер слайду 14

Причини падіння Західної Римської імперії

Номер слайду 15

 476 р. один із варварських вождів Одоакр скинув останнього римського імператора — юного Ромула Августула. Символи імператорської влади — пурпуровий плащ та діадему (корону) — він відправив до Константинополя на знак того, що імперії на Заході настав кінець. Падіння Західної Римської імперії вважають закінченням періоду історії Стародавнього світу. Східна Римська імперія — Візантія — виявилася стійкішою і спромоглася протистояти навалі варварів. Вона проіснувала до 1453 року, коли її знищили османи (так в давнину називали турок).

Номер слайду 16

А зараз пройдемо тест на закріплення

Номер слайду 17

Дякую за увагу !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кушнір Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
29 квітня
Переглядів
274
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку