Пам’яті жахливих літ

Про матеріал
ознайомити учнів школи, читачів із трагедією «Великої катастрофи» (ШОА) та вшанування пам’яті жертвам Голокосту в Україні, нагадати про важкі історичні події, які відбувалися під час Другої світової війни
Перегляд файлу

5-6 клас

Інформація (інформновини)

Тема: «ПАМ’ЯТІ ЖАХЛИВИХ ЛІТ»

Мета: ознайомити учнів школи, читачів із трагедією «Великої катастрофи» (ШОА) та вшанування пам’яті жертвам Голокосту в Україні, нагадати про важкі історичні події, які відбувалися під час Другої світової війни.

Обладнання: Інформація Голокост в Україні. «У кожному великому селі є свій маленький «Бабин Яр» за автором доцента КНУ ім. Т.  Шевченко                      Ф. Рукаса.

Вступне слово: 27 січня у м. Києві світ вшановує пам'ять жертвам Голокосту. В Україні під час «Великої катастрофи» (ШОА) були розстріляні понад півтора мільйона євреїв, але на сьогодні дослідники не мають точних даних щодо кількості розстріляних нацистами євреїв та ромів.

Під час цієї трагедії світ втратив понад шість мільйонів євреїв. Символами Голокосту в Україні для мільйонів людей нашої країни та поза її межами став Бабин Яр у Києві, де може з’явитися однойменний центр вшанування жертв ШОА.

Згадується також Янівський концтабір у Львові або Дробицький Яр у місті Харкові – але географія розстрілів євреїв та людей інших національностей у роки Голокосту (1941-1943рр.) значно ширша, за словами доцента КНУ ім. Шевченко історика А. Рукаса

Відтак, за його словами в Україні невідома точна кількість знищених людей під час Голокосту. З 1вересня 2017 року встановлено пам’ятник в місті Києві вшанування євреїв, які загинули під час Голокосту в Бабиному Яру. (на картинці ілюстрація пам’ятника)

Бабин Яр – найбільше місце розстрілів на околиці великого європейського мегаполісу.

Про трагедію того часу ми знаємо як про загальне поняття Голокост, але у кожному населеному пункті є свій невеликий «Бабин Яр» де відбувалися розстріли людей. Точних даних і досліджень щодо жертв Голокосту у невеликих населених пунктах немає, справа пошуку ресурсів для визначення та уточнення кількості загиблих лягає на плечі ентузіастів та міських громад. Географія «Великої катастрофи» в Україні дуже широка, стверджує історик і наводить приклад: у селі Богданівка на Миколаївщині у період Голокосту було розстріляно понад 50 тисяч євреїв, проте ця інформація отримана здебільшого від місцевих мешканців.

Дослідник із Хмельниччини Дмитро Полюхович вивчав історію єврейського гетто у місті Ярмолинці де було знищено близько 25 тисяч осіб. Подібних міст у різних регіонах країни сотні, визначає дослідник.

(фотографія 1944 року, на ній частина «Бабиного Яру» на околиці Києва на території якої виявили тисячі тіл цивільних осіб, убитих нацистами)

У місті Сатанові, місцеві старожили розповідали, що зникали не лише євреї, а й українці і поляки  зі змішаних сімей, які не хотіли залишати своїх рідних. (на Хмельниччині)

Дослідник із Хмельниччини Дмитро Полюхович займався розслідуванням  зникнення людей у місті Сатанів. Там у роки Другої світової війни було розстріляно  кілька сотень євреїв.

Проблема досліджень і поширення інформації про ШОА у невеликих пунктах відсутність належного фінансування програм пошуку місць де у роки Голодомору та Голокосту загинули мільйони громадян різних національностей.

Висновок: Ви прослухали інформновини про трагедію світового масштабу в період Другої світової війни. Це необхідно знати всім, наскільки важливо дослідити й пам’ятати злочини у часи тоталітарного режиму Сталіна та Гітлера. Сьогодні в Україні розробляється великий проект про праведників Бабиного Яру, які рятували інших. Серед них брат митрополита Української греко-католицької церкви Андрія Шептицького – архієпископ Климентій, київський священик Олексій Глаголєв.

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Розробки уроків
Додано
22 березня 2021
Переглядів
165
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку