Пам'ятка дітям "Вибір професії"

Про матеріал
Кожна людина хоча б раз в житті обирала собі професію. Для прийняття правильного рішення при виборі професії тобі необхідно враховувати ряд факторів: власні побажання, психологічні особливості та можливості, не слід й забувати про потреби ринку праці. Для цього існує так звана «формула вибору професії», яка в загальному вигляді показує первинний алгоритм прийняття оптимального рішення в поєднанні наступних компонентів: «хочу»-«можу»-«треба». Розкриємо коротко суть цих складників.
Перегляд файлу

Алгоритм вибору професії

Кожна людина хоча б раз в житті обирала собі професію. Для прийняття правильного рішення при виборі професії тобі необхідно враховувати ряд факторів: власні побажання, психологічні особливості та можливості, не слід й забувати про потреби ринку праці. Для цього існує так звана «формула вибору професії», яка в загальному вигляді показує первинний алгоритм прийняття оптимального рішення в поєднанні наступних компонентів: «хочу»-«можу»-«треба».Розкриємо коротко суть цих складників.

 

 «ХОЧУ» - твої інтереси, нахили, мотиви, плани, професійні наміри. Це те заняття, яке ти робиш з цікавістю, з бажанням, за власною ініціативою. Якщо вибрана справа подобається, то ти охоче будеш працювати, підвищувати свою кваліфікацію, користуватися авторитетом. І в результаті більше зароблятимеш.

 

 «МОЖУ» - можливості особистості, тобто твій стан здоров'я, наявний досвід (знання, вміння, навички), психофізіологічні якості, здібності до різних видів діяльності. Наприклад, в якихось справах ти більш успішний, довго можеш працювати не втомлюючись, а в інших, навпаки, швидко починаєш нервувати, сердитись, у тебе нічого не виходить.

 

 «ТРЕБА» - потреби суспільства, тобто свої уявлення про обов'язок, моральні установки, ціннісні орієнтації, знання світу професій і перспективних спеціальностей, які користуються попитом на ринку праці, вірогідність працевлаштування за обраним фахом. Слід врахуватидцо отримання статусу безробітного - невиграшний початок трудової кар'єри. Тому обираючи професію потрібно узгодити свій вибір з потребами суспільства в кадрах, кон'юнктурою ринку праці.

Але кінцевий оптимальний вибір своєї професії можна зробити тільки тоді, коли ти проаналізуєш всі компоненти формули, співставиш їх між собою та з вимогами фаху до людини, і вони хоча би частково співпадуть між собою.

Не забувай, що обираючи професію, ти плануєш свій професійний шлях вперед. Тому важливо вивчати і історію професій.

Світ дуже швидко змінюється. З появою нових потреб суспільства з'являються нові технології, що народжують нові професії, на зміну одних приходять інші. Але також існують і «вічні» фахи, які ніколи не втратять своєї актуальності

(лікар, вчитель).

 

Основні кроки вибору професії

  1.    Складіть список професій, які вам подобаються, підходять.
  2.     Складіть список своїх вимог до професійного майбутнього.
  3.     Визначте важливість кожної вимоги.
  4.     Оцініть відповідність вимог професій до ваших якостей.
  5.                 Проаналізуйте, яка професія більше за інші підходить саме вам.
  6.                 Обговоріть свій вибір з батьками, вчителями, друзями, фахівцями.
  7.     Визначте практичні кроки до успіху.

Цінуйте час. Не витрачайте його дарма. Всі навики і вміння, яких ти набудеш під час навчання, стануть у пригоді, коли будеш шукати роботу. Зараз ти вирішуєш питання вибору вибору професії та ВНЗ, а потім потрібно буде працевлаштовуватися, життя так влаштоване, не можна втоачати ні хвилини.

Притча про вибір професії, успіх і наші прагнення

Чоловік приходить влаштовуватися двірником в компанію «Microsoft». У відділі кадрів йому задають питання, проводять тести і нарешті повідомляють:

-             Вітаємо, Ви прийняті. Залиште ваш e-mail - ми повідомимо вам про графік роботи.

-             Взагалі у мене навіть комп'ютера немає, - зізнається чоловік, - a e-mail і поготів.

-             На жаль, тоді ми не можемо працевлаштувати вас. Вас віртуально немає, а оперативний зв'язок з усіма співробітниками «Microsoft» по e-mail та узгодження ефективної командної роботи - ключове питання в нашій компанії.

Робити нема чого, чоловік йде і починає розмірковувати, як можна заробити гроші на комп'ютер. У кишені - $30. Він купує у фермера 10 кг яблук, виходить на жваву вулицю і продає «смачні і корисні еко-продукти». За кілька годин його стартовий капітал збільшується вдвічі, а через 6 годин - в 10 разів. Тут він розуміє, що з такими темпами можна прожити і без роботодавця.

Проходить час, чоловік купує автомобіль, відкриває спочатку маленький ларьок, потім магазин, а через 5 років він - власник мережі супермаркетів.

І ось він приходить застрахувати свій бізнес, а страховий агент просить його залишити свій e-mail для вигідних пропозицій. Наш бізнесмен, як і багато років тому, відповідає, що немає в нього ні e-mail, ні комп'ютера.

-               Просто вражає! - Дивується страховик, - такий величезний бізнес - і навіть немає особистого комп'ютера! Чого б ви домоглися, якби він у вас був?!

На що бізнесмен відповідає:

-               Тоді я став би двірником компанії «Microsoft».

Мораль: якщо у вас чогось немає, може, вам його й не потрібно?

Ця притча - про наші бажання, можливості і вибір.

Якщо щось не вдається, можливо, воно нам не потрібне. Або ми просто мало працюємо.

 

Волинський науковий ліцей

Волинської обласної ради

 

 

Алгоритм вибору професії

 

 

 

 

Підготувала:

Осійчук О.М.

 

 

 

 

Луцьк, 2023

doc
Додано
14 листопада 2023
Переглядів
283
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку