Пам’ятки історії як джерело історико-культурної інформації на прикладі "Ансамблю історичного центруЛьвова"

Про матеріал
Інформативна, візуально насичена, науково оформлена, хронологічно-послідовно структурована інформація, яка дозволяє ознайомитись із пам'яткою України внесеною в спадщину ЮНЕСКО, простежити історико-культурні зміни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ансамбль історичного центру. Львова

Номер слайду 2

ПЛАНВступ1. Високий замок і Підзамче2. Середмістя3. Ансамбль собору Святого Юра4. Включення до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКОВисновок

Номер слайду 3

Територія ансамблю історичного центру складається зі 120 га середньовічної та ренесансної частини м. Львова та території собору св. Юра на Святоюрській горі. Буферна зона Ансамблю історичного центру визначена межами історичного ареалу становить близько 3000 га.

Номер слайду 4

включає  частини,  що репрезентують кілька історичних етапів формуванняміського середовищата різняться за характером культурної спадщини, яку містять: Ансамбль історичного центру Львова1. Високий замок і Підзамче2. Середмістя3. Ансамбль собору Святого Юра

Номер слайду 5

Високий замок і Підзамче первинна частина міської структури, що виникла близько V ст. Згідно з археологічними даними, перше поселення на цих теренах з'явилося ще у ХІІ столітті в районі сучасної площі Старий Ринок.

Номер слайду 6

Охоплює замкову гору з рештками замку (ХІІІ ст.) та посад, на території якого в ХІІІ - початку ХIV століття було десять православних церков і монастирів, три вірменські церкви, два костьоли, мечеть і синагога.

Номер слайду 7

Високий замок і Підзамче(сучасний вигляд)

Номер слайду 8

Середмістя В 2 пол. ХІІІ ст. на території Середмістя вже існували спонтанно сформовані планувальні елементи: дорога, що провадила на південь, до Галича, трасою вул. Театральної біля Низького Замку до вул. князя Романа.

Номер слайду 9

Казимирівський привілей 1356 р. визначив новий етап освоєння території Середмістя. Найдавнішими реліктами забудови Середмістя є межові мури, пивниці та частини передніх трактів міських кам´яниць. При проведенні заходів з реґенерації історичного середовища слід зважати на факт усталення планувальної мережі

Номер слайду 10

Рубежем пізньосередньовічного етапу стала пожежа 1527 р., що випалила майже всю забудову Середмістя. Розвиток забудови почався за новими просторовими схемами, що визначили типове для Львова планування збережених пам’яток рядової забудови.

Номер слайду 11

Перетворення Львова у адміністративний центр провінції в складі Австрійської держави сприяло його відродженню на нових урбаністичних засадах. Ряд будинків, реконструйованих у кін. ХVІІІ – на поч. ХХ ст., переважно вирізняються високим рівнем архітектурної виразності. У 1910 р. Середмістя оголошено пам’яткою містобудування і відтоді подальша радикальна реконструкція припинилась.

Номер слайду 12

Середмістя (сучасний вигляд)

Номер слайду 13

Ансамбль собору Святого Юра. Розташований на терасі південно-західного узгір'я  за межами середньовічного міста

Номер слайду 14

В Ансамбль собору Святого Юра входить. Собор Святого Юра (1744-1770 рр.) Митрополичий палац (1772-1774 рр.)  Дзвіниця (1828 р.)огорожа з двома брамами: "від базару" (1770р.) та "від городу" (1772 р.).

Номер слайду 15

Включення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКОУ грудні 1998 р. в японському місті Кіото Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО вніс у свій Список (реєстраційний № 865) історичний архітектурно-містобудівний комплекс центральної частини міста разом з горою Високий замок і ансамблем собору Св. Юра загальною площею близько 120 га.

Номер слайду 16

Межі історичного ареалу м. Львова (2329 га), що є буферною зоною об’єкта, визначені та затверджені Рішенням виконкому Львівської міської ради № 1311 «Про затвердження меж історичного ареалу та зони регулювання забудови м. Львова» від 09.12.2005 р. і передані до Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у 2008 році.

Номер слайду 17

Площа буферної зони об'єкта Світової спадщини ЮНЕСКО "Львів: Ансамбль історичного центру" (УКРАЇНА) (C 865 bis) – 2179 га”.

Номер слайду 18

Дякую за увагу!Виконала Студентка 502 групи. Напрям підготовки“Історія. Середня освіта”Пилип’ юк Мар’яна

pptx
Додано
1 грудня 2020
Переглядів
938
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку