ПАМ’ЯТКИ МИСТЕЦТВА ПІВНІЧНОГО ПРИЧОРНОМОР’Я І СКІФІЇ (презентація)

Про матеріал
Презентація до уроку мистецтва (матеріали розроблені за підручником "Мистецтво" для 8 класу, автор - Людмила Масол).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПАМ’ЯТКИ МИСТЕЦТВА ПІВНІЧНОГО ПРИЧОРНОМОР’Я І СКІФІЇ

Номер слайду 2

Увесь світ захоплюється скарбами південноукраїнських степових «пірамід», сповнених загадок стародавньої цивілізації — Скіфського царства. Хто ж такі скіфи? Упродовж століть ці войовничі кочові племена, які прийшли з Азії, панували на просторах нашої країни. Столицею скіфської держави був Неаполь Скіфський (розташований на околиці сучасного міста Сімферополя).

Номер слайду 3

Майже одночасно зі скіфами в Північному Причорномор’ї з’явилися колонізатори з Греції (з VІ ст. до н. е.). Вони засновували на узбережжі Чорного та Азовського морів поліси, а саме: Ольвію (на Бузькому лимані, Миколаївська обл.), Тіру (нині м. Білгород-Дністровський), Херсонес (на території сучасного м. Севастополя), Пантікапей (нині м. Керч). Колонії швидко розвивалися і ставали носіями культури Еллади в нашому краї. Національний історико-археологічний заповідник «Ольвія»

Номер слайду 4

Скіфи налагодили з греками-переселенцями продуктивне творче партнерство, у результаті якого виникло оригінальне поєднання витонченої античної майстерності й неповторного колориту культури давніх кочовиків. Отже, скіфська культура формувалася на перехресті Заходу і Сходу. Про високорозвинену цивілізацію скіфів згадував історик античності Геродот. Збереглися залишки архітектурних споруд, кам’яні статуї воїнів, які в народі прозвали «скіфськими бабами», зброя та обладунки, посуд, золоті ювелірні вироби.“Скіфські баби” (м. Ізюм)

Номер слайду 5

Скіфи вважали, що золото має магічні властивості, тому предмети із цього металу слугували оберегами. Головні убори, пояси, одяг, взуття скіфи прикрашали пластинками-аплікаціями із золота. На них надзвичайно реалістично зображені тварини: коні, олені, лосі, гірські козли, пантери тощо. Фантазія митців яскраво виявилася в анімалістичних образах крилатих левів, грифонів з орлиними головами, сирен, сфінксів та інших міфологічних істот. Такі стилізовані вироби — взірці так званого скіфського «звіриного стилю». Зразки скіфського золотарства: гребінь з кургану Солоха (Запорізька обл., пластини із зображенням тварин

Номер слайду 6

Оригінальні зображення виконували в техніці невисокого рельєфу за допомогою лиття, кування, тиснення, карбування. У багатофігурних композиціях також можна спостерігати сюжети з життя скіфів (полювання, повсякденна праця, епізоди битв, ритуали). Нікопольська скіфська срібна амфора

Номер слайду 7

До шедеврів скіфського ювелірного мистецтва світового значення належить золота пектораль із кургану «Товста Могила» (Дніпропетровська обл.). Форма цієї нашийної прикраси скіфського царя нагадує серп. Вага виробу становить 1140 г, а діаметр — понад 30 см. Борис Мозолевський, археолог й поет, їз знайденою ним золотою пектораллюhttps://www.youtube.com/watch?v=e9 QLLHBc. Jc. Y

Номер слайду 8

Композиція пекторалі складається з трьох ярусів, два з яких сюжетні, розділені орнаментальною середньою частиною з рослинними мотивами. Унизу зображено динамічну сцену боротьби міфологічних і реальних звірів. Угорі — побутові сцени з життя скіфів за участі домашніх тварин. Одна з версій-інтерпретацій трактує пектораль як візуальне відображення скіфської легенди про золоте руно та двох братів, які вирушили на його пошуки. Ювелір, який виготовляв пектораль, досяг художньої виразності, використовуючи різні технічні прийоми: лиття, гравірування, паяння, інкрустацію.https://localhistory.org.ua/texts/statti/pokhodit-vid-boga-nalezhit-ukrayini-taiemnitsi-skifskogo-zolota/Стаття “Таємниці скіфського золота”

Номер слайду 9

Неповторний характер життя, культури й мистецтва скіфів стимулював уяву митців. За мотивами історії давнього народу виникла «Скіфська сюїта» Сергія Прокоф’єва — своєрідна оркестрова фреска. Твір належить до програмної музики, але зміст чотирьох частин досить умовний. Перша і друга частини сюїти передають войовничу стихію кочівників. Тут панує могутнє звучання мідних духових інструментів. Третя частина — ліричний ноктюрн, сповнений спокою і чарівності, витонченого колориту нічної природи, яка ніби заспокоїлась після вирування пристрастей. У фінальній частині звучання оркестру «малює» монументальну картину величної ходи, що захоплює дух вольовими ритмами й бурхливим звуковим потоком. Оркестровими барвами композитор створює образ сліпучого променистого сонця, якому поклонялися скіфи.

Номер слайду 10

С. Прокофьєв «Скіфська сюїта для симфонічного оркестру»Поясніть, яка роль контрасту, динамічного розвитку в «Скіфській сюїті». Як композитор застосовує темброві можливості оркестру для посилення картинності? Висловте власні враження від музики.https://www.youtube.com/watch?v=p. PYWZYh. Wu. Gw

Номер слайду 11

Разом зі скіфською культурою в містах Північного Причорномор’я інтенсивно розвивалося античне мистецтво, широкого вжитку набули вироби, привезені з метрополії. Сформувався своєрідний елліно-скіфський стиль, у якому поєдналися традиції степовиків і греко-римлян. Архітектура Причорномор’я — храми, театри, будинки — не збереглися в первісному вигляді, лише їхні рештки. Про високий рівень розвитку античного мистецтва свідчать вишукані мозаїки Херсонеса, Ольвії, які прикрашали архітектурні споруди й вулиці полісів. Херсонес (м. Севастополь)

Номер слайду 12

3 D візуалізація давньогрецької колонії Ольвія

Номер слайду 13

3 D візуалізація давньогрецької колонії Ольвія

Номер слайду 14

3 D візуалізація давньогрецької колонії Ольвія

Номер слайду 15

3 D візуалізація давньогрецької колонії Ольвія

Номер слайду 16

3 D візуалізація давньогрецької колонії Ольвія

Номер слайду 17

3 D візуалізація давньогрецької колонії Ольвія

Номер слайду 18

3 D візуалізація давньогрецької колонії Ольвія

Номер слайду 19

Про високий рівень розвитку античного мистецтва свідчать вишукані мозаїки Херсонеса, Ольвії, які прикрашали архітектурні споруди й вулиці полісів. Твори монументального живопису місцевих художників, які прикрашали будинки, склепи й саркофаги заможних громадян, мають цікаву композицію, кольорову гаму, вражають реалістичністю міфологічних образів. Митці з Пантікапея, засвоюючи античні художні традиції, надавали розписам регіональних ознак. Голова Богині Деметри, майстерня художника - розписи зі склепів у Пантікапеї (Керч)

Номер слайду 20

Під час розкопок стародавніх причорноморських поселень було знайдено постаменти з написами богів із різних куточків античного світу. Грецька скульптура втілювала ідеали краси досконалої людини. Статуї з вапняку, мармуру, бронзи прикрашали площі й вулиці полісів. Творчість місцевих митців представлена здебільшого в рельєфі й дрібній пластиці. Статуетки з коштовних металів і дерева були окрасою інтер’єрів храмів, жител заможних мешканців. Портрет Понтійського царя Мітрідата VІ Євпатора. Мармурова голова богині з Пантікапея

Номер слайду 21

Про вплив еллінізму в декоративному мистецтві свідчать форми й оздоблення керамічного та срібного посуду (амфор, ваз) із вишуканими візерунками. Дерев’яні саркофаги прикрашали різьбленням, інкрустаціями. Керамічний посуд, монети, прикраси з Ольвії

Номер слайду 22

Ювелірне мистецтво Північного Причорномор’я привертає особливу увагу майстерністю, оригінальністю, технічною віртуозністю. Форми та види виробів грецьких ювелірів були надзвичайно різноманітними. Жінки носили намисто, персні, браслети, сережки різних типів, головні прикраси (вінки, діадеми, гребні для волосся). Поширені способи виготовлення — кування з цільного шматка золота або срібла, у декорі — різьблення й гравірування. Деякі деталі, виконані в мікротехніці, можна побачити тільки через лінзу.

Номер слайду 23

Відколи заснували колонії на півдні сучасної України, активно розвивалося театральне і музичне мистецтво. Вважали, що музика і театр сприяють гармонійному розвитку людини, її шляхетності. На вистави й агони, що відбувалися в Херсонесі, збиралося понад три тисячі вільних громадян! Теракотові статуетки акторів і маски віднайдені в Боспорі. Херсонес Таврійський: античний амфітеатр

Номер слайду 24

Про музичне мистецтво скіфів і греків-переселенців Причорномор’я свідчать знахідки інструментів, їхнє зображення на виробах ужиткового мистецтва. З-поміж них: струнні (ліра, кіфара, трикутна арфа), духові (сірінга, авлос). Так, малюнок на ольвійському кратері з двома кіфаристками віднайдено на острові Березань (Миколаївської обл.). З Ольвії походить і теракота Атіса із сірінгою в руках. Фігурки сирен (птахів із жіночими головами) з лірами в руках, що символізували солодкоголосий спів, підвішували на прикрасах. У степових курганах знайдено барабани й бубни з металевими дзвіночками, тимпани, брязкальця, що відрізняються за формами й розмірами.

Номер слайду 25

Підсумки1. Схарактеризуйте скіфський «звіриний стиль». 2. Розкажіть про музичне мистецтво скіфів і грецьких полісів Північного Причорномор’я. 3. Які взаємовпливи існували в мистецтві Північного Причорномор’я? Наведіть приклади взаємозбагачення культур Сходу і Заходу.

Номер слайду 26

Домашнє завдання. Повторити матеріал презентації ( або підручник: стор. 26-33). 2. Виконати творче завдання на стор. 34-35 (варіант за вибором).

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 8 клас, Презентації
Додано
11 липня
Переглядів
19
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку