Пам'ятки природи Одеської області

Про матеріал
Матеріал підходить для уроків ЯДС, а також для виховної години з дітьми 1-4 класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пам'ятки природи Одеської області

Номер слайду 2

Одещина – це колоритний південний край України з унікальними природними комплексами та культурно-історичними багатствами. Регіон розташований на узбережжі Чорного моря, тут чудова природа і своєрідний клімат. Природно-заповідний фонд Одеської області включає один біосферний заповідник, по 2 національні й регіональні ландшафтні парки, а також низку заказників і пам’яток природи. Дунайський біосферний заповідник. Національний природний парк “Тузловські лимани”Національний природний парк “Нижньодністровський”Національний природний парк «Куяльницький»Регіональний ландшафтний парк “Ізмаїльські острови”Регіональний ландшафтний парк “Тилігульський”

Номер слайду 3

Дунайський біосферний заповідник – унікальне місце, яке зберегло в собі риси дикої, гарної природи в первозданному вигляді. Заповідник розташований в дельті Дунаю в околицях міста Вилкове, Ізмаїльського району Одеської області. На території заповідника ви зможете зустріти:45 видів ссавців (7 видів в Європейському червоному списку, 19 – в Червону книгу України);107 видів риб (7 видів в Європейському червоному списку, 15 – в Червону книгу України);350 видів птахів (11 видів в Європейському червоному списку, 68 – в Червону книгу України);950 видів різних рослин. На території Дунайського біосферного заповідника проводяться екскурсії для всіх бажаючих.

Номер слайду 4

З висоти пташиного польоту обриси Національного природного парку “Тузловські лимани” нагадують корону – символ влади і могутності міфічного бога моря Посейдона. Це 13 лиманів, які смарагдово-блакитними скельцями виблискують уздовж Чорноморського узбережжя між Дунаєм та Дністром. Цей край славиться безмежним піщаним пересипом зі сліпучо-білим піском, лагідним і теплим морем, цілющими лиманами. Тут перехоплює подих у поціновувачів дикої природи.

Номер слайду 5

Заплющіть очі і уявіть царство птахів та риб, що розкинулося аж ген до обрію через лиман, озера, очерети, і заплавні луки та ліси, розлогий Дністер і стрімкий Турунчук. Смарагдові влітку та золотаво-охристі взимку зарості очерету та рогозу стали домівкою для багатьох видів унікальних тварин. Тут, в очеретах, нерестяться риби, ховається лісовий кіт, полюють річкова видра і європейська норка, на хвилях лиману та озер відпочивають рожеві пелікани і лебеді, коровайки та качки, кулики і баклани, а орлани та луні пильнують здобич з блакитних небес. У чарівному заплавному лісі, оксамитових луках та на стрімких берегах ростуть сотні видів рослин Все це – велика дельта Дністра, яку оберігає Нижньодністровський національний природний парк. Мандруючи стежками і маршрутами парку, пам’ятайте – дельта Дністра відкриває свої таємниці голосами, барвами і запахами тим, хто поважає природу та вміє терпляче очікувати, бачити, чути і відчувати. Насолоджуйтесь!

Номер слайду 6

Національний природний парк «Куяльницький»Куяльницький лиман – унікальне родовище мулових грязей і ропи. Його цілющі властивості фахівці порівнюють з Мертвим морем. Тут живуть цікаві тварини та ростуть рідкісні рослини. Також територія має історично-культурну цінність: перші поселення в районі Куяльницького лиману датуються початком І тисячоліття до нашої ери, а в околицях виявлено скіфські кургани та залишки грецького поселення ІІІ-ІV століть до нашої ери.

Номер слайду 7

В Ізмаїльському районі, біля села Стара Некрасівка в 1993 році був заснований регіональний ландшафтний парк, до складу якого увійшли острови Кілійського гирла Дунаю Татару, Великий Далер і Малий Далер. Особливий для огляду інтерес представляє острів Татару, що вражає первісною красою внутрішнього мальовничого озера і недоторканими заплавними лісами, де можна побачити дикого кабана, лисицю, видру, єнотоподібного собаку, борсука та інших представників світу тварин. Унікальність острову надає симбіоз рослин, занесених до Червоної книги України (сальвінія пливуча, плавун щитолисник) і до Червоного списку Одеської області (латаття біле, кубушка жовта, виноград лісовий). Тут можна зустріти досить рідкісних птахів таких як малий баклан, рожевий пелікан, кучерявий пелікан. Вченими зареєстровано гніздування 60 видів птахів, а ще 17 видів прилітають на гніздування не постійно.

Номер слайду 8

Регіональний ландшафтний парк «Тилігульський» - найчистіший заповідник Причорномор`я, який був заснований в 1995 році. Створено парк був з метою збереження унікальної природи Тилігульського коси і популяризації її у туристів. Її працівники проробляють величезну роботу, щоб зберегти первозданність місцевих красот. Природа парку дивує навіть бувалих «зелених» туристів. Кристальні лимани, таємничі болота і незаймані степи стали притулком для тисяч видів тварин. Багато хто з мешканців занесені в Червону книгу Європи. Крім чистого повітря, на території парку можна оздоровитися і іншим способом. Заповідник багатий на сірководневі бруду, їх лікувальні властивості відомі сотні років.

Номер слайду 9

Савранський ліс розташований в Савранському районі Одеської області. Територія лісу перевищує 20 гектар. Це змішаний ліс. Тут зустрічаються ялини, сосни, дуби, клени та берези. Особливо красиво в лісі на початку осені. Більшість дерев одягаються в золоті вбрання. Навколо стоїть гіркуватий аромат листя і грибів. Савранський ліс розташувався на правому березі річки Південний Буг. Тому влітку, після прогулянки і збору ягід, обов'язково викупайтеся в освіжаючих річкових водах. Весна і літо - це особливий період в житті лісу. Все навколо оживає і наповнюється енергією. І ліс готовий ділитися цим зарядом з кожним туристом. Місцеві жителі пов'язують з Савранський лісом дуже багато легенд та історій. За однією з версій десь в лісі заховані великі багатства однієї заможної дворянської родини. Також розповідають, що не один раз бачили в гаях лісу міфічні істоти, схожі на лісових фей.

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
29 листопада 2023
Переглядів
269
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку