Пап’є-маше. Виготовлення тарілочки технікою пап’є-маше.

Про матеріал
Пап’є-маше (фр. papier-mache, букв, «жований папір») — паперова маса з клейкими речовинами й наповнювачами, з якої виготовляють іграшки, маски, посуд, театральну бутафорію тощо. Виготовляти вироби за технікою пап'є-маше дуже цікаво і зовсім нескладно, але ця робота потребує терпіння та акуратності. В процесі виготовлення виробу існує лише одна складність, так як потрібно довго сушити матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пап’є-маше. Виготовлення тарілочки технікою пап’є-маше. Підготувала Семенюк Софія Павлівна Вчитель трудового навчання

Номер слайду 2

- Діти, а хто мені із вас скаже що таке аплікація?

Номер слайду 3

А які ви знаєте види аплікації?

Номер слайду 4

- Що таке об’ємна аплікація?

Номер слайду 5

- Як виготовляти плоску іграшку?

Номер слайду 6

Відгадування загадку Не каструля, не пательня, не чашка, не горщик, насипають в неї кашу, наливають борщик.

Номер слайду 7

А коли ви виготовите тарілочку, то зможете подарувати її мамі, бабусі, сестричці, або подружці. Або ж поставити у себе на столі і класти туди горішки сухарики та різні солодощі.

Номер слайду 8

— Що таке пап’є-маше? Пап’є-маше (фр. papier-mache, букв, «жований папір») — паперова маса з клейкими речовинами й наповнювачами, з якої виготовляють іграшки, маски, посуд, театральну бутафорію тощо. Виготовляти вироби за технікою пап'є-маше дуже цікаво і зовсім нескладно, але ця робота потребує терпіння та акуратності. В процесі виготовлення виробу існує лише одна складність, так як потрібно довго сушити матеріал.

Номер слайду 9

Існує декілька способів виконання робіт із пап'є-маше. Зараз давайте спробуємо розглянути ці способи та дізнатися різницю в виконанні робіт. Існує три технології виготовлення виробів з пап’є-маше. За першою виріб виготовляють пошаровим наклеюванням маленьких шматочків мокрого паперу на заздалегідь приготовлену модель. У класичній техніці наносять від кількох до 100 шарів паперу. Зараз для цього часто використовують клей, а раніше застосовували крохмальний клейстер. За другим методом вироби формують з рідкої паперової маси. Папір, розрізаний на дрібні шматочки, заливають гарячою водою і на добу поміщають у тепле місце.

Номер слайду 10

Потім масу кип’ятять, віджимають, розпушують і висушують. Отриману паперову масу ретельно перемішують з крейдою. До паперово-крейдяної суміші, постійно помішуючи, додають клей до отримання пластичного сметано- образного тіста. Як клей використовують суміш крохмального клейстеру і столярного клею. Тісто виливають у приготовлену форму або наносять шаром на її поверхні та витримують до повного висихання.

Номер слайду 11

Також терміном пап’є-маше називають техніку виготовлення тонкостінних, але жорстких зліпків з невеликих уривків паперу, що в багато шарів приклеюють на певну форму. Частіше використовують газетний папір. Іноді до шарів паперу додають шари тканини/марлі, щоб виріб став міцнішим.

ppt
Додано
16 лютого 2021
Переглядів
554
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку