Патріотичний урок "До Дня Гідності та Свободи"

Про матеріал
Патріотичний урок з історії України для учнів 9-11 класів. Тема уроку"День Гідності та Свободи"
Перегляд файлу

                    

Тема. День гідності та свободи. 

Мета: ознайомити учнів з історією виникнення свята ;   пояснити поняття               « гідність» та «свобода» ; формувати  розуміння єдності і цілісності України, усвідомлення себе українцем, почуття особистої відповідальності за долю держави, готовність служити Батьківщині  та стати на захист державних інтересів країни.

Хід заходу

 Вступне слово вчителя

 Доброго дня! Ми з вами проведемо патріотичний урок присвячений Дню Гідності та Свободи.

    Сьогодні у  нашій державі ми відзначаємо –« ДЕНЬ ГІДНОСТІ ТА СВОБОДИ».

21 листопада на честь початку  двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року) ми відзначаємо день Гідності та Свободи .21 листопада  є   наступником свята Дня Свободи, що відзначалося на честь Помаранчевої революції з 2005 по 2011 роки 22 листопада, поки не було скасоване указом Президента Віктора Федоровича  Януковича.

     Дане свято Встановлене «з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року - лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору…» згідно з указом Президента України Петра Порошенка  «Про День Гідності та Свободи» від 13 листопада 2014 року.

Ми говоримо з Вами про цей день сьогодні, а що ж таке «Гідність», «Свобода»

(Питання до класу Що таке «Гідність»?, «Свобода»?)

Бабійчук Ігор

Гі́дність — це поняття моральної свідомості, яке виражає уявлення про цінність  людини, як моральної особистості, а також категорія етики, що означає особливе моральне ставлення людини до самої себе і ставлення до неї з боку суспільства, в якому визнається цінність особистості. 

Гідність є одним з ключових понять конституції України (ст. 3, 21, 28, 41, 68, 105). В ній, зокрема, визнано гідність однією з «найвищих соціальних цінностей» в Україні (ст. 3), задекларовано, що «усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах» (ст. 21) та що «кожен має право на повагу до його гідності» (ст. 28).

Лиманюк Ян

Свобода — це юридична можливість людини поводитись відповідно до своїх волевиявлень, тобто робити все, що бажається, але тільки те, що не заборонено законом і не спричиняє невиправданої шкоди правам і свободі інших людей. 

«Метод гронування » З чим у вас асоціюється слова «Гідність», «Свобода»

( розділитися на дві групки, вийти до дошки і зробити написи).

Гідність – самоповага, чесність, вміння себе та свої думки тримати чистими.

Свободанезалежність, воля, бажаний стан, омріяні відчуття.

 Сьогоднішнє свято  відзначається  на честь вшанування Революції Гідності – події в історії сучасної України, яка змінила життя багатьох українців, їхнє бачення світу і себе у ньому.

 Саме 4 роки тому  21 листопада в Києві почалися студентські акції протесту, спричинені несподіваним одностороннім рішенням влади відкласти підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом за часів В.Ф. Януковича. ( відео Хронологія подій -5 хв.)

 

G:\фото\DSCN5767.JPG

 Після жорстокого побиття студентів та розгону Євромайдану, мирний протест переріс у масові зібрання – щотижневі віче для підтвердження своїх поглядів, громадського спротиву – та постійні сутички між протестувальниками та спец призначенцями, наслідком яких стала трагічна загибель понад 100 людей – Героїв Небесної Сотні… ( показ відео – Герої Небесної Сотні 2.38 хв.).

Кого називають Героями Небесної Сотні?  

    Серед Героїв Небесної сотні були наші земляки. жителі Черкащини?

Повідомлення учениці + презентація

G:\фото\20181121_085813.jpg

 

       Протестувальників, котрі під час Революції Гідності загинули на столичному Майдані Незалежності в ході сутичок із силовими структурами, прийнято називати Небесною Сотнею. З Черкаської області тоді загинуло семеро жителів. Це Максим Горошишин (с. Грушківка, Кам’янський район), Юрій Паращук (м. Тальне), Юрій Пасхалін (с. Носачів, Смілянський район), Андрій Саєнко (м. Сміла), Віктор Чернець (с. Подібна, Маньківський район), Віталій Смоленський (с. Фурманівка, Уманський район), а також Василь Сергієнко (м. Корсунь-Шевченківський). Президент Петро Порошенко посмертно присвоїв їм звання Героїв України. 

Серед героїв є наші односельці, які захищають кордони сходу України.

60 осіб – воїни учасники АТО серед яких є ті яких діти навчаються в нашій школі.

А саме - Олег Бабій, Віталій Баранюк, Валентин Пронь, Віталій Опалко, Олег Гриценко, Анатолій Грищенко, Костянтин Завада, Сергій Лянчук, Василь Макогоненко, Петро Присяжнюк, Олександр Тітов, Костянтин Тащі, Петро Фіщенко.

G:\фото\DSCN5770.JPG

          Одним із героїв, добровольців, якому на жаль не судилося повернутися з війни це був  наш односелець  Анатолій Поліщук про якого вам розповість учениця Федорчук Аліна та Семенюк Аліна.

( повідомлення учнів).

Прошу вшанувати хвилиною мовчання світлу пам'ять нашого Героя!

В нашій школі є стенд «Хоробрі серця» де поміщені фото наших Героїв також  є меморіальна дошка на якій викарбуване ім’я героя – Анатолія Поліщука, колишнього учня нашої школи.

   Як названа Революція Гідності? ( Євромайдан).

Яке значення мала Революція Гідності? ( повідомлення Караськов).

    «Революція Гідності» –– об’єднала весь український народ навколо високої мети – відстоювання незалежності України, її розвитку в європейському співтоваристві, захисту демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, досягнення гідного рівня життя й праці.

 Зараз, коли Асоціацію з ЄС уже підписано, ми вшановуємо учасників тих історичних подій – справжніх патріотів країни, достойних нащадків своїх героїчних предків, і сповнені гордістю за наших співвітчизників, які понад усе цінують свободу і гідність.

 Сьогодні боротьба за незалежність України, її суверенітет, кордони продовжується, і від зовнішньої агресії нас захищають такі ж патріоти й щирі люди, які були на Майданах міст та містечок нашої країни.

 Відзначаючи річницю Революції Гідності, ми  творимо  історію, яку пишемо  разом.

Вашій увазі пропонується перегляд фільму

(Перегляд фільму «Революція гідності. Хронологія подій»)

G:\фото\DSCN5766.JPG

Вчитель

      Україна - багата держава. У ній  живе волелюбний народ, який прагне до гідного життя та свободи. Нас не здолати, бо ми є сильний український народ!

Вчитель

     Сьогодні, в цей час, ми маємо, як ніколи, проявити свою любов до рідної Вітчизни. Саме сьогодні, коли  розпочато неоголошену війну проти волі, незалежності українців. Зараз нашій країні як ніколи потрібно бути єдиною та згуртованою. На цілісність нашої держави посягнули вороги і багато наших земляків на сьогодні мобілізовано до лав українського війська. Вони з честю захищають кордони нашої держави, борються за її єдність та цілісність.

Як сучасні літератори описують Україну в віршах

Учень

Нехай ніхто не половинить,

Твоїх земель не розтина,

Бо ти єдина, Україно,

Бо ти на всіх у нас одна.

Одна від Заходу й до Сходу

Володарка земель і вод -

Ніхто не ділить хай народу,

Бо не поділиться народ.

І козаки, й стрільці січові

За тебе гинули в полях.

У небесах сузір'я Лева

Нам світить на Чумацький Шлях.

Стражденна чаєчко-небого,

Єдині два твої крила.

Виходим, нене, у дорогу,

Аби ти вільною була.

Нехай ніхто не половинить

Твоїх земель, не розтина,

Бо ти єдина, Україно,

Бо ти на світі в нас одна.

Вчитель

 Ви частинка народу. Без вас, без усіх нас немає ні народу, ні історії. І нам творити нову історію держави, що займе належне місце серед вільних і рівних країн планети. Саме  Цицерон  сказав: «Люблять Батьківщину не за те, що вона велика, а за те, що вона твоя».

 Подумайте, що для вас значить Україна? Дайте відповідь, продовживши речення «Для мене Україна це ….».

Вчитель

На цьому ми будем закінчувати урок, закінчу я його віршованими рядками

 Поклонімося часу, що панує над нами,
Та подякуймо долі, що веде нас роками.
Усміхнімося сонцю, що в дорозі нам світить,
Поцілуймо цю землю, адже ми її діти.
Та давайте не будем на життя нарікати,
А берімо від нього те, що може нам дати.
Те, що нам полишили прабатьки в Заповіті,
Те, що в памяті нашій найцінніше у світі.
Не допитуймось, що-це та ще й звідки береться,
Адже маєм у спадок те, що гідністю зветься.
То ж велично й шляхетно, не втрачаючи честі,
По тернистих дорогах маєм спадок пронести.
Так пронести, щоб совість не похитнулась,
Зодоволено предки з небес посміхнулись.
І не думаймо, навіть, що важка наша ноша,
Адже в кого є гідність, в того й доля хороша.
Той із совістю в дружбі, і повагу той має,
Того шана людська і любов не минає.
Совість, шана, любов, безперечно,
Є платнею за те, що ми віддано й гречно
По тернистих шляхах наших гідно ідемо

 

docx
Додано
29 березня 2019
Переглядів
16988
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку