Пауль Маар. Машина для здійснення бажань. Знайомство з автором

Про матеріал
У Презентації Ви можете знайти відомості з життя та творчості Пауля Маара, ілюстрації до його творів, питання до твору "Машина для здійснення бажань"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Пауль Маар  народився  у  Швайнфурті  13 грудня 1937 року  . Коли йому три місяці, мати помирає. Дитинство затьмарене ранньою втратою матері та тяжким становищем війни та повоєнного періоду. Батько повторно одружується і незабаром призваний у солдати. Пауль Маар довго його не побачить. Він прожив з бабусею та дідусем у маленькому селі в Майнфранкені кілька років. У своєму ресторані дід розповідає гостям історії, які трапилися з ним на тижні. Пауль Маар зрозумів, як переробити реальні події в цікаву історію. Дід, тепла і доброзичлива людина, стає для хлопчика справжнім батьком. Він закликає Пауля Маара писати власні історії і видавати у вигляді буклетів.

Номер слайду 4

Після тривалого військового полону батько повертається додому. Для того, щоб син мав змогу відвідувати середню школу, родина переїжджає назад у Швайнфурт, де Пауль Маар відвідує наукову середню школу. Стосунки між батьком і сином непрості. Особливо з читанням книжок, бо батько вважав, що читання — це лише втрата часу, тому вдома їх майже не було. Хлопець записався до бібліотеки, однак приносити книжки додому йому також заборонялося. Тоді він домовився зі шкільним приятелем після уроків читати улюблені книжки в нього вдома. Після закінчення гімназії Пауль міг самостійно обирати шлях

Номер слайду 5

Під час навчання з Пауля Мааря часто знущалися хлопці, сильніші за нього .  Його спогади відображені в автобіографічних образах: Мартін Ташенб'є робить те ж саме з сильнішими хлопцями, тоді як Ліппель часто таємно присвячує себе улюбленим книгам, непоміченим батьками. Пауль Маар зазначав, що дитячий письменник або пригадує у своїх творах власні щасливі дитячі роки, або вигадує прекрасний світ дитинства, якого не мав у дійсності. Про себе він казав, що належить до других, тому в його казкових історіях панує радість і довіра, відсутні безглузді обмеження й образи дітей з боку дорослих. Пауль Маар вже вирішив, чим хоче займатися, коли навчався в школі: образотворчим мистецтвом. Під впливом співака та актора Арістіда Бруанта з Тулузи Лотрек він приходить до школи переважно одягнений у чорне, з червоним шарфом та чорною шапкою.

Номер слайду 6

У школі Абітура Пауль Маар познайомився зі своєю майбутньою дружиною Неле Балхаус, яка була єдиною дівчиною, що відвідувала середню школу для хлопців. Закінчивши середню школу, він вивчав живопис та історію мистецтва в Штутгарті. Під час навчання він писав вірші та експериментальні тексти, спочатку для дорослої аудиторії.

Номер слайду 7

Коли у Пауля Маара звявилося троє дітей, він переживає дитинство, яке відрізняється від його власного.  Вивчення численних класиків, особливо американської дитячої літератури, викликає в ньому бажання : «Я хотів би зробити щось подібне!» Він починає писати для дітей. Перша дитяча книга Пауля Маара «Татуйована собака» опублікована Фрідріхом Етінгером.  У розмові з видавцем Фрідріхом Етінгером пауль Маар вирішив, що для підвищення репутації автора потрібно підкреслити, що він письменник для дорослих. Тоді Фрідріх Етінгер взяв рукопис і повернув його Паулю Маару зі словами: «Мене не цікавить автор, який розглядає дитячу літературу як літературу другого сорту. Я опублікую вашу книгу за однієї умови: щоб ви продовжували писати для дітей і надалі».

Номер слайду 8

Великим попитом серед читачів користуються казкові повісті «Що не день, то субота" (нім. "Eine Woche voller Samstage"), "Машина для здійснення бажань, або Суботик повертається в суботу" (нім. "Аш Samstag kam das Sams zuruck"), "Китобус" або Нові цятки для Суботика" (нім. "Neue Punkte fur das Sams"), "Суботик у небезпеці" (нім. "Sams in Gefahr"). Кожна нова історія про Суботика розповідає про добре створіння з поросячим носиком, що має енергійний характер і здатне зробити такими всіх людей, з якими зустрічається. Образ Суботика є втіленням природного й дитячого погляду на світ. Суботик обирає собі тата — трохи старомодного й нудного пана Пляшкера, котрий усього боїться. Як поступово змінюється новоспечений татусь, розповідається в дев'ятьох книжках про Суботика.

Номер слайду 9

За казкові твори, малюнки до них і сценарії П. Маар отримав високі відзнаки різних країн. Письменник став двічі лауреатом німецької премії дитячої літератури, Держаної премії Австрії, німецької національної літературної премії та багатьох інших. 1998 р. він отримав найвищу нагороду ФРН — орден за заслуги перед Федеративною Республікою Німеччиною. Його називають найпо-пулярнішим серед сучасних дитячих драматургів Німеччини, Австрії та Швейцарії. Письменник мешкас в старовинному німецькому місті Бамберзі разом із дружиною та дітьми.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

- У який день з’явився Суботик? - Скільки тижнів чекав пан Пляшкер на повернення сина? - Що мало відбутися у четвер, щоб Суботик повернувся? - З ким завітав у гості пан Вівторакус? - Для чого Пляшкер замовив три бляшані листки? - Що робив Суботик кожного ранку? - У що був одягнений Суботик? - Яке мав волосся головний герой? - Якого кольору були веснянки Суботика? - Якого кольору був водолазний костюм героя? - На чиєму горищі опинилися герої? - Перше бажання пана Пляшкера для машини для здійснення бажань?

Номер слайду 13

- У якому ресторані хотіли пообідати герої? - Що сталося з папугою пана Вівторакуса? - Де відпочивали пан Пляшкер та Суботик? - Хто хотів врятувати героїв з безлюдного острова? - Яке бажання загадав пан Вівторакус,коли потрапив до машини для здійснення бажань? - Що сталося з машиною для здійснення бажань? - Хто ремонтував машину для здійснення бажань? - Останнє і головне бажання пан Пляшкера?

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Як змінилося життя пана Пляшкера з появою Суботика? Намалювати ілюстрації до улюбленого епізоду з твору Виконати тест на сайті Повідомте учням Код доступу 441565 Попросіть учнів використати цей код, відкривши посилання join.naurok.ua

Номер слайду 15

z-3.jimdofree.com › мої-уроки-зарубіжної-літератури rejtornatalia.blogspot.com › 2016/01 › blog-post_0 Paul Maars Homepage: Das Sams

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Maievska Liliya
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
13 травня 2020
Переглядів
4361
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку