Павло Скоропадський – останній гетьман України

Про матеріал
Павло Петрович походив із давнього відомого роду. Скоропадські - один з найшляхетніших українських родів, який упродовж кількох століть грав провідні ролі у вітчизняній політичній та культурницькій історії. Скоропадський народився 3 (16)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Павло Скоропадський – останній гетьман України

Номер слайду 2

Павло Петрович походив із давнього відомого роду. Скоропадські - один з найшляхетніших українських родів, який упродовж кількох століть грав провідні ролі у вітчизняній політичній та культурницькій історії. Скоропадський народився 3 (16) Травня 1873 року на німецькому курорті Вісбаден. Освіту Павло Петрович розпочав з Стародубської гімназії. У 1886 році Павло Скоропадський вступає до Петербурзького Пажеського корпусу, і в 1893 успішно закінчує навчання, отримавши звання корнета

Номер слайду 3

Батько майбутнього гетьмана Петро Іванович Скоропадський

Номер слайду 4

У 1895 році Скоропадський одержав першу нагороду — орден австрійського Кавалерського хреста Франца-Йосифа3-го ступеня.

Номер слайду 5

Гетьман з родиною11 січня 1898 р. відбулося весілля Павла Скоропадського й Олександри, дочки генерал-лейтенанта Дурнова і Марії Василівни, уродженої Кочубей. Незабаром у Скоропадських народилися три дочки, Марія, Єлизавета та Олена і три сини – Петро, Данило й Павло.

Номер слайду 6

Військова кар’єра складалася вдало — молодий гвардієць отримує чергові звання. Настає 1904 рік, а з ним — і російсько-японська війна на. Далекому Сході. Як командир 5-ої сотні Чигиринського козачого полку він бере участь у боях з японцями і отримує за хоробрість золоту зброю. Згодом він одержує чин полковника і стає командиром 20–го Фінляндського драгунського полку.

Номер слайду 7

Герб Павла Скоропадського

Номер слайду 8

За хоробрість, вмілі воєнні дії молодий генерал-лейтенант дістає високі нагороди та підвищення по службі — послідовно командує 1-ою бригадою 1-ої гвардійської кавалерійської дивізії, 5-ою кавалерійською бригадою, всією 1-ою гвардійською кавалерійською дивізією.

Номер слайду 9

У січні 1917-го Павла Петровича призначили командиром 34-го корпусу.

Номер слайду 10

У жовтні 1917 р. в Чигирині, першій гетьманській столиці України, з'їзд Вільного козацтва, делегати якого представляли всі українські губернії та Кубань, обрали Павла Скоропадського отаманом Вільного українського козацтва.

Номер слайду 11

Участники з’їзду Вільного козацтва, які обрали Павла Скоропадського своїм гетьманом. Жовтень 1917 року

Номер слайду 12

29 квітня 1918 р. у Києві Всеукраїнський з'їзд хліборобів одностайно проголосив Гетьманом України Павла Скоропадського. Одразу ж було проголошено про утворення Української Держави на чолі з Гетьманом

Номер слайду 13

Делегати Подільської губернії з гетьманом усієї України Павлом Скоропадським на Всеукраїнському з’їзді селян-хліборобів. Київ, 29 квітня 1918 р.

Номер слайду 14

Молебень на київському Софіївському майдані після проголошення Павла Скоропадськогогетьманом України, 1918 рік

Номер слайду 15

Уже першого дня правління гетьман обнародував два документи: "Грамоту до всього українського народу" і "Закони про тимчасовий державний устрій України". В "Грамоті" наголошено, що відновлюється приватна власність, а "всі розпорядження колишнього українського уряду, а рівно Тимчасового уряду російського відмінюються і скасуються". Відновлено купівлю-продаж землі. Поряд з цим заявлено, що згодом буде викуплено землю у великих власників для наділення малоземельних. Проголошувалась свобода торгівлі і приватного підприємництва. У "Грамоті" підкреслено, що Центральна Рада розпускається. Українська Народна Республіка перейменовувалася на "Українську державу".

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Прерогативи гетьманської влади було розписано в "Законам про тимчасовий державний устрій України". Гетьман призначав отамана (голову) Ради Міністрів, затверджував і призначав склад уряду, виступав найвищою посадовою особою у зовнішніх справах, верховним воєначальником, мав право оголошувати амністію, а також воєнний чи особливий стан. Усе це свідчило, що в Україні на зміну демократичній парламентській формі державного управління приходить авторитарний режим.

Номер слайду 18

ЗБРОЙНІ СИЛИ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ (ГЕТЬМАНАТУ)1. Генерал піхоти. Серпень 1918 р.2. Козак 2-го полку Сердюцької дивізії. Серпень 1918 р.3. Старшина 3-го полку Сердюцької дивізії, зимова уніформа. Серпень 1918 р.4. Кіннотник 1-ї Козацько-стрілецької (Сірожупанної) дивізії. Червень 1918 р.5. Козак піхоти. Серпень 1918 р.6. Старшина, приділений по кінноті. Серпень 1918 р.7. Старшина флоту. Липень 1918 р.

Номер слайду 19

Гетьман України Павло Скоропадський зі своїми офіцерами1

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Гетьман Скоропадський перед своєю резиденцією на вул. Інститутській, 40 де він проводив зустрічі з іноземними послами

Номер слайду 22

Гетьман Скоропадський з іноземними дипломатами.

Номер слайду 23

Гетьман П. Скоропадський та кайзер Вільгельм II під час візиту до Берліну у вересні 1918

Номер слайду 24

14 листопада 1918р. на засіданні УНС для керівництва збройною боротьбою з гетьманом було створено Директорію УНР на чолі з В. Винниченком. 15 листопада у зверненні до населення України Директорія закликала до збройної боротьби з гетьманом. Через місяць, 14 грудня 1918 р. П. Скоропадський вирішив відмовитися від влади й підписав своє зречення. Воно звучало так: "Я, Гетьман усієї України, на протязі семи з половиною місяців прикладав усіх своїх сил, щоб вивести край з того тяжкого становища, в якім він перебував. Бог не дав мені сил справитися із завданням, і нині я, з огляду на умови, які тепер склалися, керуючись виключно добром України, відмовляюсь від влади". Через кілька днів П. Скоропадський із сім'єю виїхав до Берліна, у вигнання. Директорія оголосила його поза законом.

Номер слайду 25

Подружжя Скоропадських

Номер слайду 26

Вшанування пам'ятіВулиця Павла Скоропадського в місті Київ. Меморіальна дошка в місті Київ. На його честь названий 99 пластовий курінь імені Його Світлості Ясновельможного Пана Гетьмана Всієї України генерала-лейтенанта Павла Петровича Скоропадського.

Номер слайду 27

pptx
Додано
14 лютого 2022
Переглядів
444
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку