Педагогічні читання «Христина Алчевська-організатор освітньої справи в Україні»

Про матеріал

Ознайомитися із діяльністю Христини Данилівни Алчевської– засновниці приватної жіночої недільної школи. Розповідь про жінку, яка присвятила справу народній освіті: від учительки до керівника недільної школи та віце-президента Міжнародної ліги освіти, від автора першого науково-практичного дослідження проблеми сприймання і розуміння народом класичних творів до керівника великих творчих колективів зі створення всесвітньо відомих навчально-методичних посібників.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Христина Алчевська – організатор освітньої справи в Україні Любов до всіх мене так зогріває... Христина Алчевська

Номер слайду 2

«...якщо в мені є талант, то я горда і щаслива,що віддала його не бездільній, ситій юрбі, а мужицькій хаті…»Христина Данилівна Алчевська (04.04.1841 - 15.08.1920)Х. Д. Алчевська - український педагог, прогресивна діячка народної освіти, засновник й учитель Харківської жіночої недільної школи, письменниця.

Номер слайду 3

Рано розпочавши культурно-освітню діяльність (на початку 60-х років XIX ст.), зосередила увагу, силу і знання на створенні недільних шкіл для дорослих.

Номер слайду 4

Обстоювала ідею всезагального народного навчання рідною мовою, розробила методику проведення літературних бесід з учнями, ефективність яких перевірялась за допомогою письмових робіт. Під впливом педагогічної спадщини К. Ушинського у своїх творах дотримувалася його принципів навчання і виховання: учнів недільних шкіл навчали грамоти звуковим (аналітико-синтетичним) методом, широко застосовувалась наочність у вивченні мови, арифметики, географії, природознавства та історії, в школах були бібліотеки та каталоги книг для учнів і вчителів, на засіданнях учителів обговорювалися важливі питання педагогічної й методичної тематики.

Номер слайду 5

Стала активним членом товариства «Громада», діячі якого ставили перед собою мету сприяти народному просвітництву. Склала іспит на право викладати і в 1862 році заснувала безплатну недільну школу для жінок, яка проіснувала до 1919 року. У школі в різні часи здобули освіту близько 17 тисяч жінок. Тут працювала бібліотека, розроблялися «Програми з усіх предметів навчання в недільній школі для дорослих і малолітніх учнів». Христина Данилівна обстоювала поєднання колективного та індивідуального навчання, проводила бесіди, які ставили за мету збудити в учнях охоту навчатися самостійно.

Номер слайду 6

Харківська приватна школа Х. Д. Алчевської прославилася в Україні ідалеко за її межами цілою низкою спеціально підготовлених і виданихпосібників для навчання дорослих. Одним з найпомітніших є тритомна„Книга взрослых" (1899 - 1900) - розрахована на три роки навчання, що містить матеріал з різних дисциплін.

Номер слайду 7

Свої педагогічні погляди і досвід викладання висвітлила в книгах: «Що читати народові?», «Книга дорослих», «Передумане і пережите», «Програма з усіх предметів для дорослих і малолітніх учнів», «Посібник для дорослих», «Півроку з життя недільної школи» тощо.

Номер слайду 8

Також дуже цікавим був тритомний критичнийпокажчик книг для народного і дитячого читання „Что читатьнароду?" (1884 - 1906). У ньому проаналізовано 4183 видань з різнихгалузей знань. Христина Данилівна склала найбільшу частину покажчика - літературну, в якій розглянула 1680 видань вітчизняного і зарубіжногописьменства.

Номер слайду 9

У 1879 р. на власні кошти Христина Данилівна збудувала однокласну земську школу в с. Олексіївка Луганської області

Номер слайду 10

Педагогічна діяльність Х. Д. Алчевської здобула всесвітнє визнання на Міжнародному конгресі приватної ініціативи у справі народної освіти (Франція,1889). Її було обрано віце-президентом Міжнародної ліги освіти. Багато освітніх товариств обрали видатного педагога своїм почесним членом. Невтомна діяльність Христини Данилівни Алчевської є високим прикладом служіння народу.

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
29 квітня 2020
Переглядів
1536
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку