Передумови депортації кримських татар.

Про матеріал
Депортація кримських татар  - насильницьке виселення кримськотатарського народу з історичної Батьківщини здійснене упродовж 18 – 21 травня 1944 року радянським тоталітарним режимом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Передумови депортації кримських татар. Підготувала учениця 10 – А класу. ЗОШ №2 Славська Аліна. Науковий керівник:вчитель історії Нікуліна Ю.І.

Номер слайду 2

Депортація кримських татар  - насильницьке виселення кримськотатарського народу з історичної Батьківщини здійснене упродовж 18 – 21 травня 1944 року радянським тоталітарним режимом.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Офіційною причиною примусового переселення стало звинувачення всього кримськотатарського народу в масовому колабораціонізмі з нацистською Німеччиною під час Другої світової війни.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Як татари жили в Криму до депортації? Після створення СРСР у 1922 році Москва визнала кримських татар корінним населенням Кримської АРСР в межах політики коренізації. У 1920-х роках татарам дозволяли розвивати свою культуру. В Криму були кримськотатарські газети, журнали, освітні заклади, працювали музеї, бібліотеки і театри. Кримськотатарська мова, разом з російською, була офіційною мовою автономії. Нею користувалися понад 140 сільських рад. У 1920-1930-х роках татари складали 25-30% від усього населення Криму.

Номер слайду 7

20 – 30 – ті роки ХХ століття.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Чисельність дезертирів серед кримських татар можна порівняти з кількістю перебіжчиків інших національностей. Слід також зазначити, що аналогічна кількість кримськотатарських добровольців також приєдналася до Червоної армії та радянських партизанських загонів.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

У Постанові Державного комітету оборони СРСР № ГОКО-5859 від 11 травня 1944 р. про виселення кримських татар було зазначено, що депортацію проводять тому, що: «В період Вітчизняної війни багато кримських татар зрадили Батьківщину, дезертирували з частин Червоної Армії, які обороняли Крим, і переходили на бік противника, вступаючи у сформовані німцями добровольчі татарські військові частини, які боролися проти Червоної Армії, в період окупації Криму німецько-фашистськими військами, беручи участь у німецьких каральних загонах, кримські татари особливо відзначилися своїми жорстокими розправами щодо радянських партизанів, а також допомагали німецьким окупантам у справі організації насильницького вивезення радянських громадян в німецьке рабство і масового винищення радянських людей».

Номер слайду 13

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Кульчицький С.В., Лебедєва Ю.Г.)
Додано
4 квітня 2021
Переглядів
744
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку