Передумови Національно-визвольної війни. Богдан Хмельницький

Про матеріал
Урок з «Історія України 8 клас» (до підручника Щупака І.Я.) Тема уроку: Передумови Національно-визвольної війни. Богдан Хмельницький Мета уроку: визначити причини та передумови Національно-визвольної війни 1648 – 1657 рр. українського народу проти Речі Посполитої; дати уявлення про постать гетьмана Богдана Хмельницького, простежити внесок Б. Хмельницького в Національно-визвольну війну; розвивати просторові, хронологічні, репродуктивні вміння ,формувати навички роботи з підручником, схемами, додатковою літературою; виховувати почуття патріотизму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Передумови Національно-визвольної війни. Богдан Хмельницький Історія України 8 клас

Номер слайду 2

Мета уроку:  визначити причини та передумови Національно-визвольної війни 1648 – 1657 рр. українського народу проти Речі Посполитої; дати уявлення про постать гетьмана Богдана Хмельницького, простежити внесок Б. Хмельницького в Національно-визвольну війну; розвивати просторові, хронологічні, репродуктивні вміння ,формувати навички роботи з підручником, схемами, додатковою літературою; виховувати почуття патріотизму.

Номер слайду 3

План уроку: 1. Передумови Національно-визвольної війни українського народу; 2. Богдан Хмельницький — політик і полководець.

Номер слайду 4

Опорні поняття і дати НАЦІОНАЛЬНО - ВИЗВОЛЬНА ВІЙНА 1648 – 1657 рр. – Національно – визвольна війна під проводом Б.Хмельницького; 6 січня 1596р.(27 грудня 1595 р.) – народився Богдан Хмельницький.

Номер слайду 5

Епіграф до уроку: Усі люди є вільними і рівними у своїй гідності і правах. Конституція України, стаття 21

Номер слайду 6

МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ Хронологічна задача Якщо від року, коли очільник козацтва Петро Конашевич-Сагайдачний вступив до Київського Богоявленського братства «зо всім військом Запорозьким» , відняти дату заснування Запорозької Січі Дмитром (Байдою) Вишневецьким , а потім додати 1505, то отримаємо важливу історичну дату. Що це за дата? Визначте століття, до якого відноситься той рік. Яка подія відбулась того року? У першій половині XVII ст. майже усі заселені українським народом землі опинилися в VI - на початку XVII ст. В Україні прокотилася хвиля козацько – селянських повстань. ПРИГАДАЙТЕ Якими були причини козацьких повстань 1620–1630-х років? В середині XVII ст. національно – визвольна боротьба, боротьба за звільнення з-під влади Речі Посполитої розгортається з новою силою.

Номер слайду 7

1. Передумови Національно-визвольної війни Опрацюйте текст пункту 1, рубрику «Думки істориків» і з’ясуйте причини Національно – визвольної війни .Опрацювавши дані джерела складіть таблицю: “Причини та передумови Національно – визвольної війни” Причини Передумови 1.Посилення наступу польських і українських магнатів на дрібних власників; 1.Перетворення козацтва на провідну політичну силу українського суспільства; 2.Утиски селянства; 2.Засилля в Україні польських магнатів і шляхти; 3.Омеження прав українського міщанства; 3.Початок формування української нації. 4.Релігійні утиски українського православ’я.

Номер слайду 8

Робота в парах Опрацюйте схему на стор.81 , обговоріть та поясніть цілі Національно – визвольної війни.

Номер слайду 9

2. Богдан Хмельницький — політик і полководець Лідером, навколо якого згуртувалися українці, був талановитий полководець, політик і дипломат Богдан Хмельницький. Саме йому вдалося вивести українське питання на європейський рівень і створити нову державу.

Номер слайду 10

Робота з історичними документами Опрацюйте документи та встановіть: Які висновки щодо рис характеру Б.Хмельницького можна зробити з цих уривків? Павло Алепський, антіохійський архидиякон (1654 р.) Цей Хміль літня людина, але щедро наділений дарами щастя: не лукавий, спокійний, мовчазний, не цурається людей; всіма справами займається сам особисто, в міру їсть і п’є, і одягається... Всякий, хто побачить його, дивом здивується і скаже «так ось він, цей Хміль, слава і ім’я якого рознеслися по всьому світі»... Альберто Віміна, венеціанський посол (1650 р.) Росту він скоріше високого, ніж середнього, кремезний і міцної будови. Мова його і спосіб управління показують, що він має тверезе судження й проникливий розум... У поводженні він лагідний і простий, чим притягає до себе любов воїнів, але, з другого боку, він тримає їх у дисципліні суворими карами. Всім, хто входитьу його кімнату, він тисне руку і всіх просить сідати, якщо вони козаки.

Номер слайду 11

Богдан Хмельницький Метод «Гронування» ПОМІРКУЙМО! Чи могла така людина очолити Національно- визвольну війну ?

Номер слайду 12

Поміркуймо ! За допомогою хмаринки слів розкрийте значення постаті гетьмана в історії України. З якими історичними діячами можна порівняти Б. Хмельницького?

Номер слайду 13

Роздивіться марку та прокоментуйте, які події на ній зображені. Уявіть, що ви маєте завдання розробити проект марки, присвяченої славетному гетьману. Що б ви зобразили насамперед? Гетьман Богдан Хмельницький (поштова марка України, 1995р.)

Номер слайду 14

ОБГОВОРЮЄМО В ГРУПІ Поміркуйте, чи почалася б Національно-визвольна війна у разі відсутності в українського народу сильного лідера. Яка, на вашу думку, роль особистості в історії?

Номер слайду 15

ЗНАЮ І СИСТЕМАТИЗУЮ НОВУ ІНФОРМАЦІЮ 1. Утворіть логічні пари з понять і їхніх пояснень. 2. Виконайте онлайн-вправу «Передумови Національно-визвольної війни українського народу». https://cutt.ly/Jb8QBcZ

Номер слайду 16

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: 1.Опрацювати параграф 19; 2.Скласти сенкан “Богдан Хмельницький”

Номер слайду 17

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА: https://www.google.com/search?sca_esv=579068902&sxsrf=AM9HkKl-0h6QkdoBO0JVk4lOD0BWqq-rsQ:1698993550524&q=%D0%91.%D0%A5%D0%9C%D0%95%D0%9B%D0%AC%D0%9D%D0%98%D0%A6%D0%AC%D0%9A%D0%98%D0%99+%D0%9A%D0%90%D0%A0%D0%A2%D0%98%D0%9D%D0%9A%D0%90&tbm=isch&source=univ&fir=VIw3fiwMmB7W4M%252CEIAjrx4o6LPEtM%252C_%253Boc0_cU0wyJwaEM%252CKxS7hjWXu https://bogdanchmelnitsky.blogspot.com/2016/11/blog-post_24.html https://day.kyiv.ua/article/ukrayina-incognita/ya-bachyv-blahoslovennu-krayinu https://uahistory.co/pidruchniki/sshypak-ukraine-history-8-class-2021/15.php https://learningapps.org/index.php?category=9&subcategory=23866&s=

ppt
Додано
9 листопада 2023
Переглядів
545
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку