Передумови виникнення держави. Поняття й ознаки держави. Державна влада. Форми держави. Функції держави.

Про матеріал
Презентація з основ правознавства 9 клас до підручника Народовлянський О.Д. Тема: "Передумови виникнення держави. Поняття й ознаки держави. Державна влада. Форми держави. Функції держави."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПЕРЕДУМОВИ ВИНИКНЕННЯ ДЕРЖАВИ. ПОНЯТТЯ Й ОЗНАКИ ДЕРЖАВИ. ДЕРЖАВНА ВЛАДА. ФОРМИ ДЕРЖАВИ. ФУНКЦІЇ ДЕРЖАВИ. Шевелінда Ю. Ю.9 КЛАС

Номер слайду 2

ДЕРЖАВАДержава — це універсальна політична форма організації суспільства, яка забезпечує захист і узгодження індивідуальних, групових та загальносуспільних інтересів за допомогою права на певній території.

Номер слайду 3

ТЕОРІЇ ПОХОДЖЕННЯ ДЕРЖАВИ01. Державу стрворив Бог. Теологічна03.держава є результатом суспільного договору Договірна02. Держава це еволюція сім'їПатріархальна

Номер слайду 4

ТЕОРІЇ ПОХОДЖЕННЯ ДЕРЖАВИ04.держава виникла з потреби одних людей керувати, а інших підкорятися. Психологічна06.уподібнена людському організму народжується розвивається й пмирає, має голову і тіло. Органічна05. Держава виникла внаслідок завоювання одними племенами інших. Завойовницька07. Космічнадержава стрворена прибульцями

Номер слайду 5

Держава — це універсальна політична форма організації суспільства, яка забезпечує захист і узгодження індивідуальних, групових та загальносуспільних інтересів за допомогою права на певній території.

Номер слайду 6

Оскільки влада існує в суспільстві, поширюється на людей і регулює певні відносини між ними, то її називають соціальною. Вона має багато різновидів. Скажімо, за сферами впливу може бути економічною, політичною, релігійною. Залежно від того, кому влада належить, розрізняють батьківську владу, владу народу, глави держави тощо. За соціальними групами, в яких вона існує, виокремлюють, приміром, сімейну чи державну владу. Таким чином, державна влада є різновидом соціальної влади і завжди є політичною за своєю суттю.

Номер слайду 7

ДЕРЖАВНА ВЛАДА Державна влада — це вид публічного політичного впливу, який чинять держава та її органи за допомогою норм права. Державі як формі організації суспільства притаманні певні ознаки незалежно від часу виникнення та існування. Це передусім державний суверенітет — тобто, незалежність і самостійність держави в її внутрішніх і зовнішніх справах. Державний суверенітет поширюється на певну територію (відокремлену кордонами частину земної, водної поверхні та повітряний простір) і її населення.

Номер слайду 8

ОЗНАКИ ДЕРЖАВИ02

Номер слайду 9

ВнутрішніЗовнішніПостійні і тимчасовіОсновні та додатковізабезпечення народовладдя, соціального захисту, охорони прав і свобод громадян, публічного порядку, гарантування законності. зовнішньоекономічне партнерство, державна підтримка іноземних інвестицій, оборона країни, співробітництво з іншими державами в розв’язанні проблем.як-от ліквідація наслідків стихійного лиха, введення карантину, надзвичайного чи воєнного стану. Цікаво, що додаткові функції є складниками основних. Наприклад, оборона країни — це основна функція, а от зміцнення збройних сил, сприяння науково-технічному прогресу для забезпечення їх озброєнням — додаткові функції. ФУНКЦІЇ ДЕРЖАВИОтже, функції держави — це основні напрями і види її діяльності, в яких проявляються її сутність і призначення в суспільстві. Звісно ж, не можна ототожнювати функції держави та функції окремих державних органів, які мають певне коло повноважень. Через створені окремі державні органи, держава впливає на суспільні відносини. А, щоб ефективно виконувати своє призначення, держава має бути певним чином розбудована й влаштована.

Номер слайду 10

ФОРМИ ДЕРЖАВНОГО ЛАДУ

Номер слайду 11

ФОРМИ ПРАВЛІННЯ

Номер слайду 12

СПРОБУЄМО ВИЗНАЧИТИ ФОРМУ ДЕРЖАВНОГО ПРАВЛІННЯ УКРАЇНИ. Завдання №1 Вкажіть форму державного правління України: А) президентська республіка. Б) парламентська республіка В) змішана республіка. Г) абсолютна монархія Д) конституційна монархія Е) теократична монархія

Номер слайду 13

ПОПРАЦЮЙМО УВАЖНІШЕ ІЗ СХЕМОЮ «ФОРМИ ДЕРЖАВНОГО ПРАВЛІННЯ»- республіка — з латинської res publica — справа народу;- та монархія — коли править хтось один «моно».

Номер слайду 14

ПОПРАЦЮЙМО УВАЖНІШЕ ІЗ СХЕМОЮ «ФОРМИ ДЕРЖАВНОГО ПРАВЛІННЯ»В Україні важливу роль в системі влади займає і Президент України, і Верховна Рада України. Обидва ці органи обираються громадяни на певний період. Як Президент може розпустити Верховну Раду, так і Верховна Рада може оголосити імпічмент Президенту. А Кабінет Міністрів України є відповідальним як перед президентом, так і перед парламентом. Тому, власне, Україна - це і є змішана республіка.

Номер слайду 15

ПОПРАЦЮЙМО УВАЖНІШЕ ІЗ СХЕМОЮ «ФОРМИ ДЕРЖАВНОГО ПРАВЛІННЯ»Прикладом президентської республіки є США, а парламентської — Федеративна Республіка Німеччини, Італія, Чехія.

Номер слайду 16

ПОПРАЦЮЙМО УВАЖНІШЕ ІЗ СХЕМОЮ «ФОРМИ ДЕРЖАВНОГО ПРАВЛІННЯ»Серед абсолютних монархій (тобто монархії, з необмеженою владою однієї особи)називають сучасні країни — Саудівську Аравію, Оман, Об'єднані Арабські Емірати, Бахрейн, Бруней. Так, у Султанаті Оман відсутні конституція та парламент, державне життя спирається на Коран, а султан одночасно є найвищою духовною особою.

Номер слайду 17

ПОПРАЦЮЙМО УВАЖНІШЕ ІЗ СХЕМОЮ «ФОРМИ ДЕРЖАВНОГО ПРАВЛІННЯ»Серед європейських країн є монархії, де й досі зберігається спадкова влада короля/королеви, але вона обмежена конституцією, ​​або на рівні з монархом функціонує ще й парламент, уряд. Приклади країн — Великобританія, Іспанія, Швеція, Норвегія, Бельгія, Люксембург і так далі.Єдиною теократичною монархією в сучасному світі називають Ватикан,у якому політична і духовна влада повністю зосереджена в руках церкви.

Номер слайду 18

ЗАВДАННЯ №2 Вкажіть форму державного територіального устрою України: А) унітарна. Б) федерація В) конфедерація Г) імперія

Номер слайду 19

ЗАВДАННЯ №3 Вкажіть форму державного режиму України: А) демократична Б) недемократична

Номер слайду 20

ДЕМОКРАТИЧНАдержавна влада здійснюється за реальної участі громадян та їхніх об’єднань у формуванні державної політики та утворенні державних органів. Основною ознакою демократичного режиму є законодавче закріпленняй дотримання державою (її органами та посадовими особами) прав і свобод людини.

Номер слайду 21

НЕДЕМОКРАТИЧНА(антидемократичного) політичного режиму характерні диктатура групи або партії, одержавлення громадських організацій та громадського життя, мілітаризація суспільства тощо. Такий режим ґрунтується на насильстві держави над людиною, коли значно обмежено (а то й зовсім усунуто) можливості реального впливу громадян та їхніх об’єднань на управління державою, обмежено чи знехтувано основні права і свободи людини. Різновидом такого політичного режиму є, наприклад, тоталітарний режим.

Номер слайду 22

ПІДСУМУЄМО. Держава — це універсальна політична форма організації суспільства, яка забезпечує захист і узгодження індивідуальних, групових та загальносуспільних інтересів за допомогою права на певній території. Державі притаманні певні ознаки, функції, форми та держава влада. Україна — демократична парламентсько-президентська унітарна республіка.

Номер слайду 23

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ конспект уроку заповнити таблицю, Т. М. Філіпенко ст -20-32 чит . перек.

pptx
Додано
13 жовтня
Переглядів
47
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку