Перелік та рецептура страв програми варіативного модулю "Школа здорового харчування"

Про матеріал
Перелік та рецептура страв розроблена до програми варіативного модулю "Школа здорового харчування". Програма розроблена під час проведення проєкту "Гайда на кухню!" Проєкт створений з метою цілісного формування культури споживання їжі; виховання ставлення здобувачів освіти з ООП до свого здоров'я як до особистих цінностей, стан якого залежить від власної харчової поведінки конкретно кожної людини; усвідомлення цінності свого здоров'я.
Перегляд файлу

Рецепти страв адаптовані відповідно до Збірника рецептури страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах./ Є Клопотенко

 

ПЕРЕЛІК ТА РЕЦЕПТУРА СТРАВ

ПРОГРАМИ ВАРІАТИВНОГО МОДУЛЮ

«ШКОЛА ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ»

 

НАПОЇ

 

1. ЛИМОНАД

2. ЧАЙ КАРКАДЕ

 

БУТЕРБРОДИ

 

3. ЗАКРИТІ БУТЕРБРОДИ З МЕДОМ, АБО ПОВИДЛОМ, АБО ДЖЕМОМ, АБО МАРМЕЛАДОМ

4. БУРГЕР

 

САЛАТИ

 

5. САЛАТ КАРТОПЛЯНИЙ

6. САЛАТ З БУРЯКОМ ТА СУХАРИКАМИ

7. САЛАТ З БУРЯКОМ КАРТОПЛЕЮ ТА КВАШЕНОЮ КАПУСТОЮ

8. САЛАТ З КАПУСТИ З АРОМАТНОЮ ОЛІЄЮ

9. САЛАТ З КАПУСТИ З НАСІННЯМ

 

 

 

НАПОЇ

 

1. ЛИМОНАД

 

Інгредієнти:

Вода питна — 900 мл

Цукор — 130 г

Лимонна кислота — 5 г

Імбир мелений — 5 г

 

ТЕХНОЛОГІЯ ПРИГОТУВАННЯ СТРАВИ:

1. Частину води проварити з цукром та меленим імбиром.

2. Другу частину води розвести з лимонною кислотою.

3. Поєднати.

4. Дати остигнути.

5. При подачі кожен стакан прикрасити 1/4 кільця лимону.

 

2. ЧАЙ КАРКАДЕ

 

Інгредієнти:

Вода питна — 900 мл

Квітки Гебіскуса (каркаде) — 12 г

Цукор — 100 г

 

ТЕХНОЛОГІЯ ПРИГОТУВАННЯ СТРАВИ:

1. У киплячу воду додати каркаде та цукор.

2. Довести чай до кипіння, варити 10-15 хвилин.

 

БУТЕРБРОДИ

 

3. ЗАКРИТІ БУТЕРБРОДИ З МЕДОМ, АБО ПОВИДЛОМ, АБО ДЖЕМОМ, АБО МАРМЕЛАДОМ

 

Інгредієнти:

Мед, або джем, або повидло, або мармелад — 30 г

Масло вершкове — 5 г

Хліб — 40 г

 

ТЕХНОЛОГІЯ ПРИГОТУВАННЯ СТРАВИ:

1. Скибку хліба намазати маслом, потім медом або джемом, або повидлом, або мармеладом та накрити другою скибкою хліба.

4. БУРГЕР

 

Інгредієнти:

Яловичина — 100 г

Перець чорний мелений — 0,07 г

Сіль — 2 г

Олія соняшникова для смаження — 5,5 г

Булка для бургера — 1шт

Соус “Кетчуп” — 7 г

Капуста пекінська — 14,5 г

Огірок солоний — 5,5 г

 

ТЕХНОЛОГІЯ ПРИГОТУВАННЯ СТРАВИ:

1. Яловичину нарізати тонкими скибочками, відбити, додати сіль та перець.

2. Обсмажити на пательні при температурі 130 0 С протягом 7-10 хв.

3. Огірки нарізати кружальцями, капусту – нашаткувати.

4. Булку розрізати навпіл, змастити соусом, викласти відбивну, огірок солений, капусту.

 

САЛАТИ

 

5. САЛАТ КАРТОПЛЯНИЙ

 

Інгредієнти:

Картопля — 1000 г

Огірки солоні — 250 г

Олія соняшникова — 50 г

Сіль — 5 г

Часник сушений мелений — 3 г

Кріп сушений — 2 г

 

ТЕХНОЛОГІЯ ПРИГОТУВАННЯ СТРАВИ:

1. Картоплю ретельно помити, не чистити. Запекти в духовій шафі до готовності. Охолоджену картоплю почистити та нарізати напівкільцями.

2. Солоні огірки промити кип’яченою водою, зачистити краї та нарізати на тонкі пластинки (кільця).

3. Овочі з’єднати, заправити олією, кропом, часником та сіллю.

 

6. САЛАТ З БУРЯКОМ ТА СУХАРИКАМИ

 

Інгредієнти:

Буряк — 1000 г

Хліб — 250 г

Олія соняшникова — 50 г

Сіль — 5 г

 

ТЕХНОЛОГІЯ ПРИГОТУВАННЯ СТРАВИ:

1. Підготовлені буряки відварити у воді до готовності. Охолоджені буряки почистити та нарізати тонкими брусочками.

2. Хліб нарізати невеличкими кубиками, підсушити у духовці за температури 140-160 0 С, дати остигнути та подрібнити.

3. Нарізаний буряк заправити олією та сіллю.

4. Салат викласти на тарілку, посипати подрібненими сухариками з хлібу.

 

7. САЛАТ З БУРЯКОМ КАРТОПЛЕЮ ТА КВАШЕНОЮ КАПУСТОЮ

 

Інгредієнти:

Буряк — 730 г

Картопля — 300 г

Капуста квашена — 270 г

Олія соняшникова — 50 г

Сіль — 5 г

 

ТЕХНОЛОГІЯ ПРИГОТУВАННЯ СТРАВИ:

1. Підготовлені овочі відварити у воді до готовності. Охолоджені овочі почистити від шкірки та нарізати: картоплю – скибочками, а буряк – кубиками.

2. Капусту квашену перебрати, віджати вологу, потім нашаткувати.

3. Всі інгредієнти з’єднати, заправити олією та сіллю.

 

8. САЛАТ З КАПУСТИ З АРОМАТНОЮ ОЛІЄЮ

 

Інгредієнти:

Капуста — 500 г

Олія соняшникова — 25 г

Сіль — 5 г

Кріп сушений — 0,2 г

 

ТЕХНОЛОГІЯ ПРИГОТУВАННЯ СТРАВИ:

1. Налити в сотейник або в каструльку з товстим дном олію, додати сушений кріп та прогріти її на слабкому вогні протягом 5 хвилин.

2. Підготовлену капусту нашаткувати.

3. Нашатковану капусту заправити ароматною олією та сіллю.

 

9. САЛАТ З КАПУСТИ З НАСІННЯМ

 

Інгредієнти:

Капуста — 500 г

Олія соняшникова — 25 г

Сіль — 3 г

Насіння соняшникове чищене — 25 г

 

ТЕХНОЛОГІЯ ПРИГОТУВАННЯ СТРАВИ:

1. Підготовлену капусту нашаткувати.

2. Насіння соняшникове прогріти в духовій шафі при температурі 80 0 С протягом 15 хвилин. 3. Салат заправити олією та сіллю, посипати насінням.

 

doc
Пов’язані теми
Трудове навчання, Інші матеріали
Інкл
Додано
1 листопада 2023
Переглядів
116
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку