№п/п |
Прізвище, ім’я, по батькові учасника конкурсу
|
|
Практичний тур |
Домашнє завдання
|
Підведен. підсумків
|
|||||
Тестове завдання за кожну правильну відповідь – 5 балів |
Завдання 1 1-5 б |
Завдання 2 1-5 б |
Завдання 3 1-5 б |
Завдання 4 1-5 б |
Завдання 5 1-5 б |
Разом практ. тур |
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Перелік
завдань для конкурсу
фахової майстерності
для здобувачів освіти
з професії: «Агент з постачання»
2023 рік
Метою проведення конкурсу фахової майстерності серед здобувачів освіти є виявлення та подальший розвиток здібностей обдарованих здобувачів, набуття ними професійної майстерності, розвиток творчості, поглиблення та поширення їх знань з професійної підготовки, підвищення престижу майбутньої професії.
Загальні положення
Основним завданням конкурсу професійної майстерності є розвиток обдарованих здобувачів освіти, реалізація здібностей талановитих здобувачів освіти, підвищення інтересу до обраної професії, формування у колах молоді навичок дослідницької роботи, популяризація досягнень техніки та новітніх технологій.
Дата проведення конкурсу професійної майстерності –
Початок конкурсу професійної майстерності –
Термін виконання конкурсних завдань – 110 хв (50 хв – теоретична частина; 60 хв практична частина).
Порядок проведення конкурсу фахової майстерності
Участь у конкурсі фахової майстерності – це унікальна можливість проявити свій талант і мистецтво.
Завдання конкурсу з професії: «Агент з постачання» передбачають виконання практичних завдань з виробничого навчання та теоретичних завдань з предметів «Основи товарознавства», «Технологія торгівлі», «Охорона праці».
Спостереження за виконанням завдань здійснюється членами журі.
Якість виконання завдання оцінюють журі.
Участь у першому турі, що складається із завдань професійно теоретичної підготовки. Теоретичні завдання конкурсу виконуються всіма
учасниками одночасно.
Теоретичний тур – виконання тестових завдань. Для виконання робіт учасники конкурсу отримують електронну адресу завдання: https://naurok.com.ua/test/agent-z-postachannya-2306370.html
Практичний тур – демонстрація вміння та навичок отриманих на уроках виробничого навчання при вирішені виробничих завдань.
Учасники конкурсу самостійно виконують завдання, не заважають
іншим, дотримуються правил охорони праці.
Правила визначення переможців
Учасники конкурсу мають право ознайомитись із результатами
теоретичного та практичного турів.
Загальна максимальна кількість балів за конкурс визначається шляхом підрахунку балів. За результатами проведення конкурсу визначається розподіл призових місць.
У випадку, якщо двоє або більше учасників конкурсу наберуть однакову кількість балів, перевага надається тому конкурсанту, який набере більшу кількість у практичному турі.
Переможці конкурсу фахової майстерності за І, ІІ, ІІІ місце нагороджуються дипломами.
На виконання теоретичного конкурсу видано 50 хв, по 1 хв на кожне питання.
Відповіді теоретичного туру оцінюються максимальною кількістю – 250 балів (вірна відповідь – 5 балів).
1. Асортимент товару – це:
а) перелік товарів, об'єднаних за будь-якою однією ознакою (призначенням, кольором, розміром, сировиною, способом виробництва тощо) або їх сукупністю;
б) продукція підприємства, організації, яка продається постачальником продавцю;
в) захід або комплекс заходів, які забезпечують захист товарів.
2. Продукт праці або благо, що здатні задовольняти певні потреби людини і призначені для купівлі та продажу - це...
а) товар;
б) послуга;
в) вартість;
г) ціна.
3.Особа чи група людей , які придбають або мають намір придбати товар і використовують за призначенням для задоволення певної потреби?
а) продавець;
б) посередник;
в) споживач товару;
4. Прийняті товари за кількістю та якістю:
а) переміщають у зону видачі;
б) осушують та пакетують;
в) вкладають в тару, пакетують і переміщують у зону зберігання;
5. Витрати виробника, які він поніс під час виготовлення товару - це...
а) товар;
б) собівартість;
в) послуга;
г) ціна.
6. Накопичувальні склади призначені для:
а) для зберігання різних сипких матеріалів;
б) сортування і комплектування товарів;
в) сезонного зберігання;
г) сезонного і тривалого зберігання.
7. Продукція це - ?
а) трудовий результат виробничої діяльності;
б) товарна продукція виробничої діяльності;
в) матеріальний результат трудової діяльності;
8. Важливими ознаками класифікації складів є -
а) кількість поверхів;
б) ширина приміщень;
в) кількість поверхів та висота приміщень.
9. Ручне укладання товару в штабель допускається на висоту не більше:
а) 1 м;
б) 2 м;
в) 1,5 м.
10 На зберігання товари вкладають у різний спосіб, вибір залежить від:
а) маси, форми товару і тари;
б) кольору товару та упаковки;
в) назви товару.
11. За допомогою якого елемента методу бухгалтерського обліку виявляються не оприбутковані цінності, розкрадання, нестачі і т. п.:
а) документування;
б) оцінки;
в) інвентаризації;
г) подвійного запису.
12. При купівлі товарів, щоб обрати якісний товар ви будете звертати увагу на...
(декілька правильних відповідей)
а) колір товару;
б) термін придатності;
в) наявність маркування, що свідчить про безпеку товару;
г) яскраву рекламу;
д) цілісність упаковки;
е) виробника товару;
і) наявність гарантійного терміну для складних товарів;
к) розповідь продавця.
13. Який вид документу є підставою для відпуску продукції на виробництво?
а) вимога-накладна;
б) сертифікат якості;
в) товаро-транспортна накладна;
14. Кодування товарів — це
а) присвоєння товарам умовних позначень;
б) присвоєння товарам умовних позначень у вигляді цифрового, буквено-цифрового та штрихового коду з метою їх ідентифікації;
в) штриховий код.
15. Основним для бухгалтерського обліку є вимірник:
а) грошовий;
б) трудовий;
в) натуральний;
г) якісний?
16. Первинні документи повинні складатися:
а) після отримання відповідного наказу керівника;
б) перед закінченням року;
в) у момент проведення кожної господарської операції або, якщо це неможливо, безпосередньо після її завершення;
г) перед перевіркою контролюючих органів.
17. Приймання товарів — це
а) перевірка якості товарів, оформлення їх документами;
б) комплекс робіт з перевірки кількості та якості отриманих товарів;
в) комплекс робіт з перевірки кількості та якості отриманих товарів, оформлення їх приймання відповідними документами.
18. Попереднє приймання товару у тарі здійснюють:
а) способом зважування;
б) способом зважування або підрахунку кількості місць, без розкриття тари;
в) способом зважування або підрахунку кількості місць, з розкриттям тари.
19. Накладні, пакувальні листи, специфікації, акти це:
а) кількісні ТСД;
в) розрахункові ТСД;
в) якісні ТСД;
г) комплексні ТСД.
20. Договір купівлі-продажу -
а) договір, про передачу майна у власність покупцеві і сплатити за нього певну грошову суму;
б) договір, за яким продавець зобов'язується передати майно у власність покупцеві і сплатити за нього;
в) це договір, за яким одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму;
21. Які є види торгівлі?
а) внутрішня, роздрібна, оптова, міжнародна;
б) велика, маленька, внутрішня;
в) внутрішня, зовнішня, міжнародна;
22. Агент з постачання – це…
а) це фахівець який займається просуненням товарів і послуг на ринок, це спеціаліст, який не тільки постачає товари, представляє фірму клієнтам, але й створює її імідж;
б) це фахівець, який знає правила і порядок приймання і відправлення вантажів діючий за дорученням будь-кого;
в) це фахівець з організації матеріально-технічного забезпечення і вантажно-розвантажувальних робіт.
23. Назвіть критерії попереднього вибору постачальника:
а) ціна одиниці товару, його якість;
б) ціна, якість товару, форма розрахунків, віддаленість постачальника, розмір партії;
в) гарантії, періодичність поставки, якість, кількість.
24 Рахунок-фактура (інвойс) може бути підставою для -
а) відображення в бухобліку господарської операції з постачання товарів, що підтверджується відповідними платіжними документами;
б) відображення в бухобліку господарської операції з постачання товарів, без складання Акта приймання-передачі, що підтверджується відповідними платіжними документами;
в) відображення в бухобліку господарської операції з постачання товарів, робіт (послуг) без складання Акта приймання-передачі за умови його оплати, що підтверджується відповідними платіжними документами.
25. Поняття продукції:
а) матеріальний результат трудової діяльності або виробничих процесів, що має корисні властивості і призначений для використання споживачем;
б) діяльність людей, призначена для задоволення нинішніх або потенційних потреб;
в) будь-який товар з безліччю властивостей.
26. Товарно-транспортна накладна це –
а) єдиний та обов’язковий для всіх учасників транспортного процесу документ, який підтверджує факт перевезення та доставки товарів, розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи;
б) єдиний первинний документ, який є підставою для списання товарно-матеріальних цінностей у вантажовідправника та оприбуткування їх у вантажоодержувача;
в) це первинний документ, який видається вантажоодержувачу при, а також для оперативного і бухгалтерського обліку. Товарно-транспортна накладна додається до дорожнього листа.
27. У тих випадках, коли товари в магазин надійшли без супровідних документів, їх фактична кількість повинна бути визначена і зазначена…
а) у товарно-транспортній накладній;
б) в описі про фактичну кількість товарів;
в) на коробках з товарами;
г) в акті на приймання.
28. Перевірка товарів за якістю може бути: (декілька правильних відповідей)
а) ретельною;
б) суцільною;
в) вибірковою;
г) повною.
29. Чи усі товари, які надходять у роздрібні торговельні підприємства, повинні бути прийняті за кількістю та якістю?
а) так;
б) ні, головне щоб якість відповідала нормі;
в) ні, головне фактична кількість.
30. Усі операції попередньої підготовки товарів до продажу поділяють на: (декілька правильних відповідей)
а) загальні;
б) вибіркові;
в) специфічні;
г) нагальні.
31. Форма організації оптового торгу, основним призначенням якого є забезпечення безпосередніх комерційних переговорів між постачальниками і оптовими покупцями – це:
а) біржа;
б) тендер;
в) аукціон;
г) ярмарок.
32. Який вид реклами подає інформацію з питань здорового способу життя, охорони здоров’я, охорони природи, збереження енергоресурсів, профілактики правопорушень і не має комерційного характеру -
а) бізнес-реклама;
б) соціальна реклама;
в) стимулююча реклама.
33. Основні типи реклами:
а) інформаційна, переконуюча, нагадуюча;
б) інформативна, переконлива, помилкова;
в) позитивна і негативна.
34. Як називається викладка, коли велику кількість одного товару розкладають на піддонах і оформляють табличкою, на якій крупно вказана ціна?
а) дисплейна;
б) палетна;
в) навалом;
г) масова.
35. Якість товару це -
а) це сукупність характеристик, які додають йому здатність задовольняти потреби покупця;
б) властивість задовольняти передбачувані потреби покупця;
в) сукупність його властивостей і характеристик, які додають йому здатність задовольняти обумовлені або передбачувані потреби покупця.
36. Які з перерахованих реквізитів первинних документів відносяться до змінних:
а) найменування підприємства;
б) порядковий номер документа;
в) номер поточного рахунку підприємства.
37. Чи допускаються виправлення в первинних документах:
а) допускаються;
б) допускаються, крім виправлень в касових і банківських документах;
в) не допускаються.
38. Що таке глибина асортименту?
а) доповнення товарів тієї самої категорії;
б) кількість моделей, розмірів або відтінків смаку, кількість різновидів товару певного товарного асортименту;
в) різноманітність товару в асортименті (або кількість асортиментних груп).
39. Які елементи містить структура штрих-коду?
а) код країни; код виробника; код товару, контрольне число;
б) код країни; код виробника; контрольне число;
в) код країни; код виробника.
40. До властивостей товару відносять:
(Декілька правильних відповідей)
а) здатність задовольняти потреби;
б) придатність для обміну на інші товари;
в) здатність довго зберігатися.
41. Якщо комп'ютер не включається, необхідно:
а) самостійно перевірити живлення;
б) самостійно перевірити всі перемикачі;
в) повідомити про це викладачу;
42. Який з вогнегасників не використовують у закритому приміщенні:
а) вуглекислотний;
б) бром етиловий;
в) пінно-хімічний;
г) порошковий.
43. Після якого виду інструктажу новоприйняті працівники допускаються до роботи?
а) вступного;
б) повторного;
в) позапланового;
г) первинного інструктажу на робочому місці;
д) цільового.
44. Захисне заземлення і занулення виконують з метою:
а) забезпечення нормальних режимів роботи електроустановок;
б) забезпечення безпеки людей при пошкодженні ізоляції електромережі струмопровідних частин;
в) захисту електроустаткування від перенапруги;
г) захистити від можливого удару струмом;
д) Захисту будинків і споруд від блискавки;
45. Стадія гасіння пожежі, коли зупинено розвиток пожежі та створено умови для її ліквідації називається…
а) оперативне розгортання;
б) локалізація пожежі;
в) розвиток пожежі;
г) ліквідація пожежі.
46. Який інструктаж проводиться при порушенні правил охорони праці або нещасному випадку?
а) вступний;
б) повторний;
в) цільовий;
г) первинний;
д) позаплановий.
47. Які інструктажі проводяться з працівниками, які щойно прийняті на роботу? (Декілька правильних відповідей)
а) вступний;
б) позаплановий;
в) первинний;
г) цільовий.
48. Що таке виробнича травма?
а) травма, що сталася з працівником на території підприємства під час встановлених перерв ( технологічних та приймання їжі);
б) травма, одержана працюючим на виробництві внаслідок недотримання вимог охорони праці;
в) травма, що сталася з працівником на території підприємства під час встановлених перерв при проведенні спортивних та інших розважальних;
г) травма, що сталася з працівником під час прямування його пішки до місця роботи чи назад за разовим завданням керівника.
49. Найпоширенішою вогнегасною речовиною є -
а) вода;
б) повітря;
в) хімічна піна;
г) вуглекислота.
50. Найбільш часто застосовуваним вогнегасником всередині приміщень був такий тип:
а) вуглекислотний;
б) хімічно пінний;
в) порошковий;
г) аргоновий.
На виконання практичного туру виділяється 60 хв, на 5 практичних завдань. Практичний тур оцінюється максимальною кількістю балів – 25. Максимальна кількість балів за правильне виконання завдання може становити 5 балів.
Завдання 1
Необхідно визначити види вимірників, які використовуються в обліку, і записати їх у таблицю.
1) бензин - 300 л; 2) акції - 120 грн; 3)відпрацьований робітниками час - 24 людино-годин; 4) вантажні автомобілі - 30шт.; 5) дошки - 40 м; 6) грошові кошти на поточному рахунку в банку – 150 000грн; 7) запасні частини до автомобілів - 380 грн; 8) цукор - 100 кг; 9) відра - 20шт.;
10) сейфи - 8 шт.; 11) фарба біла - 15 кг; 12) лічильники електроенергії - 8шт.; 13) грошові кошти в касі - 18 грн; 14) послуги автотранспорту - 180 т/км;
15) залишки товарів - 125 грн; 16) приміщення цехів - 3 шт.; 17) витрати на ремонт автомобілів - 14 людино-годин; 18) лопати - 10 шт.
Таблиця
Назва цінностей, послуги та витрати послуг та витрат праці
|
Види вимірників |
|||
натуральні |
грошові
|
трудові |
||
1. |
бензин |
|
|
|
2 |
вантажні автомобілі |
|
|
|
3 |
акції |
|
|
|
4 |
відпрацьований робітниками час |
|
|
|
5 |
дошки |
|
|
|
6 |
грошові кошти на поточному рахунку в банку |
|
|
|
7 |
запасні частини до автомобілів |
|
|
|
8 |
цукор |
|
|
|
9 |
відра |
|
|
|
10 |
сейфи |
|
|
|
11 |
фарба біла |
|
|
|
12 |
лічильники електроенергії |
|
|
|
13 |
грошові кошти в касі |
|
|
|
14 |
послуги автотранспорту |
|
|
|
15 |
залишки товарів |
|
|
|
16 |
приміщення цехів |
|
|
|
17 |
витрати на ремонт автомобілів |
|
|
|
18 |
лопати |
|
|
|
Методика розв’язування задачі:
Для визначення глибини асортименту необхідно кількість видів продукції помножити на кількість різновидів, отже:
50×8 = 400
Висновок: глибина асортименту складає 400.
Методика розв’язування задачі:
Кількість різновидів за специфікацією дорівнює 100%, а фактична кількість – X%, отже повнота асортименту складає:
4 × 100 ː 6 = 66,7%.
Висновок: повнота асортименту складає 66, 7%.
Методика розв’язування задачі:
Ступінь оновлення асортименту означає питому вага нових виробів в загальному об'ємі, що поступили в продаж, отже:
25 = 100%, 7 = X%;
7×100ː25 =28%.
Висновок: ступінь оновлення асортименту складає 28%.
Завдання 3
Розглянути штрих-код і визначити справжність товарів, розрахувавши контрольний знак штрих-коду.
Країна виробник – Венгрія
Розв’язок:
Для перевірки автентичності товару складіть всі цифри, що стоять на парних місцях, і отриману суму потройте. Потім складіть цифри з непарних місць, крім контрольної, і отриману суму додайте до потроєною попередньої. Від результату відкиньте першу цифру, а решту відніміть з десяти - це і буде контрольна цифра, і якщо вона не збігається з останньою цифрою у штрих-коді, то перед вами підробка.
Скласти цифри, що стоять на парних місцях:
9+7+0+7+0+1=24
Отриману суму помножити на 3:
24x3 = 72
Скласти цифри, що стоять на непарних місцях, без контрольної цифри:
5+9++2+7+1+0=24
Скласти числа, зазначені в пунктах 2 і 3:
72+24=96
Відкинути десятки:
одержимо 6
З 10 відняти отримане в пункті 5:
10 – 6 = 4 – контрольна цифра.
Якщо отримана після розрахунку цифра не співпадає з контрольною цифрою в штрих-коді, це означає, що товар вироблений незаконно.
Завдання 4
Вирішення проблемної ситуації:
За документами постачальника покупець має отримати від перевізника 150 ящиків солодощів в асортименті на загальну суму 36000 грн. з ПДВ на умовах передоплати. Оскільки вантаж було доставлено з непошкодженими пломбами постачальника, перевізник у момент здавання вантажу одержувачу перевірку вантажу (перерахунок) не здійснив. Під час приймання товару покупець виявив нестачу — 1 ящик вартістю 240 грн. з ПДВ, про що повідомив продавця і склав акт про нестачу товару. Як врегулювати цю ситуацію?
Рішення: За досягнутою між продавцем та покупцем домовленістю:
Варіант 1. Продавець до поставляє товар, якого не вистачає.
Варіант 2. На суму нестачі зменшується кількість поставленого товару за договором і повертається передоплата за недопоставлений товар.
Варіант 3. Покупець приймає на себе нестачу і не пред'являє претензій постачальнику.
Завдання 5
Розшифрувати умовні символи та маніпуляційні знаки.
Усі ми стикалися зі значками на одязі, порошку, чи пральній машинці. Проте не завжди знаки на лейбах були для нас зрозумілими та «наочними». Що означають значки на одязі чи пральній машинці?
а) б) в) г) д) е)
Відповідь:
а) прання при температурі 60оС;
б) прасування при температурі не менше 200оС;
в) хімічне чищення усіма відомими розчинниками;
г) тільки ручне прання;
д) сушка;
е) відбілювання.
Пояснити як повинен поводитися працівник торгівлі з товаром при зберіганні та транспортуванні, якщо на картонних коробках та ящиках містяться такі маніпуляційні знаки:
Відповідь:
1) боїться вологи;
2) берегти від сонця;
3) берегти від вогню;
4) захищати від випромінювання;
5) дотримуватись температурного режиму;
6) швидкопсувний вантаж;
7) нешкідливе;
8) крихке;
9) переміщати і зберігати у вертикальному положенні;
10) відкривати тут;
11) герметична упаковка;
12) тропічна упаковка.
Вдалий вибір професії – це запорука того, що «не марно проживеш вік», натхненно працюватимеш і отримуватимеш від своєї роботи велике задоволення. Зробиш помилку у виборі професії – і ти відчуєш як тебе огорне почуття того, що ти займаєшся не своєю справою. Отже, найважливіше в житті – вчасно зрозуміти своє покликання і сказати собі: «Це моє!»
Вам було запропоноване творче індивідуальне домашнє завдання - підготувати презентацію або відео на тему: «Я в своїй професії».
Максимальна кількість балів за роботу – 10 балів.
Всім учасникам бажаємо міцного здоров’я, наснаги та подальших творчих успіхів!