Перевірка мовних, мовленнєвих і читацьких компетентностей.Списування.

Про матеріал
Дана діагностувальна робота " перевірка мовних, мовленнєвих і читацьких компетентностей. Списування" складена для 4 класу здобувачів освіти.
Перегляд файлу

Перевірка мовних, мовленнєвих і читацьких компетентностей. Списування.

1.Прочитай текст.

Петриківська краса

    В Україні раніше були дуже поширені настінні розписи. Яскраві малюнки робили на білих стінах хат, а коли хату білили, то їх не забілювали, і вони зберігалися на стінах по 2 – 3 роки. Окрім того, повсюдно розмальовували глиняну піч, дерев’яний посуд, а також полиці, весільні скрині. Прикрашали малюнками й вози, сани, навіть частини сільськогосподарських машин.

    Замість настінних розписів часто використовували так звані кальовки на папері. Наприклад, розмальовували яскравими орнаментами вузенькі паперові стрічки, які клеїли на горизонтальні виступи печі. Любили прикрашати хату і кальовками у вигляді килимків, рушників на вікна.

    Одним із найвідоміших центрів народного декоративного розпису здавна було село Петриківка. Там робили килими, витинанки,різали по дереву. Але понад усе славилася Петриківка своїми яскравими, життєрадісними мальовка-ми. Їх малювали на продаж. Найбільше мальовок  продавали навесні, перед святами, коли всі білили й обновлювали свої хати.

     Петриківські базари в цей час – щось надзвичайне! Усіма кольорами райдуги розцвітали квіти та цілі букети,намальовані на килимках, паперових стрічках.

    Прикрашена такими мальовками  та настінними розписами хата мала святко-вий вигляд. Діти змалку не лише бачили це навколо себе,а й самі малювали. Во-ни спочатку виконували якісь нескладні елементи, допомагаючи батькам малю-вати. І поступово переймали вміння поводитися з фарбами, прийоми малюван-ня й традиційні мотиви орнаментів.

   Цікаво, що деякі фарби купували,а інші виготовляли самі. Наприклад, коли не було зеленої купованої фарби, то її робили з молодого зеленого жита. Розтира -ли його качалкою, сік відціджували, розмішувати з жовтком – і фарба була го-това. Петриківчани взагалі всі розписи на стінах і папері робили фарбами, роз-мішаними на жовтку.

   Пензлики теж робили самі – з пір’їни, узятої з крила курки, або з шерсті, яку вистригали в кота на грудях,під лапками. Такими пензликами можна було ро-бити дуже тонкі, точні лінії.

    Народне декоративне мистецтво живе й сьогодні. Воно буде жити завжди,бо людині подаровано щастя бачити красу та творити її своїми руками.

        (298 слів )                                           За Олександром Данченком

 

2. Спиши виділену частину тексту.

3.Яке село є найвідомішим центром народного декоративного розпису?

    а) Косів;

    б) Петриківка;

    в) Опішня;

4.Ізчого робили пензлики для малювання?

    а) з коров’ячої шерсті;

    б) з білячої шерсті;

    в) з кур’ячого пір’я або шерсті кота;

5.Випиши виділені іменники,добери до них синоніми.

6.У списаній частині тексту підкресли іменники. Визнач рід і число.

 

docx
Додано
9 жовтня 2022
Переглядів
1204
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку